Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Меч забит в камък: Най-голямата стена за катерене в света

 

Изкачването на стена също е вид алпинизъм, просто при него не е нужно да се ходи в планината. В края на краищата, стени за изкачване има почти във всеки малко по-голям град. Но в холандския град Гронинген се намира най-голямата от тях, наречена "Екскалибур" ("Excalibur").

 

 

Ако искате активно да практикувате този спорт, не е нужно дори да напускате дома си. В последно време се появиха стени за катерене, които могат да бъдат разположени на покрива на сградата, в офиса и дори в апартамента. Чудесен начин да разкършите мускули и да се отърсите от заседналия начин на работа, а изобщо и на живот.

 

 

Но тук, в град Гронинген в Холандия като че ли не знаят думата малко. Защото архитектурната компания Klimcentrum Bjoeks създаде най-голямата стена за катерене в света, кръщавайки я с името Екскалибур.

 

 

Това необичайно име очевидно е избрано поради факта, че формата на стената за катерене е като на меч забит в камък и стърчащ над него, също като в легендата за крал Артур. Но тази легенда втълпявана ни от филмите не е вярна и няма нищо общо с мита за крал Артур. Защото според митологията, легендарния монарх получава Екскалибур от девата на езерото, а от камъка е изтеглил меч, наречен Кларент (Clarent). Но това е често срещано погрешно схващане, така че може да се прости на създателите на този дързък проект.

 

 

Стената за катерене Екскалибур е с височина 37 метра, което се равнява приблизително на височината на дванадесет етажна сграда. Съгласете се, че дори на опитни катерачи може да им се замаят главите при такава височина.

 

 

Все пак, тази приличаща на меч стена за катерене не е предназначена само за супер професионалисти в този спорт. Тя е с извита форма, като ъгълът се повишава все повече към върха. Общото отклонение на Екскалибур от основите до върха е единадесет метра. Така че начинаещите могат да се катерят по не чак толкова друдните по-ниски части на този истински небостъргач измежду стените за катерене. А с повече тренировки и след придобиване на опит, ще се изкачват все по-нагоре, а накрая могат да достигнат и върха.

 

 

Е, все пак не е Еверест!
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии