Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Кой влияе на цените на имотите във Варна?

В разгара на феномена „Световна ипотечна криза”, ще се въздържим от коментари - не защото нямаме мнение, а защото по медиите достатъчно разпалиха въображението ни с какви ли не апокалиптични картини. Надяваме се, след като прочетете този анализ, да поразсъждавате трезво и да разберете, че срив във Варна няма да има, защото тук няма криза.

 
До края 2003 г. цените във Варна се движеха около нивата 15-20 000 $ за двустайно жилище от най-срещания вид строителство – панелното. Хора от властта и техни приближени с предварителна информация за това, какво се очаква през следващите години, напазаруваха имоти и на по-късен етап ги продадоха с огромна печалба. Много имоти бяха заменени (така наречените заменки) -собственик на камениста земя на края на света се сдобиваше с парцел на морския бряг.
 
От началото на 2004 г. се заговори за бъдещо членство в Евросъюза и всички изостриха вниманието си. Банките оставаха пасивни и искаха твърди гаранции, като ипотека на съществуващо жилище и 50 % инвестиция от купувача.
През 2004 г. цените на имотите във Варна тръгна нагоре. Строителните фирми, които с години бяха в известна изолация, поради липсата на клиенти, започнаха да получават сигнали за предстоящ ръст.
Вътрешната за България миграция на хора допринесе за избора на Варна като притегателно място за живеене. Продажбата на жилището в Добрич, Силистра или Шумен, водеше до покупка във Варна.
Банките не стояха безучастно и особенно след навлизането на ипотечния пазар и на външни финансови институции, кредитирането се раздвижи.
 
През 2005 г. във Варна и областта беше регистриран огромен интерес от страна на чуждестранни купувачи, главно от Великобритания. Търсеха се както селски имоти, така и апартаменти в близост или в самите комплекси.
Никой до този момент не си беше представял, че старото лозенце на баира на Галата може да струва колкото два апартамента във Варна.
Свежите пари напомпаха допълнително платежоспособността на населението, а банките облекчиха кредитирането. Това доведе до още по-голям растеж на строителството. Все по-реално ставаше и членството ни в Евросъюза. 
При липсата на общ градоустройствен план на Варна, много фирми и частни лица ставаха собственици на апетитни терени, на които по-късно се изградиха търговски зони. Например през 2004 – 2005 г. 1 кв. м. земя на поляната пред бл.4 във Владиславово се предлагаше за около 5-6 Е. В момента става въпрос за минимум 100 Е на кв. м. 
 
Нашите изследвания сочат емигрантите като втори по големина финансов поток след преките чуждестранни инвестиции. Факт е, че парите, които осигуряват, са значителен източник на чуждестранна валута, увеличавайки националния доход. Поради тази причина списание „ИМОТ ДНЕС ВАРНА” още от брой 1 се продава в Атина.
Във Варна няма изградена система за регистриране, като повечето изследователи на емиграцията разчитат на официалната статистика, която определя броя на българските емигранти като разлика между ражданията и умиранията и броя на регистрираните чужденци в страната. 
 
Профил на българските емигранти
Изследвания на д-р Евгения Маркова от Университета в Съсекс:
 
• Почти 60 % са жени; в трудоспособна възраст (30-45 години) 
 
• Емигрантите изпращат до 40% от спечеленото обратно в България – както вече споменахме решението за напускане на страната е семейно решение и се прави в подкрепа на семейния бюджет. Изпратените пари се инвестират в жилища, обзавеждане, материали за ремонт и други стоки.
При завръщане в България, покупателната способност на спестените средства е по-голяма, има увеличено търсене предимно на потребителски стоки (най-често емигрантските пари се използват за
потребление), от където нарастват цените
Подобряването на общата ситуация в България е причина за очаквания за устойчиво развитие от страна на емигрантите, но те ще предприемат действия за завръщане след по-продължителен период на положително развитие в България.
 
Някои ефекти от българската емиграция според ИПИ
 
 
Пари, изпращани от емигрантите, обратно в страната
 
Много е трудно да се каже колко пари годишно се превеждат от емигрантите в страната. В най-общия случай данните за плащанията са непълни, неточни и следователно ненадеждни. Няколко фактора отговарят за това - цифрите за плащанията на МВФ и ЕБВР са значително по-ниски от тези, предложени от националните централни банки в различните страни. Включват само плащания, направени през официалните канали. Много малко от изпращащите работна сила страни имат точна информация, относно броя на международните мигранти, генерирани от тях.
 
Макроикономически фактори
Положителният икономическия растеж през последните 4 години доведе до ръст на цените. Има голям приток на чуждестранни капитали, които създават допълнително работни места, безработицата е значително редуцирана, има бюджетен излишък няколко поредни години, личният и корпоративен данък са намалени и са едни от най-ниските в Европа.
 
От 2007 г. във Варна се чувства осезателно присъствието на руски интереси и капитали, като започват да заместват англо-говорящите. Руското интернет пространство е препълнено с реклама на български недвижимости. Варна открай време е интересна зона за руснаците и не случайно в тяхната родина върви следното рекламно послание: „Вместо тясно жилище в Москва, купи два апартамента във Варна, давай ги под наем и си живей.”
 
Няма как част от милиардите на руснаците да останат в България и цените да се задържат. Просто влизат пари, които повишават всичко около себе си – цените на имотите и на всичко останало. 
 
Не е нормално квадратен метър земя да струва по-евтино от един квадратен метър балатум. Всичко е наред – освен още малко да се вдигнат доходите.
 
Ивайло Манахов – гл. редактор
e-mail: manahov@imotdnes.com
  
 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

krasimir grigorov www.roni.bg: 2012-06-16 14:27:32 |

Спомням си преди години на първа страница на "народно дело" статия "Галата потъва...." Последваха масови продажби и ...съответно някои купиха на сметка.А призивът "За бога,братя,не купувайте!"-беше актуален за кратко Малко търпение и всичко ще си дойде на мястото!

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии