Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Някои от факторите които съсипаха финансите на България

В различни изявления се цитират данни за огромни разхищения на публични разходи през последните години.
Специалистите твърдят, че този начин на управление е причинил огромни загуби на българската държава.

 

Ето и някои от факторите групирани по раздели:

 

 

Енергетика:

 

 

АЕЦ "Белене"-Все още няма официална информация за точната сума, с която бюджетът е финансирал този проект. Според доклад на временната парламентарна комисия, известен като "Анти Станишев", в проекта са похарчени 430 милиона евро под формата на държавни плащания към изпълнителя на проекта-руската "Атомстройекспорт" и на консултанти. 250 милиона евро е изтеглила НЕК от БНП "Париба" за проекта.

 

"Цанков камък"-460 милиона евро струва каскадата от три язовира и три ВЕЦ-а днес, а през 2004 година тя е възлизала на 200 милиона евро.

 

БЕХ-72,5 милиона лева печалба след данъчно облагане е постигнал Българския енергиен холдинг през 2009 година, сочи отчетът на компанията. Но според източници, които извършват одита на холдинга, той е на загуба от 100 милиона лева. Както е известно БЕХ ще бъде разформирован.

 

Цената на тока-НЕК и ЕРП са работили без договори, а чрез фактури за продадени количества ток. НЕК купува енергия от централите за 90 лева на мегават, продава я на ЕРП-тата за 88 лева, а те на абонатите си за 146 лева. През периода 2004-2007 частната компания "EFT AG" изнася ток в чужбина за 400 милиона евро. Цените, по които НЕК продава енергия на дружеството са по-ниски от тези на вътрешния пазар. Разликата остава като печалба за частното дружество.

 

НЕК-Един милиард лева са задълженията на НЕК, като според икономическия министър Трайков това са задължения, формирани на базата на АЕЦ "Белене" и хидровъзел "Цанков камък".

 

 

Необезпечени договори:

 

 

Анекси към 150 договора в 13 министерства не са обезпечени финансово, оповести Министерството на финансите. Общата стойност на договорите е за 2,150 милиарда лева.

 

Ето някои от тях:

 

- 600 милиона лева при Министерството на отбраната.

- 300 милиона лева са те за Министерството но регионалното развитие и благоустройството.

- 31 милиона лева в Министерството на транспорта.

- 12 милиона лева в Министерството на финансите.

- 1,3 милиона лева в Министерството на икономиката.

- 5 милиона лева в Министерството на здравеопазването.

 

 

Приходи в хазната:

 

 

НАП-600 милиона лева по-малко са постъпленията в хазната през първите два месеца на 2010 година, в сравнение със същия период на миналата година. 500 милиона лева укрити доходи от невнесени данъци от 100 хиляди физически лица за 2007 и 2008 години.

 

ДДС-Два милиарда лева годишно се губят от укриване или източване на ДДС. 102% е събираемостта върху акцизни стоки за първите три месеца на 2010 година.

 

Акцизи-913,8 милиона лева е внесла в бюджета Агенция Митници през първите два месеца на 2010 година от акцизи, ДДС от внос и мита. С 133,5 милиона лева по малко от същия период на 2009 година. 575,4 милиона лева са събраните акцизи, 92 милиона лева по-малко за същия период на 2009 година. 60 милиона лева по-малко приходи от акциза върху тютюневете изделия. 27,7 милиона лева по-малко при горивата. 50,5 милиона лева по-малко при газьоли.

 

Цигари-25,5 милиарда къса цигари е средностатистическата консумация в България с тенденция тя да се увеличава. 17,4 милиарда къса цигари са обложени с акциз през 2009 година. 21,9 милиарда къса са обложени през 2008 година, като приходите са 1,715 милиарда лева.

 

 

Антикризисни мерки:

 

 

Антикризисен пакет от 60 мерки бе приет от синдикати, работодатели, правителство. Ето някои от тях:

 

- 500 милиона лева от продажба на въглеродни емисии.

- 450 милиона лева ще спести кабинетът до края на декември, като преведе по 90% от месечните лимити на министерствата.

- 164 милиона лева от продажба на държавна земеделска земя или нейното отдаване под аренда.

- 250 милиона лева от приватизация на миноритарни държавни дялове в дружества от енергетиката.
 


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии