Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Млади двойки търсят къщи около Варна и Бургас

 


Интересна тенденция на пазара във Варна и Бургас е търсенето на къщи за постоянно живеене в околните села, при това от млади семейства. Това се казва в анализ на конюнктурата за първите 9 месеца на годината на агенции за недвижими имоти. Причината за това е в значително по-ниските цени. Така например в село, отстоящо на 15-30 км от Варна, може да бъде закупена нова къща с дневна и 2 спални на цена от €20 000-€25 000, докато в града за тази сума може да се закупи единствено боксониера.


 

В момента на пазара основен фактор за покупка остава цената. Други възможни стимули са разсроченото плащане, включване в цената на допълнителни екстри- довършителни работи, вградени мебели, електроуреди. Все по-често срещано искане е продавачът да поеме всички разходи по прехвърлянето. Цената, от друга страна, може да бъде и възпиращ фактор, свързан със страха на купувача от поевтиняването. Като цяло през изминалите от началото на годината месеци сделките обичайно се сключват при цени с 10-30% по-ниски от офертните стойности. Причините за това са свързани с нежеланието на продавачите да възприемат новите пазарни условия и свиването на пазара като цяло. В резултат голяма част от тях дълго време отказваха да намалят офертите за своите имоти и да ги обявят за продажба на реални пазарни цени.

 

През изминалото деветмесечие на пазара се формираха три основни категории продавачи на недвижима собственост. Първата е групата на силно мотивираните за продажба, които се нуждаят от свободни пари за различни цели-не могат да продължат да изплащат ипотека и търсят свеж ресурс за основен бизнес. Тази група се съобразява с моментната пазарна ситуация и определя реални цени на собствеността, тъй като се цели бърза продажба. Втората е групата на продавачите, които са обявили имота си на пазара, но не са притиснати от обстоятелства да продават и изчакват, докато получат търсената от тях цена. Третата група е тази на пасивните продавачи, които имат имот, от който желаят да се освободят, но също не са принудени от обстоятелства и изчакват подобряване на пазарната ситуация.

 

Цените на тухлените жилищата през периода януари-септември са паднали средно с 12.51%, а на панелките-с 11,61%. Най-голям спад се наблюдава в Русе-19,53%, София-17,25%, и Благоевград-15,79%. Във Варна понижението е с 10,98%, в Пловдив-12,70%, в Бургас-11,55%, във Велико Търново-12,07%, в Стара Загора- 10,79%, а в Добрич-11,85%.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии