Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

МУТРАТА „ТОПЛОФИКАЦИЯ”

ВЕСТНИК „РЕПУБЛИКА”
МУТРАТА „ТОПЛОФИКАЦИЯ”
ИНТЕРВЮ С ПИСАТЕЛЯ-САТИРИК ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ

Визитка:
Емил Измирлиев е роден на 27 април 1953 година в Дупница. Завършил е Техническия университет в София, а преди това и Техникума по слаботокова електротехника „А.С.Попов” . Учил е и в Киев. Работил е като кореспондент и журналист във вестниците „Стършел” и „Демокрация”. Има над 30-годишна кариера в печатни издания. Последната му книга е „Бандитската топлофикация“. Женен, има три деца.

- Г-н Измирлиев, колко човека вече ви се обадиха, след като написахте книгата си „Бандитската топлофикация“ - за далаверите и абсурдите в компанията?
- За един месец съм се срещнал с около 250 души. Говорил съм с тях, обяснил съм им как да оспорват сметките си. Въобще интересът към книгата е много голям, защото за пръв път се прави такова нестандартно журналистическо разследване, една такава диагноза на софийската топлофикация. Аз считам, че тази компания мноо прилича на онези бандитски фирми навремето като СИК, ВИС и други, които се появяваха, които рекетираха хората по магазините, искаха пари, за да се грижат за тях. Влизаха по домовете на хората, крадяха, за да могат да ги накарат да се застраховат.
В момента тази фирма прилича точно на това. Насилствено кара хората да й бъдат абонати, насилствено им пречи те да престанат да й бъдат абонати, и провежда срещу тях направо наказателни процеси, като тези от времето на социализма. Тайно от хората им се лепят лепенки по вратите, че са призовани, след това получават сметки за гигантски суми. Повечето хора нямат правна култура да поискат тази давност, която е за сметките. В момента Върховният касационен съд с решение 168 от 22 декември 2009 година, определи 3-годишна давност за сметките за парно, вода и ток. Досега имаше и 5-годишна давност, но с това определение вече окончателно приемаме, че тези сметки ще са с тригодишна давност.
За да ползваш тази давност, защото тя е изискуема, трябва да се поиска още преди трите години. Аз съветвам хората първо това да искат, за да я ползват. И второ ги съветвам да направят нещо много важно,  при условие че на входа на жилището си нямат топломер. Аз считам, че нито един съд в България не би могъл да признае тази сметка. Защото тя е сметка с невярно съдържание. А фактура с невярно съдържание се преследва от Наказателния кодекс.
В книгата съм описал и всички членове, според които Топлофикация е извършила престъпление. Включително като престъпна група, която чрез заплахи, рекет и изнудване ограби хората. Такава група, ако не беше държавна, а частна, отдавна да е влязла в затвора.
А те необезпокоявано, с помощта на един закон за енергетиката, приет с чужди депутатски карти, който те твърдят, че е основният с който може да се грабят гражданите, всъщност е недействителен. Защото той противоречи на закона за потребителите - ако един закон противоречи на интереса на потребителите, значи е не трябва да се взема предвид. Той е в противоречие и с една основна европейска директива 32 от 2006 година – в нея е записано, че се плаща само реално изразходваната енергия. А тя може да се отчете само и единствено с топломер на входа на жилището, не там долу в абонатната станция, или с т. нар.топломери на радиаторите. Както имаме електромер, както имаме и водомер, така трябва и топломер на входа на жилището.
Топлофикация изпада и в друг капан – по закона за договорите и задълженията, ако ти не платиш две сметки, договорът се прекратява. Значи всеки абонат, който не е плати две сметки на „Топлофикация“, би трябвало да не се счита за неин абонат. Това е насилствено извършване на услуги на хора, които с години не плащат. Подобен беше и моят случай – аз нямах инсталация в жилището си, но те ме направиха техен абонат с фалшиви подписи.

- Да, но има хора, които искат тази услуга, искат парно, но не искат и да плащат за него.
- Това е основният аргумент на Топлофикация, с който тя казва: ние сме най-честните на света, но има хора, които не плащат. И въпреки че има възможност на втория месец неплащане Топлофикация да запечата инсталациите, тя не го прави.
На нея й е по-изгодно принудително да извършва тази услуга и най-накрая да каже, че хората дължат хиляди левове. А не както тя твърди: ние не можем да спрем парното в старите жилища, обаче не го прави дори и в тези новите, където има топломери на входа на жилището. Затова и продължава да надписва сметките на хората незаконно на базата на т.нар. прогнозни резултати – такова животно в европейския правен мир няма – а ние сме в Европейския съюз все пак!.
Например, сметката за вода също е тотално е надписана. В моето жилище се отоплявам сам. И ако аз плащам между 130 и 150 лв. за топлата си вода годишно, то другите хора за такова жилище плащат по 110 лв. на месец. Аз съм установил, че средно, цените на Топлофикация са 10 пъти по-големи от истинските.
Подчертавам – да се пишат сметките по прогнозни резултати е абсолютно незаконно и чиста измама, напук на всякакви нормативни документи. Затова и съветвам хората, ако нямат топломер на входа на жилището си, всеки месец да протестират сметките си.
Още повече загубите, които са по блока, по тръбите, или не знам къде, фактически се пишат пак по някакви техни прогнозни резултати. Реално загубите им са 7-8 на сто, но сега те достигат до 40 % загуби. И товарят всички абонати, които не ползват услугите на „Топлофикация“ с тази такса „сградна инсталация“, която тотално противоречи на директивата от ЕС.
Аз се опълчих точно срещу този модел, още когато строих апартамента си, като казах, че не искам да има инсталация. Това беше узаконено с нотариален акт, като през цялото време ме заплашваха, че ако аз нямам парна инсталация, нямало да се приеме целия блок, защото противоречало на техния план. Значи те предварително залагат капан на на хората да стават насила абонати.
И след това започна скандалът, от който се роди тази книга „Бандитската топлофикация“. Госпожа Парно се омъжи за мен с фалшиви документи. Това е страшно – в България някой може да отиде и да те направи абонат на нещо и ти да трябва да плащаш.
Има още нещо, много важно. Тези тръби, които минават през жилищата те също са поставени незаконно. Т.е аз съветвам още хората да поискат от Топлофикация наем, че през жилищата минават тези тръби. Защото това е частен имот и Госпожа парно няма учредено право за ползване. Оня ден един дядо поиска 5000 евро за това право.

- Добре, а това случва ли се? Протестират ли хората сметките, които получават? Искат ли масово наем за тръбите?
- Много хора печелят делата си точно с тези аргументи – заради липса на топломер, заради надписана енергия за загряване на водата.

- А имате ли статистика? Колко са заведените дела, колко са спечелени?
- За съжаление не ги следя. Но адвокатите казват, че се печелят дела, само когато съдиите са читави. Реално, с тези неща, които аз изброих, може веднага да се спечели делото. Всеки път, когато човек оспори сметката в съда, дружеството трябва да докаже, че е извършила тази услуга. А без този топломер, няма как да го докаже. Но има и съдии, които тенденциозно отсъждат в полза на Топлофикация. Средно 1% от нейните абонати я съдят. Това нея обаче не я интересува.
И когато идват при мен аз обяснявам на хората това, което и на вас. Без търговски уред, който да засича услугата на Топлофикация, сметките може да се оспорят. И аз неведнъж съм питал Националната агенция по приходите защо не вземе отношение за тези незаконни фактури.

- И какво ви отговарят оттам?
- Има един много сериозен момент – Топлофикация са заинтересовани да имат много длъжници – после им правят запор на заплати, пенсии. Същевременно, тези дългове, които Топлофикация има, тя ги вкарва в следващите сметки. И после новата цена се образува на базата на всички тези дългове. И после държавата й ги опрощава от нашите пари.
При  „Софийска вода“ нещата също са бандитски и плачат за прокурор. Всички течове на концесионера са вкарани във фактурите – хората са длъжни да плащат за всички  загуби  от спуканите тръби, от които водата изтича. Държавата нехае, а  това е в интерес на монополиста и затова властта си затваря очите сетете се защо.

- А хората, които са търсили помощта ви, какви са техните проблеми с компанията, има ли казус като вашия?
- Има много интересни. Един човек разказа, че е осъдил Топлофикация за минали години да не плаща и те са му върнали някакви суми. Сега отново му пращат дело със същите суми за същия период. Т.е все едно че не е минало дело и никой нищо не знае. Много са и хората, които купуват жилище със стари дългове и се опитват да вземат пари от тях.
Най-много сигнали получих в Пловдив – там се водят процеси за по 7-8000 лв. Вървят едни страхотни дела, и то тайно. Защото в момента, те идват, залепят ти една бележка на вратата и ти се считаш за редовно призован, нищо че може да те няма два месеца в страната. През това време жена ти може да се разведе с теб и да ти вземе жилището.
Мисля че е крайно време депутатите в парламента да седнат и да променят Закона за енергитиката в съответствие с европейските норми и де премахната позорната такса „сградна инсталация”, която според директива32 на ЕС е равна на НУЛА.
Има и един случай, който съм описал в книгата си, той е в Бургас. Цял блок там се е отказа от услугите на Топлофикация, въпреки това всеки месец всичките 108 апартамента получават 87 ст. сметка. Защото от фирмата продължават да им подават енергия към блока. И това са 1200 лв. на година – толкова печели дружеството затова, че подавало енергия към блока, която никой не иска!

 

- А какъв е отзвукът от властта?
- Звук не са издали. От един месец е издадена тази книга.
Тя е получена от вътрешния министър, от президента и от председателя на парламента с пожелание българите да се освободят от игото на Топлофикация, ще я дам и на Бойко Борисов. Дал съм я и на депутати. Но тази тотална липса на чуваемост е много страшна.
Не може насилствено да даваш една услуга на някой, който не ти плаща. Това го има само в третия свят, или в тоталитарни системи. Но аз си мисля, че ако сега беше такава система и ако се беше появил такъв проблем, той отдавна щеше да бъде решен.
Питал съм и тези от ДАНС нямате ли отдел, който се занимава със социални кризи? Оказва се, че по времето на социализма е имало, но сега - не. Те казват: и ние сме потърпевши от Топлофикация. Та това е Агенцията по сигурността, досега не се е реагирало по никакъв начин!
И на някои хора им се вижда смешно, че един български писател се занимава с това. Но точно това е разликата между един писател и друг човек – писателят може да поднесе нещо, което да е в полза на човека.
Някога софиянци плащаха по 10 лева, защото това беше отпадъчна вода, която се ползваше за отопление. Инсталациите тогава се ползваха за охлаждане на тази вода.
От Топлофикация твърдят, че аз не разбирам от топлотехника и това не е отпадъчна вода. Затова и аз съм сложил на края на книгата, че не е учебник по топлотехника.
За мен тази история е много комична, аз много се забавлявам. И във „Фейсбук“ съм направил страница „Топлофикация извън закона“, към която вече има 3000 човека.
А и аз съм избрал да раздавам аз книгата, да говоря с хората, вместо да се продава по книжарниците. Мога само да се забавлявам, когато ми късат плакатите за книгата, или ми късат пощата.

- Все пак поне топлофикацията в София беше държавна, сега пак е общинска, и не е чужд концесионер, като другите доставчици на комунални услуги.
- Преди местните избори преди повече от година г-жа Фандъкова обеща да запознае депутатите с казуса „Топлофикация“. Не съм чул звук от нея, да каже поне обадила ли се е. Сега тя ако тръгне на избори, как ще ги спечели? Ако беше освободила хората от игото на тази фирма, т.е, този, който желае да стане абонат, да стане, а който не желае, да няма проблеми - тя не направи нищо; и който има нереална сметка, да му бъде премахната тази сметка – то следващите избори й бяха в кърпа вързани. Ако тя направи това, всички биха гласували за нея. В страната има над 3 милиона абонати на топлофикацията.
Но няма чуваемост. Ако в една нормална държава бяхме издали тази книга, сега щеше да стане пожар. А в момента сега е едно тотално мълчание от всякакви управляващи.

- Защо според вас е така?
- Не ги интересува, това е моето обяснение. Когато правят избори и хората не гласуват за тях, трябва да знаят, че хората също не ги интересува. Но избирателният закон е направен така, че дори и само те да си гласуват, пак ще спечелят.
Досега топлофикация не е казала в нито едно предаване, че не съм прав. Даже Петко Милевски (бившият вече шеф на дружеството бел. ред.) ми каза, че не може да участва с мен в дискусия по едно предаване, защото не съм ТЕХЕН АБОНАТ и не мога да имам никакви претенции към тях.

- Може и вашата книга да е поредното доказателство за това, че сме на 78-мо място по свобода на словото?
- В крайна сметка между това какво се пише и какво се случва след това няма нищо общо. Тук би трябвало да е обратната връзка, и това е най-големият цинизъм. Защото, когато има нещо забранено, когато има връзка, нещо се случва. Тук ни се казва: пишете, критикувайте ни, вадете далавери, пишете за тях, но нищо не се случва след това. После казват: Нас не ни интересува какво пишете за нас.
Тази година награди „Черноризец храбър“ взеха хора, за които никой не е чувал. И за техните разследвания. Това са хора, които правят угоднически интервюта с премиери, министри.
Аз затова съм я нарекъл „Блюдолизец Храбър“, защото човек, който угодничи на властта, не може да я получи тази награда. Просто се създава фалшиво самочувствие на определени хора.
Преди години имаше много сериозна журналистическа школа. За да излезе един материал във вестника, той се прочиташе от десетина човека над мен. Ако някой от тях го е мързяло да дочете, са излизали и неща, заради които са настъпвали страшни работи. Въпреки цензурата по онова време.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ: 2012-06-16 14:27:32 |

ПИСАТЕЛИТЕ СРЕЩУ МУТРАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ заповядайте на една нестандартна премиера на скандална книга ПОД този наслов ще премине премиерата на скандалната книга „БАНДИТСКАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ” от Емил Измирлиев, която се роди на страниците на в. „Словото днес”, издание на СБП. Тя се появи в края на 2010 с логото на издателство „Български писател” и това не е случайно. За първи път в годините на прехода един обикновен български писател извади на бял свят живота и престъпната дейност на октопода „Топлофикация”, в пипалатана който се задушават абонатите на бандитския картел. Като една истинска МУТРА Госпожа Парно с рекет, измама, изнудване и заплахи граби като за световно обикновените хора у нас и на практика се е превърнала в държава в държавата! Каним българските писатели да участват в тази необичайна премиера, за да изразят своята съпричастност с с автора и протест срещу дейността на тази недосегаема от закона държавна фирма! Заповядайте на 15 ФЕВРУАРИ/вторник/ от 18 часа в книжарницата на София прес на ул. Славянска в столицата. Да изпием по чаша вино и да кажем НЕ НА МУТРАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ, НЕ на бандитските й методи, с които е превърнала български граждани в свои роби, напук на европейските норми! НИКОЛАЙ ПЕТЕВ, председетел на СБП , ще представи книгата „Бандитската топлофикация”. ЗА КОНТАКТИ С АВТОРА НА ТЕЛ. 0877037287

ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ: 2012-06-16 14:27:32 |

КНИГАТА МОЖЕТЕ ДА ПОРЪЧАТЕ НА ТЕЛЕФОНА МИ 0877037287 ПОВЕЧЕ ЗА МУТРАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ НА САЙТА МИ http://www.banditskatoplofikacia.dir.bg/_wm/diary/?df=46&dflid=3

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии