Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Международен фонд „Козлодуй” ще строи ВЕЦ до Рилския манастир

 

Пари по Международния фонд „Козлодуй" ще финансират изграждането на малка ВЕЦ с мощност от 1,25 МW на територията на Рилския манастир. Отпуснатите средства по проекта ще са в размер на 2,9 млн. евро, посочват от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Това ще бъде одобрено на 18-тото заседание на Асамблеята на донорите на фондовете за подпомагане на извеждането от експлоатация на блокове в ядрените централи в Бохунице- Словакия, Игналина-Литва и Козлодуй-България. То ще се проведе в Лондон и на него ще присъстват ресорният министър  Трайчо Трайков и неговият заместник-Мая Христова.
 

Предвижда се по време на сесията да бъдат подписани четири споразумения за финансиране от Международен фонд „Козлодуй" на обща стойност 12,2 млн. евро.
В британската столица министър Трайков ще подпише меморандум за безмъзмездна помощ в рамките на програмата за енергийна ефективност в публични сгради на стойност 5 млн. евро.
 

Предвижда се също изпълнителният директор на ДП „Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) Борис Пеков да подпише изменение и допълнение на Споразумението за безвъзмездна помощ за подпомагане ръководството на ДП РАО в проектирането и изграждането на Национално хранилище за погребване на ниско- и средно кратко живущи радиоактивни отпадъци. С изменението помощта се увеличава със 100 хил. евро, достигайки до 3,1 млн. евро.
 

Четвъртото споразумение, което ще бъде подписано в британската столица, е за подготовка на технически проект, изграждане и въвеждане в експлоатация  на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци. Тези дейности ще бъдат финансирани от МФК с 4.2 млн. евро.
До момента МФК е финансирал проекти в България  на стойност 512,675  млн. евро. За периода 2010-2013 година са договорени допълнително 300 млн. евро от ЕК.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии