Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Медицински сгради 2010: МБАЛ Света Каридад, град Пловдив

 

 

инвеститор:
Света Каридад ООД - Елена Христева

 

архитект:
Палас ЕООД, арх. Костадин Палазов, арх. Елисавета Палазова

 

изпълнител:
Понсстройинженеринг ЕАД

 

конструктор:
инж. Вихър Джевизов

адрес:
Пловдив Район Южен, бул. Никола Вапцаров № 23А

               

 

Многопрофилна болница за активно лечение „Света КАРИДАД” е разположена в кв.”Въстанически-юг”, гр.Пловдив – южната част на грaда.

 

Функционалното разпределение на сградата, в която са включени отделения по Хирургия, ОАРИЛ, Вътрешни болести, Кардиология, Съдова хирургия, Ортопедия и травматология, Консултативно-диагностичен блок с кабинети по Кардиология, Неврология, Ендокринология, Хистология, Гастроентерология, Травматолигя и Хирургия, Клинична лаборатория и Административно-стопански блок е проектирана и изпълнена в съответствие не само с действащите хигиенни нормативи и изисквания за достъпност на средата, но и с европейските медицински стандарти.

 

Сградата включва подземен, полуподземен и четири надземни етажа. Като подходите на сградата за пациенти, персонал и стопански нужди са проектирани съгласно технологичните потоци. Вертикалната комуникация се осъществява чрез стълбищна клетка в северната част на сградата, два пътнически асансьора, съответно за посетители и обслужващ персонал и зареждане.

 

На Първият етаж е развит Консултативно-диагностичния блок, включващ Лекарски кабинети, манипулационни, регистратура и приемно фоайе.

 

В полуподземния етаж са разположени Отделението за образна диагностика, Клиничната лаборатория , Рентген, Компютърен томограф и Ангиографска зала.

 

В подземния етаж са предвидени 15 паркоместа и котелно помещение с дизел агрегат, като достъпът на автомобилите се осъществява чрез автомобилна асансьорна платформа в югоизточната част на сградата.

 

На втори етаж е проектирано Вътрешното отделение, Отделение по Кардиология, включващо болнични стаи стационар, лекарски кабинети, стаи за сестрите, манипулационна и други помощни помещения.

 

На трети етаж е развит Общ Операционен блок с две операционни зали и четири операционни маси, болнични стаи по Обща хирургия, Съдова хирургия, Ортопедия и Травматология.

 

Четвърти етаж е предвиден ОАРИЛ с интензивна зала за шест легла.

 

Отоплението и климатизацията е решена с климатици енергиен клас „А”, разделени съобразно степента на стерилност на помещенията, като въздухопотокът минава през Хепа филтри. Климатичните инсталации са дискретно вписани в обемите на сградата.

 

В сградата са изградени система за медицински газове, пожароизвестителна, озвучителна, оповестителна, охранителна и структурна мрежа. Изградена е пълна телефонизация, интернет, телевизия и собствен телевизионен канал. Внедрена и Болнична Информационна система – БИС.

 

Конструкцията на сградата е монолитна, безгредова стоманобетонова. Фасадните стени са тухлени - с топлоизолация от “Fibran” и окачена алуминиева структурна фасада. Вътрешните преградни стени са от решетъчни тухли.

 

Фасадите са решени със съвременни технологични материали - структурна окачена фасада на „ETEM”, композитни алуминиеви панели ETALBOND, стъкло и цветни полимерни мазилки. Стъклопакетите са с външно стъкло нискоемисийно стоп рей вижън 50 и вътрешно стъкло - прозрачен флоат . Външното стъкло е най - ново поколение нискоемисийно стъкло от палитрата на “Главербел”.

 

Проектът е изработен след внимателно проучване на европейския опит при изпълнението на лечебни заведения. Търсена е визия, различна от общата представа за болнично заведение, за да се избегнат негативните асоциации, обикновено свързани с посещението при лекаря.

 

Интериорът е изчистен, решен в светли и топли тонове, създаващ чувството за чистота и уют. Използвани са антибактериални бои, облицовки и настилки осигуряващи антисептичност на помещенията, както и лесно и бързо почистване. Подовете са оформени със специални PVC „Tarkett” настилки с антистатични, антибактериални и противо плъзгащи качества. В отделенията по образна диагностика „Тarkett” настилката има специални металопроводими характеристики. В опрационните зали е използвана пълна стенна”стъклена облицовка “AGC” .

 

Закупени са нови и последни разработки високотехнологични медицински уреди и оборудване на марките “ Olimpus”, “ Simens”, “Toshiba”, “Hitachi”.

 

Сградата на МБАЛ „Света КАРИДАД” - Пловдив е успешно съчетание на изчистена модерна визия с внимание към детайла, съвременни технологии в строителството, комфорт и уют. Използваните материали и системи са подчинени на стремежа за максимална енергийна ефективност.

 

ТЕХНИКОИКОНОМИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ:

 

ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ: 468,84 м2

РАЗГЪНАТА ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ НАДЗЕМНО: 1971,68 м2

РАЗГЪНАТА ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ ОБЩА : 3129,57 м2

Пл. = 58 %

Кинт = 2,4

Озел. 22%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
   1  2 » »»

severina: 2014-05-09 15:29:59 |

ako lekarite biaha hubavi kolkoto zgradata htehe da e prekrasno.Bahtami napravi sarde4en infarkt slojiha mu stendove ispisaha go na tretia den pribra se v kahti i na sahtata ve4er napravi povtoren infarkt okaza se 4e sa mu postavili falhiv stend i hap4etata koito mu ispisaha bili nepothodiahti pomislete si dali tova e miastoto kadeto iskate da se lekuvate as ne vi savetvam niama specialisti tam vsi4ki sa toku hto zavarhili i sega se u4at

Росица Немска: 2012-06-16 14:27:32 |

Случайността ме доведе във вашата болница, но така е трябвало да стане, за да разбера, че в България има и по- специално в нашия Пловдив такова здравно заведение болница св Каридад. Дълбок поклон пред целия персонал на ортопедично отделение. Благодарност за изключителната доброта , внимание и професионализъм към Д-р К. Стоянов,д-р Н. Иванов,д-р Дарко Щастлива съм, че Ви познавам Благодаря ,за успешната операция и положените грижи! Бъдете живи и здрави и нека златните ви ръце продължават да вършат чудеса и да даряват щастие. Желаем Ви успех!!!Благодаря на сестра Веселка Пенева за вещината и всеотдайността, с които работи, за ведрината и спокойствието които дарява.Живи и здрави!!! И накрая, но не на последно място благодаря на обслужващият персонал- за моралната подкрепа, за всекидневните грижи, за топлината която даряват, за добрите думи които ни караха да се чувстваме като у дома си. Бъдете живи и здрави!!! Желая Ви късмет!

Иван Цветков: 2012-06-16 14:27:32 |

По съвет на моя близка се записах при д-р Венета Минчева в болница "Св. Каридад". Още при първото си посещение, останах с много добри впечатления. Само за два дни ми направиха всички изследвания, които за две години във Военна болница не ми направиха по една или друга причина. Неволно правя паралел между прословутата Военна болница и "Св. Каридад". Първата губи по всички критерии! На 21 януари ми направиха лека операция на тазобедрената става. Всичко стана много професионално и компетентно. Операцията извърши д-р Николай Иванов, за което му благодаря! В тази нова и модерна болница обслужването е на европейско ниво, техниката е модерна, персонала е мил и любезен. И което не е за пренебрегване (за разлика от лекарите във Военна болница), ми взеха само две такси по 2,70 лв., макар, че ми направиха десетки изследвания и манипулации. Възхитен съм от всичко, което видях и преживях в тази съвременна болница. Още веднъж сърдечно благодаря за вниманието и за грижите, скъпи приятели от болница "Св. Каридад"!

Иванка Неделчева: 2012-06-16 14:27:32 |

Искам да споделя собствения си опит и наблюдения по отношение на професионалистите, работещи в Св. Каридад и по точно тези в Ортопедичното отделение. Това са единствените специалисти, които установиха бързо, точно и категорично диагнозата на заболяването ми, както и светкавично реагираха за своевременното му отстраняване. За сведение – не живея от дълги години в България и имам възможност да се лекувам в чужбина, но такива специалисти като д-р Николай Иванов и д-р Кирил Стоянов там няма. При това цялото лечение, както и последващите контролни прегледи и евентуални намеси бяха поети от Здравната каса. Сърдечно благодаря за златните ръце и отношение на целия медицински персонал и отличните условия, при които бе проведено цялостното лечение, които ми вдъхнаха надежда! Бог да ги благослови и да им дава здраве да продължават със същия плам и желание започнатото дело!

angelinka: 2012-06-16 14:27:32 |

Mi tq tazi bolnica e kopie na bolnica "Sveta Ekaterina " v Sofiq.......

мария петрова: 2012-06-16 14:27:32 |

всичко хубаво за сградата,но персонала никак го няма,некомпетентни,арогантни,и със самочувствие без покритие,а само като отидеш до регистратурата и виждаш бивши танцьорки и наркоманки които не излизат без необходимата доза,а може би са там за да са по близо до упойките

Анастасия Шопова: 2012-06-16 14:27:32 |

На 79 години съм и искам да изкажа хилядите си благодарности към екипа ортопеди доктор Кирил Стоянов и доктор Николай Иванов за успешната операция и големите грижи,които положиха към мен.Благодарение на тях захвърлих бастуните и забравих какво е болка.Благодаря Ви от сърце и нека все повече да имаме такива болници и такива специалисти като Вас!

Никола Лашев: 2012-06-16 14:27:32 |

Прекрасна болница.Поздравления на госпожа Христева,това е еталан за болнично заведение ,де да бяха всички наши болници в такъв вид и в такова състояние!

Арахна: 2012-06-16 14:27:32 |

И мен ме интерисува работили с направление или не!!?

Ваня Якова: 2012-06-16 14:27:32 |

Наистина много красива и уютна сграда,но е по-хубаво да не се ходи там...обаче е неизбежно понякога.В понеделник ще влизам в кардиоотделение и ме интересува дали се заплаща престоят там,без значение,че ще бъда с направление,някой знае ли това?

   1  2 » »»

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии