Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Нормално ли е да има такса за оглед на имот?

Преди два месеца в редакцията пристигна писмо по електроната поща от редовна читателка на списание „ИМОТ ДНЕС ВАРНА”, което привлече вниманието ни и направихме разследване преди да публикуваме всичко това.

По неофициални данни на „ИМОТ ДНЕС ВАРНА” във Варна развиват дейността посредничество с недвижими имоти между 800 и 1000 агенции. Това предполага наситеност на пазара от брокери, опитващи се да се снабдят със стока за продажба – апартаменти, парцели и т.н. Всеки нормално мислещ човек би си помислил, че наличието на толкова агенции би трябвало да предизвика до все по-добро отношение към клиентите – наематели, наемодатели, купувачи и продавачи.
Получава се точно обратното – агенциите, които са отскоро на пазара водят ожесточена борба за всеки клиент. Това в повечето случаи са отломки от други агенции – напуснали в повечето случаи с намерението да печелят повече самостоятелно. Необходимоста от бързи сделки изостря методите и въображението на брокерите, които и без това са видели много трикове.
Опитът да се изсмучат пари на всяка цена, подкопава доверието и в агенциите, работещи по правилата и следва деформация на пазара. Точно тези агенции са предпоставка от години за агенците да се говори с лоши чувства. А как се стигна до тук?

Такса за оглед на жилище.

Колкото да звучи невероятно, все още има брокери, които си докарват добри пари от развеждане на клиенти и все още има такива, които се хващат. Първите ви подлъгват с обещание за оглед на страхотен имот, но всичко е заради дребната такса за услугата – 100 лв. Има сладкодумци, които така ще ви омагьосат, че да тръпнете кога най-после ще видите имота.

Редовната ни читателка с инициали Т. И. повдигна следния проблем. В края на миналата година попада на изгодни оферти – публикувани от агенция във варненски всекидневник за обяви. Решава, че най-после е намерила агенция с подходящи предложения и се свързва по телефона. На линията се оказва лично собственичката. Поласкана от неочаквания късмет Т.И. споделя охотно предпочитанията си, а управителката дава телефон, на който да потърси най-добрата и брокерка. Т.И. се свързва и подробно обяснява какво точно търси – район, цена и т.н.
 
Покана за посещение в офиса на агенцията не е направена, липсва и обяснение за условията, при които ще се търси жилище. И все пак Т.И. е спокойна – лично собственичката е задвижила нещата.
Следват няколко огледа, при един от които жилището покрива всички критерии на Т.И. с изключение на цената. Брокерката упорито убеждава, че си струва да се вземат пари на заем, защото апартаментът си струва, но Т.И. обяснява, че на предварителния разговор не случайно е споменала конкретна цена, над която възможностите и не позволяват сделка.
Тогава брокерката се свързва със собственичката и след кратък разговор между двете – телефонът е даден на Т.И., която чува в слушалката, че дължи 100 Е до тук. Т.И. отказва да плати, защото сделка не е имало и терора започва – всеки ден по няколко пъти, докато накрая за да купи спокойствието си – плаща стоте евро и обажданията секват.
За да проверим случая се свързахме със собственичката на агенцията, която първо не си спомняше и затова я попитахме „Толкова много ваши клиенти ли сте преметнали по този начин, че не си спомняте?” Тя се усети, че е попаднала в капана и изведнъж се подсети, но обясни че Т.И. сама настоявала да даде парите, като благодарност за добре свършената работа. Ние напомнихме, че всъщност до сделка не се е стигнало и тя истерично закрещя, че и е писнало само да прави огледи и никой да не купува.
Последваха въпроси: Защо предварително не уведомява хората за това условие – такса огледи?; Защо след като няма сключена сделка се опитва да измъкне пари?; Защо след като е платена сумата не е издаен никакъв документ? И тук последва най-наглото отношение – защото не била лицензирана и не била длъжна.Съвети на списание „ИМОТ ДНЕС ВАРНА”


•    Не се подлъгвайте от атрактивни на пръв поглед предложения – особено в печатни издания със свободни обяви.
•    Някои агенции публикуват информация за имоти на добра цена, които изобщо не съществуват. Правят го за да ви накарат да им позвъните.
•    Задължително посетете офиса на агенцията и добре се огледайте. В предни броеве отделихме внимание на това как да разпознаете сериозно работеща агенция от измислена.
•    Уговаряйте конкретни условия – какво ще прави агенцията и какво вие
•    Още по-добре ако всичко се впише в договор
•    Поставете конкретни изисквания, за да облекчите работата на агенцията. Агенциите имат термин за някои купувачи „туристи”, защото желанието им е да се разходят, а не да купят. В крайна сметка агенциите не са ТУР операторски компании. Те също ценят времето си и това, че сме потенциални клиенти не означава, че са длъжни да ни разхождат стотици километри – някой накрая трябва да плати и това пак ще сте вие.
•    Добрите професионалисти бързо разкодират какво търсите и в рамките на няколко огледа успяват да задоволят исканията ви.
•    В момента, в който приемете, че агенцията е ваш партньор, а не кожодер, ще направите добра сделка
•    И последно – преди да се обадите не забравяйте, да прочетете всичко това


Ивайло Манахов – гл. редактор
e-mail: manahov@imotdnes.com


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии