Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Най-напредналите градове

В Континента Азия се намират най-много градове с ефективна инфраструктура и привлекателна икономика според списание „Форбс”.  Концепцията за "напреднали" (или "интелигентни" - умни) градове  включва такива фактори, като грижата за околната среда, разширени възможности за професионално развитие и икономически напредък.

Парадоксално е, че големи метрополии  като Ню Йорк, Мексико Сити, Токио и Сао Пауло, не са включени в списъка, защото те страдат от пренаселеност, неконтролирани цени на имотите и растящата разлика в доходите.

Днес "умните”" градове са компактни и ефективни - на тези основания в топ-10 са градове като Амстердам, Сингапур, Монтерей и Куритиба, Бразилия.

Списанието, ни връща към миналото-от XIV и XVIII век, когато  капитализмът и градската култура получават своето развитие в градове с по-скромни размери като Венеция, Антверпен и Амстердам.

Всички градове в списъка на "Форбс” гордо обявяват в пресата, че  поддържат чиста околната среда и полагат грижи за нея. Освен това те допълнително,  демонстрират своята "напредналост" и по други начини, например приносът на града  за развитието на бизнеса и активното усвояване на ресурсите с цел постигане на икономически успехи.

Номер 1: Сингапур

Той е модерно копие на града-държава от XV век Венеция, след като дълги години жителите на Сингапур, се гърчат в бедност, вече се конкурират по ниво на доходите с най-богатите страни на Запад, по приходи на човек от населението Сингапур е по-напред спрямо повечето страни в Европа и Латинска Америка. Летището е петото по големина в Азия. В града има над 6 хиляди големи международни компании. Сингапур наскоро спечели първото място в света за лесно правене на бизнес.

Номер 2: Хонг Конг

Центъра на световната икономика се измества от запад към изток, а Хонг Конг все повече жъне плодовете на тази промяна. Наскоро ръководството на Шанхай банка се премести тук от Лондон. По  БВП на глава от населението заема 15 място в света. Според фондация "Херитидж" и The Wall Street Journal, икономиката на Хонконг е сред най-свободните в света.

Номер 3: Куритиба, Бразилия

Този успешен метрополис в южната част на Бразилия, е известен с ефикасната си система за обществен транспорт, която се използва от 70% от населението, както и добре балансираната и разнообразна икономическа стратегия за развитие. Карта на Grist, занимаващи се с проблемите на екологията, наскоро удостоиха Куритиба за "зелен" град на мира.

Номер 4: Монтерей, Мексико

През последните десет години, Монтерей се разви от един неясен град, в промишлен и технологичен център. В този град с население от 3,5 милиона души оперират 57 индустриални парка, специализирани в различни индустрии, от химикали до далекосъобщенията. БВП на глава от населението в Монтерей и околностите е приблизително два пъти по-висок отколкото в останалата част на Мексико.

Номер 5: Амстердам

Този град отдавна се ползва със статут на център на  финансовия и търговски капитал. Затова способства и факта, че седем от 500 те най-големи компании в света се намират тук, сред тях са "Филипс" и ING. В Амстердам данъците са сравнително ниски, а това привлича голям брой работници от чужбина. Предимствата на Амстердам, се формират също така от мултикултурата на  населението и липсата на политическа корупция. Към всичко останало прибавете и местоположението-в сърцето на Европа, в близост до големи международни летища.

Номер 6: Сиатъл, Вашингтон

Градът е открит към морето, разположен край бреговете на Тихия океан и е много удобен и функционален център на търговията с Азия. Сиатъл е транзитен пункт за износ на произведените в тази част на страната селскостопански и промишлени стоки.

Номер 7: Хюстън, Тексас

Силата на Хюстън може да се  дължи на името на града, но е факт, че той е с една от най-здравите икономики сред големите американски градове.

Номер 8: Чарлстън, Южна Каролина

След като гледаха на него като на пустиня, се превърна в основен център на авиоинженерството, тук ще се изгражда новият Боинг 787, за целта са предвидени нови 12 000 работни места. 

Номер 9: Хънтсвил, Алабама

Този град се радва на добра репутация като "интелигентен", заради  ролята му в балистичната ракетна програма на НАСА. А сега е отново в предните редици на науката заради развитието на биотехнологиите. 

 Номер 10: Калгари, Канада

През последните двадесет години представителствата на големи компании в Калгари се е удвоил до 15%-така, че сега е бизнес столицата на Канада.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии