Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Лихвите и таксите по ипотечните кредити се покачват

Банките залагат на депозитите в долари.
Резервите на управление "Емисионно" на БНБ към 30 юни 2009 г. са 23,27 млрд. лв., сочат данните на Централната банка, управлявана от Иван Искров.
Банките продължиха да подобряват предложенията си по срочни депозити в щатски долари през юни, сочи анализът на "Моите пари". До момента депозитите в тази валута бяха пренебрегвани и трезорите въвеждаха промоции, касаещи предимно депозити в лева и евро. През последните два месеца обаче голяма част от банките пуснаха нови промоционални оферти в долари, отчитат финансовите експерти.

През миналия месец трезорите въведоха редица нови предложения за депозити, като превес имат влоговете, съставени от няколко лихвени периода, при които предоставяната годишна лихва нараства. При не всички предложения обаче лихвата се капитализира в края на договорения лихвен период, което оказва влияние върху крайния резултат от вложението, уточняват експертите.

За разлика от минали години сега липсват първите летни промоции на потребителски заеми за годината. Кредитирането е все така свито, както и активността на банките, отбелязват експертите.

Месец юни не бе белязан с особени промени в сферата на ипотечните и жилищните кредити. С малкия брой корекции юни се оформи като един от най-нединамичните месеци за последната една година. Възможностите на банките да предложат нещо ново и атрактивно са на практика нулеви в условията на финансовата криза в момента. Принудени от статуквото, единствените промени, които предприемат, са коригиране на лихвите и таксите и предимно в посока нагоре. През изминалия месец корекциите от този характер не бяха големи, но все пак бяха с негативна насоченост.

Две застрахователни дружества понижиха цената си по "Автокаско", а едно повиши цената на "Гражданска отговорност" през юни.

Междувременно стана ясно, че резервите на управление "Емисионно" на БНБ към 30 юни 2009 г. са 23,27 млрд. лв., или 11,9 млрд. евро. За последните шест месеца активите се задържат над равностойността на 23 млрд. лв. Спрямо края на юни 2008 г. активите на БНБ намаляват с 10,1%, което е ефект от намаляването на фискалния резерв и от намаляването на процента на минималните задължителни резерви в БНБ в края на 2008 г., уточни Investor.bg.

Към края на юни 2009 г. фискалният резерв на централната банка е за 7,44 млрд. лв., депозитите на банките са за 4,4 млрд. лв., парите в обращение са 7,8 млрд. лв., депозитът на управление "Банково" е 3,1 млрд. лв., а другите депозити са за 0,47 млрд. лв. Година по-рано фискалният резерв в БНБ е бил 9,19 млрд. лв., депозитите на банките са били за 5,92 млрд. лв. Парите в обращение са били 8,12 млрд. лв., депозитът на управление "Банково" -2,4 млрд. лв., а другите депозити са били за 0,26 млрд. лв. 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии