Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Новата Национална спортна зала в София ще впечетлява с дизайна си

 

Проектът на строящата се Национална спортна зала в София, е изготвен от „Тилев архитекти” с главен проектант проф. архитект Жеко Тилев.

Изпълнител на проекта е „Главболгарстрой”.

 

Проектът на сградата се отличава с:

- пластичен и динамичен облик.
 

- експресивна архитектура с преливащи се обеми, равнини и линии.
 

- постигнато е усещане за динамика и устрем, символизиращи спортния живот и дух.
 

- модерното въздействие се засилва от използваните „хай-тек“ средства, като видима конструкция, иновативни материали, високотехнологични фасадни системи и други.
 

- сградата напомня и за пластичността на българските възрожденски къщи с големите еркери и стрехи.

 

Залата е разположена в западния край на терена, в съседство с бъдещия правителствен център. Затова и нейната архитектура съответства с тази на бъдещия правителствен център. За паркиране са предвидени общо 997 паркоместа.
 

 

Националната спортна зала ще се състои от подземно ниво и пет надземни нива, развити около обема на сградата.

 

Сутеренът на кота -3.90 м включва три зони: техническа, спортно-обслужваща и паркинг. В тях са обособени 21 съблекални, тренировъчна зала и площи за загряване, медицински пункт и допинг контрол, кафе-бар, пресцентър, гримьорни и други.
 

 

На  кота ±0.00 м е нивото на голямата спортна зала, която може да се трансформира и разполага с около 17 000 места. Тя позволява провеждането на тренировки и състезания по волейбол, баскетбол, хандбал, спортна и художествена гимнастика, тенис на корт и на маса, бадминтон, борба, бокс, джудо, вдигане на тежести, фехтовка, акробатика, скокове с батут, стрелба с лък и аеробика. Залата може да се използва за концерти, изложения, панаири и ревюта. Сцена или подиум могат да се поставят на всяко място от игралното поле. В него е осигурена възможност за влизане на линейки и тирове. Във фоайето на залата са проектирани зони за почивка, 3 гардероба и 6 снекбара.

 

Кота +4.80 м е главното входно ниво, от което се достига до основните трибуни. Тук са проектирани 4 гардероба и 4 снекбара.
 

 

Ложите и VIP местата са ситуирани на кота +12.00 м и имат самостоятелни стълби с асансьори. На същото ниво е предвиден и ресторант с 68 места с поглед към залата, бул. „Цариградско шосе“ и Витоша.

 

На кота +15.68 м се намират фоайетата и люковете за третия ринг със зрителски места, а на кота +22.00 м има технически помещения и складове. Основната връзка между всички нива над кота ±0.00 м става чрез четирите стълбищно-асансьорни ядра.

 

Между коти ±0.00 и +4.80 м се предвиждат 4 широки трираменни стълби.
Фасадата на сградата ще се изпълни с три основни материала: видим бетон, стъклена окачена фасада и ивични фасадни панели с масивен външен слой.

 

Покривът ще бъде от ламарина, топлоизолация от минерална вата и хидроизолация EPDM.

 

За интериора ще се използват видим бетон за конструктивните елементи, перфорирани окачени тавани, шлайфан бетон за подове, стенна облицовка от хераклитни плочи и перфорирани метални пана с акустична подложка. Конструктивната схема е изключително ясна, хармонична и високоефективна, обясняват архитектите.

 

Главните носещи дъги са остъклени, което позволява да се намали до минимум изкуственото осветление при тренировки. Очаква се сградата да бъде завършена до август 2011 година.

 

Източник: „Тилев архитекти”.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии