Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Недостроените пътища през 2009 г. ще бъдат завършени догодинаТранспортните магистрали-сухопътни и железопътни, които трябваше да строим през тази година, са заложени и в проектобюджета за 2010 г. Списъкът от 2009 г. е същият,  за изграждането им се разчита на средствата от ЕС и кредити.

 

Два дни преди крайния срок по закон финансовият министър Симеон Дянков внесе проектобюджет 2010 в парламента. Здравеопазването, социалният сектор и пътната инфраструктура са сред приоритетите в разходната част според доклада към финансовия план на държавата.

Довършване на магистрала "Люлин" край София и ускоряване на работата по неизградените участъци от "Тракия" (София-Бургас), "Струма" (София- ГКПП Кулата) и "Марица" (Пловдив-ГКПП Капитан Андреево) е записано в бюджета. Строителството на "Марица" и "Струма" е планирано за 2011 г. според обявената програма от регионалния министър Росен Плевнелиев. Вчера той заяви, че от поисканите 500 млн. лв. за пътища в бюджет 2010 са предвидени 115 млн. лв. Голяма част от сумата ще отиде за отчуждителни процедури и подготовка на проекти. Открит остава въпросът как ведомството му ще разплати задълженията от 132 млн. лв. с пътните фирми за тази година.

Според програмата на министъра и бюджета за следващата година е планирано да започне строителството на пътната връзка на околовръстния път на София с магистрала "Хемус" с пари от ЕС. От същия източник трябва да дойдат средствата за ремонта на 302 км пътища. С кредит от Европейската инвестиционна банка ще се изгражда 5 км участък от Симеоново до жк "Младост 4", както и пътният възел Бургас - "Меден рудник".
С цел оптимизацията на разходите е предвидено с 300 души да бъде съкратен щатът в пътната агенция. Така за пътищата през следващата година ще отговарят 1974 служители.

В министерството на транспорта ще бъдат съкратени 112 души и на щат ще останат 2985 според пректобюджета. Заложените цели в бюджет 2009 остават и в този за 2010-изграждане на втори мост на р. Дунав при Видин- Калафат, строителство на зимовник за 39 кораба при Русе, реконструкция и електрификация на жп линията Пловдив-Свиленград, пътна връзка от бул. "Брюксел" към новия пътнически терминал на столичното летище, интермодалният терминал в София.

За спасяването на железниците ще се тегли кредит от 127 млн. евро от Международната банка за възстановяване и развитие. Средствата ще бъдат предоставени на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Отделно държавното дружество ще получи 90 млн. лв. от бюджета за ремонт на жп линията София-Карлово-Зимница, електрификация на линията Драгоман-Димитровград, удвояване на жп пътя Карнобат-Синдел. Държавата ще отпусне и 20 млн. лв. за БДЖ-Пътнически превози за нови вагони при необходими 443 млн. евро за 420 вагона, е посочено в проектобюджета.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии