Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Компенсация на тракийските бежанци

 

Извиняваме се на ръководството и екипа на dnevnik.bg, защото настоящата статия е копирана едно към едно. Тракийският въпрос е изключително важен за поколения БЪЛГАРИ.


Искането за компенсациите за тракийските бежанци бе прието в доклад на ЕП

 

ДневникЕвропейският парламент прие доклад относно напредъка на Турция по пътя към ЕС, който включва и въпроса за обезщетяването на българските тракийски бежанци. Това съобщи пресслужбата на в Европейския парламент.

Текстът гласи: ". . .в духа на добрите междусъседски отношения Европейският парламент приканва турските власти да засилят диалога по всички висящи двустранни въпроси с Гърция (например по въпроса за континенталния шелф на Егейско море) и с България (например по въпроса за правото на собственост на българските тракийски бежанци)". Този текст е внесен от българските депутати Евгени Кирилов и Маруся Любчева (ПЕС), като подкрепа за неговото приемане оказа и Николай Младенов (ЕНП-ЕД).

Съгласно официален документ, изготвен от Министерство на външните работи на Република България от 1983 г. турската държава дължи на българските изселници 10 млрд. долара компенсации за земите им. Според Ангорския договор Турция признава имуществените права на българските изселници, но оттогава турските власти не са предприели никакви постъпки за тяхното обезщетяване. В доклада за Турция, който бе приет днес, се отбелязва още, че напредъкът в политическите реформи в Турция през 2007 г. е бил ограничен.

Депутатите от ЕП заявяват още, че са загрижени за последиците от съдебното производство за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Те се надяват, че турският конституционен съд ще зачете в своето решение принципите на правовата държава, европейските норми и насоките на Венецианската комисия относно забраната на политически партии. Същевременно в доклада се изисква турският парламент да приведе избирателното законодателство и конституцията в съответствие с европейските стандарти за забрана на политически партии.

 

  Една интересна статия на тема имоти Варна  


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

georgieva: 2012-06-16 14:27:32 |

родителите ми са наследници на бежанци. какви документи трябва да се подготвят и какви са процедурите

ВИОЛИНА: 2012-06-16 14:27:32 |

ПРА БАБА И ДЯДО СА БЕЖАНЦИ ОТ ЧОРЛУ,КАК СТАВА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ИСК ОТ НАСЛЕДНИЦИ ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ И КЪДЕ?

йорданова: 2012-06-16 14:27:32 |

Баща ми и родителите му са бежанци от гр.Енидже Вардар днешна Янина/Гърция/.Мога ли да предприема стъпки за обещетяване и как да постъпя

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии