Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Нетрадиционните пазари-имотна екзотика


За повечето хора словосъчетанието "имоти в Афганистан" звучи като пълен нонсенс и по-скоро напомня за пещерата на Осама бин Ладен. Раздираната от войни и конфликти страна се опитва от години да се изправи на краката си, но постоянните атентати и сражения между силите на НАТО и талибаните спират всякаква възможност за съживяване. Именно затова огромна изненада предизвика новината, че за някои анализатори Афганистан, или по-точно столицата Кабул, е един от най-перспективните пазари на жилища и офиси в света.

Експертите прогнозират, че през 2010 г. далеч по-голям инвестиционен интерес ще предизвикват развиващите се и дори екзотични държави, отколкото традиционните пазари в Европа и САЩ. Сред търсените страни ще са икономически тигри като Китай, но и далеч по-неочаквани дестинации като Афганистан.

Бум в Кабул

За разлика от други далеч по-развити и модерни мегаполиси градът изживява имотен бум, като в някои квартали скокът на цените през последната година е 75%, съобщи ВВС. На специализирания сайт Property Consulting-Afghanistan има обяви за наем на четиристайни къщи от над 10 000 долара на месец. Създателят на уебстраницата е британец-Ричард Скарт, който е единственият сертифициран оценител в страната-от водещата лондонска организация Royal Institution of Chartered Surveyors. Тази трудова характеристика му осигурява достъп до най-високите правителствени нива в Кабул и до престижни клиенти. Според Скарт възможностите в страната са огромни. Причините са няколко: свито предлагане и навлизането на големи западни агенции, които са готови да платят добри пари за къщи и офиси в най-добрите локации в Кабул. След срива в цял свят много заможни афганистанци се завърнаха в родината си и също инвестираха в имоти, а само допреди година богатите бизнесмени предпочитаха къщи в Дубай. Повечето от тях спечелиха добри пари от договори с армията или по международни проекти за възстановяване, но някои перат средства и от незаконни дейности като търговия с наркотици, уточнява ВВС.

Предлагането в 3-милионния Кабул е ограничено, докато търсенето на имоти в центъра от най-различни международни организации като хуманитарни агенции и посолства нараства. Сред най-желаните локации е кварталът "Уазир Акбар Хан", където цената на четиристайна къща скочи от 280 000 на 500 000 долара. Повечето луксозни имоти разполагат със собствени генератори, както и паник стаи в мазетата срещу евентуални нападения. Всички транзакции се заплащат кеш и по тази причина липсата на кредит не се отразява на пазара. "Никой в Афганистан не е чувал за световния имотен срив. Този бизнес е сред основните в страната", коментира пред Reuters Сайед Масуд, преподавател по икономика в Кабулския университет.

Глобалната рецесия пропусна Афганистан, тъй като страната няма никакви директни икономически отношения с големите икономики. Местната валута афгани също остана стабилна, най-вече заради подкрепата от САЩ за Афганистанската централна банка. "Икономиката е движена от ООН-парите продължават да влизат, независимо какво се случва по света", коментира Скарт. Самият британец отваря офиса си в началото на 2007 г. Агенцията бързо се превръща в хит сред чуждите работници, а впоследствие и сред завърналите се имигранти. Според Скарт наистина в афганистанската столица дебнат опасности, но по-скоро става въпрос човек "да е на неправилното място в неподходящия момент". Той прогнозира, че след време в Кабул ще има и бизнес паркове, но засега проблемът е, че от съображения за сигурност защитните огради трябва да са най-малко 15 метра от сградата, а така се "изяжда" огромна площ. За Скарт имотният пазар в Афганистан има добро бъдеще.

На върха

Пазарът, който засега най-добре се справя с глобалната рецесия, е Израел. Изследване на консултантската компания Knight Frank показа, че цените на жилищата са скочили с 13,7% от началото на годината до октомври. Причината за големия скок отново не се корени толкова в търсенето, колкото в липсата на предлагане, както и в добрите условия по ипотечните кредити. Местните банки продължават да отпускат заеми за покупка на къщи. Типичен пример за бума е Хагит Коен, домакиня от град Хашмонаим, която преди месеци си купи второ жилище заради най-ниските разходи в историята, пише Bloomberg. Ипотеката върху двустайния апартамент за 150 000 долара е 3%, докато годишният приход от наеми е 12 000 долара, или 8%. Печалбата е ясна дори и за онези, които са зле с математиката. За голямото търсене допринася и фактът, че правителството контролира около 95% от земята в Израел и поставя ограничения върху новите строежи.

Други развиващи се и далеч по-активни пазари също издържат на кризата заради огромния си потенциал. Цените на имотите в Китай се покачиха с 5,7% през ноември, въпреки че от началото на годината строителната активност скача с 200%. За някои експерти повишението през тази година е прекалено бързо. "Но имотният сектор е жизненоважен за китайската икономика и правителството ще направи всичко възможно да запази растежа му и през 2010 г.", коментира пред Associated Press анализаторът Андрю Ли от PricewaterhouseCoopers. Стойността на някои имоти е невиждана - луксозният комплекс в Шанхай Ocean One продаде 58 от общо 67 апартамента на средна цена oт 108 981 юана (15 943 долара) на квадратен метър.  По време на годишната среща Thomson Reuters Global Property Outlooк анализаторите прогнозираха, че възвръщаемостта от имоти в Китай и другите азиатски развиващи се пазари ще надхвърли 10%.

Цените в Южна Корея също се покачваха през голяма част от годината и дори предизвикаха притесненията за задаващ се имотен балон. От април до октомври индексът за цените в столицата Сеул се повиши с 3,6%. Правителството беше принудено да затегне условията по кредитите и да нареди на банките да гледат под лупа доходите на клиентите си преди да им отпускат ипотечни заеми, въпреки че ликвидността във финансовата система е повече от добра и местните институции с готовност дават кредити. Повечето експерти не искат да дадат точна прогноза какъв ще е растежът на пазара в Южна Корея през 2010 г., най-вече заради възможната намеса на държавата.

Въпреки че имотните пазари във все повече държави в цял свят бележат макар и малък растеж през този година, много остават ударени от кризата. И преди инвеститорите да се насочат към следващата екзотична дестинация, вече ще имат едно наум от срива в Дубай, който им показа нагледно какво се случва при спукване на свръхнадут балон в страна с не особено ясни регулации.  

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии