Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Милиарди тонове черно злато крие морето ни


Това е брегът на Тюленово - в момента девствено кътче. Скалистият бряг засега пази мястото от презастрояване. Новата опасност може да носи името - нефт. Сондите от преди 50 години стоят и до днес. Представляват цистерни, които изсмукват от недрата нефт и минерална вода. В цистерната по-лекият нефт изплува над водата и се излива в тръбопровод, който достига до терминал на морския бряг, от който се е товарил. Стотици цистерни са разхвърляни между Тюленово и Шабла и от тях засега тече само минерална вода. Ако добива на нефт бъде подновен - ще е края на райското кътче Тюленово.

Предлагаме на вашето внимание настоящата статия от в-к. "Стандарт" - публикувана през 2005 г.


Има ли черно злато в Черно море? Изследванията на геолозите са категорични - районът е богат на нефт. Въпреки това до момента у нас не са открити големи находища на суровина. Страната ни внася почти цялото количество петрол, което е нужно за вътрешното потребление. Показателно е обаче, че отново се засилва интересът на чужди компании към търсене на нефт в България. Фирмите правят сондажи, които засега не дават очаквания резултат. Да се открие петрол изисква време, но със сигурност това ще стане, казва геологът Михаил Радев. Той е управител на фирмата "Група за научни изследвания и сервиз" ЕООД.

- Господин Радев, какво крият земните недра на България?

- В България има добив предимно на нерудни полезни изкопаеми, в по-малка степен на руди. Страната ни не е бедна и на злато. Но на този етап нямаме открити големи запаси на нефт и газ. Очаквам, че такива находища биха могли да бъдат открити в дълбоководната част на Черно море, в по-малка степен на сушата.

- Има ли някакви доказателства, че наистина има петрол?

- Доказателства има различни. Сега внасяме от Русия приблизително 98% от петрола, който използваме. От собствени източници идват около 2%, от които 1-1,5 на сто добиваме от бившето плевенско, сега софийско предприятие за добив на нефт и газ. Останалата част от петрола идва от местността край Галата. Естествено очакванията са потенциалът за добив да е много по-голям. Налице са всички предпоставки за това. Има достатъчно органично вещество в шелфа, което с течение на времето би се превърнало в нефт и газ. Запасите би трябвало да са огромни. Реално Черно море е аналог на Каспийско море. Това, което се намира там, трябва да намерим и тук.

- Предпоставки за откриване на нефт има, но кога можем да очакваме това да стане?


- Предпоставката за големи запаси е огромната генерация на въглеводороди. Друг е въпросът каква част от тези въглеводороди са се съхранили и са се акумулирали в т. нар. капани. Според оценките западният сектор на Черно море е генерирал за целия си неозойски период на развитие над 1,5 трилиона тона нефт. Това е невероятно количество. За сравнение, сега известните находища у нас са от порядъка на няколко милиарда кубически метра газ или 1-2 млн. тона нефт. Годишното потребление в България е от порядъка на 4-5 млн. тона горива. Петролът, който внасяме, е около 6-7 млн. тона, като една част от него отива в чужбина, другата част остава за вътрешно потребление. Така че това, което очакваме да се открие на базата на наши изчисления, са много големи находища. Не казвам, че България ще стане Кувейт или Саудитска Арабия, но перспективите засега са много добри.

- Това ли привлича чужди фирми да правят проучвания за нефт и газ у нас?

- Да. Първата вълна от фирми, които получиха лиценз за проучвания, бе в периода между 1991 - 1998 година. В резултат на тяхната дейност бе открито находището Галата, което за България не е голямо, но добро. Ние оценяваме дали находището е малко или голямо на фона на потреблението, то се оценява и като пари. Например при добив на 1 млн. тона нефт при сегашните цени на петрола това означава съответно над 400 млн. долара. Това никак не е малко. След първата вълна от фирми световната конюнктура за търговията на петрол се промени, цените паднаха. Фирмите ограничиха търсенето на нефт и газ в неизвестни региони и отидоха там, където е сигурно. Например "Ентерпрайс", която по-късно бе купена от "Шел", избра Камерун. "Бритишгаз" също се ограничиха да търсят в района на Северно море. В момент, когато цената на петрола пада, компаниите търсят сигурност. Когато цената на петрола се вдигне, фирмите акумулират много пари и започват да се разпростират, да завоюват нови територии и да правят нови проучвания.

Отливът от България беше от 1996 до 1998 година, когато цената на петрола падна до 9,40 долара за барел. След войната в Югославия нефтът поскъпна до 36 долара за барел, което е увеличение с 400%. През 1998 г. фирмите започнаха да се оглеждат за нови региони. През 2000 г. морето беше празно, освен Галата. Тогава се появи една голяма компания - "Хънтойл", която искаше да вземе целия шелф и цялата акватория на България. Това обаче е много рисковано. Затова експертите от Министерството на околната среда решиха да разделят морето на повече блокове, които да бъдат дадени на различни компании.
След което дойде една американска фирма - "Джи Ес Технолъджи", които взеха блока Емине. Впоследствие интерес прояви американската фирма "Винтидж" и австрийската ОМВ. Голяма част от българския шелф и дълбоководната част бяха взети. Софийското предприятие за добив на нефт и газ спечелиха с конкурс Тюленовското находище.

- Излиза, че България все пак печели от високите цени на петрола?

- Така е.

- Колко време трябва на една фирма, за да установи наистина дали има нефт и да започне добив?

- Някои хора може би си мислят, че това става много бързо, едва ли не за месеци. Един сондаж в шелфовата зона струва 10 млн. долара, а в дълбоководната част, където са блоковете на ОМВ и на "Винтидж", излиза 50-60 млн. долара. Рискът е много голям, обикновено е 90%.
От десет сондажа девет са празни или недостатъчно добри. Но благодарение на геоложките проучвания в целия сектор на Черно море се потвърдиха предположенията за наличие на огромни находища. Въпрос на време е те да бъдат открити.

- Казахте, че засега Галата е най-продуктивното находище на газ. А на нефт кое е?

- Засега си остава Тюленово, което е открито през 1951 г.

- Вие като експерт кога очаквате да започнем да черпим от онези 1,5 трилиона тона нефт?

- Според мен до 2 години ще бъде открито значително находище. На сушата също започнаха проучвания. Руската фирма "Башкиргеология" взе три блока, американската "Аншуц" има два блока, "Болкан експлоуър" има два блока. "Енерджи" притежава един блок, който е за добиване на газ метан от добруджански въглища. България е дала около 40% от територията си за проучвания. Това е повече от Румъния, която е нефтена страна от началото на миналия век. Фирмите усещат, че потенциалът е много голям.

- Това означава ли, че в даден момент можем да станем петролно независими?

- Вероятно. Казах, че 1,5 трилиона тона са генерирани, но може би не повече от 1% от тях са запазени. Което означава 15 млрд. тона. Това е огромно количество, което ще ни стигне за вътрешното потребление.

Виктория Илкова
Източник: www.standartnews.com


 Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

angel ivanov: 2012-06-16 14:27:32 |

България-Кувейт всеки българин ще се обогати през следващите 6 години с по 30 стотинки годишно заради разкритото находище на газ. вече си имаме наше Българско находище в експлоатация.Боже, по-добре да нямаме нефт и газ. по-бедни ще сме ако имаме.на нигерийци ще заприличаме. моля Те остави ни само със хубавата ни природа. не ни давай газ и нефт за по 30 стотинки на година.

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии