Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Новини от световните пазари на недвижими имоти (31.01-13.02.2011)

Чужденците вече могат да придобиват недвижими имоти в Саудитска Арабия. Истанбул е обявен за най-привлекателен град за  инвестиции в недвижими имоти. В родината на Дон Кихот продават на безценица земя.  Покупките на имоти в Испания ще бъдат по- безопасни.
 
 
 Закони
 
 
 Властите в Кувейт обмислят предоставянето на гражданство на квалифицирани работници от чужбина. Държавата от Персийския залив иска да се превърне в "Новия Дубай", като плана включва  привличането на квалифицирани имигранти.
 
 
Властите в Саудитска Арабия позволиха на чужденците да притежават недвижима собственост. Става дума за чужди граждани, които живеят и работят на територията на кралството.
 
 
Цени и продажби
 
 
През 2010 г.,цените на жилищата в Гърция са се понижили до 30%, а продажбите са паднали с повече от една трета. През 2011 г., е малко вероятно ситуацията да се промени към по-добро, тъй като потребителското търсене е ниско, а ипотечното финансиране е станало по-скъпо.
 
 
Политиката на китайските власти, насочена към охлаждане на пазара на недвижими имоти вече дава резултат. През първата седмица на февруари, продажбите в Шанхай паднаха с 96%, спрямо същия период на 2010 година. Но анализаторите казват, че инвеститорите могат просто да пренасочат фокуса от жилищните имоти към търговските.
 
 
Инвестиции
 
 
Изследването, проведено от PricewaterhouseCoopers LLP сред 600  специалисти, показа, че: повечето инвеститори предпочитат да купуват имоти или да започнат ново строителство в Истанбул . Миналата година най-големият град в Турция заемаше пето място. Основната причина за такова внимание от страна на купувачите е заради  развиващата се икономика. През третото тримесечие на миналата година тя  показа ръст от 5,5%. Закупуването, търсенето и  изобщо нивото на инвестиции в турския град се е увеличило и заради рекордно ниските лихвени проценти. В бъдеще  икономиката на страната дава надежди за увеличаване на наемите и на имотите, докато в другите европейски градове, тези показатели се движат в отрицателна посока.
 
 
Испания тази Испания! 
 
 
Кметството в  испанското село Олмеда де ла Куеста, в което повече от 40 години,  не се е появило на бял свят бебе, обяви търг за продажба на земя (намираща се под изоставени къщи) за жилищно строителство. Новите собственици трябва само да покрият разходите за разрушаване на тези сгради. Очаква се участъци земя от по 150 квадратни метра площ, да се продават по 2 000 евро. Това предложение би могло да привлече чужденци, които искат да се наслаждават на спокоен живот в тих район на съвременна Испания. Селото се намира в автономната област Кастилия - Ла Манча в центъра на Испания, където се развива действието в популярния роман "Дон Кихот" на Мигел де Сервантес.
 
 
Този месец парламентът на Испания ще разгледа законопроект, който ще принуди общините да предоставя на потенциалните купувачи документи, съдържащи конкретна информация за границите, категорията на земята, комуналните услуги и разрешителните за строеж върху  имота.
 
 
Разходи 
 
 
Германските потребители на газ и електроенергия през 2011 г., ще плащат повече, отколкото преди: през януари, повече от 800 енергийни доставчици ще повишат цените. Собствениците, които потребяват около 4000 киловатчаса годишно, ще плаща с 60 евро повече от миналата година.
 
 
Търговските недвижими имоти 
 
 
Наемът на магазин на една от главните улици на Цюрих – Банховщрасе е 10 256 швейцарски франка на квадратен метър за година (около 643 евро за квадратен метър на месец). В класацията на най-привлекателните за големите търговски марки улици в света Банховщрасе, остави за гърба си Ню Бонд Стрийт в Лондон, на Шанз-Елизе в Париж и Виа Монте Наполеоне в Милано. Наемите в тези градове не надвишават 310 евро за квадратен метър на месец. 
 
 
Грижа за гражданите
 
 
През 2011 г., Бразилия ще похарчи около 17 млрд. долара  за социални жилища в рамките на програма "Моят дом, моят живот." Чрез тази програма, страната постепенно ще се избави от проблема с жилищния дефицит,  а бедните ще имат възможност да придобият собствено жилище
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии