Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Краят на една ера: Помръква Едисоновата крушка

Обикновената крушка с нажежаема жичка дълги годинини бе не просто осветително тяло, а и един от факторите които създаваха уюта на нашия дом, на работното ни място и в посещаваните от нас обществени сгради.Но както всяка ера, така и ерата на добрата стара лампа свършва.
От 1 септември влиза в сила забраната за зареждане на магазините в Европейския съюз с част от традиционните електрически крушки с нажежаема жичка, които бях обявени за неефективни. Първо се спират доставките на 100-ватовите и матовите крушки.

Мерките са част от тригодишна схема за премахване на крушките с нажежаема жичка, изобретени от Томас Едисон през 1879 г. Някои потребители са се запасили със старите крушки, имайки предвид, че енергийно ефективните флуоресцентни или халогенни лампи са по-скъпи.

Магазините вече няма да имат право да зареждат от матовите крушки, които се считат за особено неефективни, както и от обикновените прозрачни крушки от 100 вата.

Според Брюксел, освен че произвеждат повече въглероден двуокис, старите крушки са и сериозно перо в разходите на потребителите. Разчетите, правени от експерти, показват, че заменянето им с халогенни, флуоресцентни и светодиодни ще намали разходите на домакинствата годишно с между 25 и 50 евро, а като цяло в Европа ще бъдат икономисани близо 5 млрд. евро, които могат да бъдат вложени обратно в икономиката на 27-те.

Истина е, че новите лампи са малко по-скъпи, но за сметка на това са по-трайни и икономични, като консумират до 80 на сто по-малко енергия от предшенствениците си. Еколози отбелязват, че така всяка година емисиите вредни газове ще бъдат намалени с над 15 млн. тона.

През 1878 г. Едисон започва да използва термина нажежаема жичка за елемента, който се нажежава от протичащия електрически ток и свети. Осветителната инсталация на Едисон се изгражда на принципа на паралелната електрическа верига, което дава възможност електрическият ток да бъде разпределян по алтернативни пътища.

На 31 декември 1879 г. Едисон прави в Менлоу Парк публична демонстрация на осветление от този тип. На 27 януари 1880 г. подава молба за регистрация на патент в Съединените щати за лампа с нажежаема жичка. На 13 февруари 1880 изобретателят става първият човек, наблюдавал протичането на електрони през вакуумното пространство (ефекта на Едисон).

През 1883 г. патентната служба на САЩ излиза с решение, че патентът на Едисон се базира върху работата на Уилям Сойер и не е валиден. Юридическият спор около крушката продължава до октомври 1889 г., когато съдът решава, че искът на Едисон за признаване подобрението на електрическото осветление с „нажежаема жичка от въглерод с голямо съпротивление“ е обоснован.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии