Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Какво става на пазара във Варна?

Напоследък по всички медии – всеки се изказва за състоянието на пазара. Ние също сме задължени да направим това, защото вие сте длъжни да бъдете информирани и максимално защитени.

 
Ако сега ви кажа „Няма проблеми – всичко е наред” – нито вие, нито аз ще повярвам. Както каза мой познат „Пак криза – ами ние от 20 г. все в криза си живеем”. За съжаление винаги нещата започват отдалеч и докато стигне до нас събитие или процес минава определен процес.
 
Нещата не се решават от нас, не се решават и от няколко човека. Глобализирания свят започва да се движи по собствени закони и ако преди 50 г. проблемите са се решавали с война – сега е достатъчно да ни заплашат с повишение на суровините и сме готови.
 
Какво общо има всичко това с имотите? Ами има – няма как да си живеем без да се замисляме и да очакваме някой да ни казва направи това и онова.
 
Стигна се до там – нещата да се наместят и саморегулират. Пазара е гъвкав и не търпи дълго време изкривявания. 
 
Преди 1990 г. също е имало повишено кредитиране – за кола, жилище, обзавеждане и какво ли още не, но не е имало спекула. Хората са купували за да задоволят нуждата от дом, автомобил и т.н., но с крайната идея да ползват всички тези блага, а не да печелят от тях.
 
В световен мащаб от векове се прави опит един човек да живее на гърба на десетки хора и там някъде се корени проблема, който сега назря.
Така наречения Американски модел всъщност е мечтата да живееш сега на момента и да се ползваш от блага тук и сега, а да плащаш някога.
 
Заляти от холивудски филми ние българите също си помислихме, че можем да живеем на гърба на другите. 
 
Слуховете за влизането ни в Евро зоната отприщиха след 2000 г. нови интереси и възможности. Водени от естественото човешко чувство, че най-доброто предстои се зарадвахме предварително на нещо хубаво, което ще се случи. Нещото в очите на някой изглеждаше така: Ще поработя няколко години в чужбина, ще купя едно апартаментче във Варна и ще го отдавам под наем. После ще купя още едно и за мен, а от първото ще живея.
До тук добре, но тая идея се оказа изповядвана и от други хора, а от средство за живеене апартамента в случая се оказа средство за бизнес, защото както и да го погледнем – когато от едно нещо се печели, то се превръща в бизнес. Бизнеса от своя страна се нуждае от познания, екип, концепция, управление, администрация и т.н.  Няма такъв момент да инвестираш просто едни пари и без много усилие те да ти носят приходи. Когато нещо се прави просто така – рано или късно се стига до момента, когато и други правят същото и тогава всичко замира.
Със сигурност познавате хора, които купуват жилище преди първа копка, на първа копка, на Акт 14 и в зависимост от това печалбата е по-голяма. До тук няма нищо лошо – строителите строят, защото има търсене, хората купуват на дупка, без дупка та и на идея. Лошото е, ако всичко това се прави не за собствени нужди, а за спекула и печалба – нещата не отиват на добре. Повишеното търсене води до повишено производство (строителство) на търсения продукт – в случая нови сгради. Някой строители се хвърлят на кукичката „Щом се търси – ще строим”, без да изследват пазара предварително и без да проумеят, че когато нещо се прави спекулативно е въпрос на време кой по-бързо ще се отърве от стоката. 
В случая обаче не става дума за чувал картофи или зеле, а за скъпа и неподвижна стока.
 
Водил съм спорове с фермери, които без да изследват пазара се хвърлят да произвеждат определена култура и когато в един момент пазара е преситен точно с тази култура се започва вайкане, че всички са мръсници.
Някой строители завряха по същия начин главата си в пясъка и сега ще им е трудно.
 
Какво следва?
 
Труден въпрос и ако можех да отговоря нямаше да пиша всичко това, защото щях да съм забогатял с милиони. Нищо кой знае какво не се е случило. Просто нещата ще се успокоят и със сигурност ще последва саморегулация на пазара. Въпреки, че някой банки спряха кредитирането на панелки – цената им надали ще се срине до 100 Е кв. м. Тази тенденция означава, че започва едно отрезвяване на пазара и хората, които до сега разчитаха на спекулативния момент ще трябва да примирят, че недвижимите имоти не са хапка за всяка уста.
 
Със сигурност агенциите, които са разчитали на лесни „средства” ще започнат да ги изчистват от асортимента си, защото никой няма да ги трае. И въпреки, че държавата продължава „да приема” закон за търговията с недвижима собственост, ще се стигне до там да е регламентиран дори формата и къде точно да стои окачен баджа на брокера – така като е в европейските държави. Да знам, че за някой от вас звучи абсурдно и вече чувам репликата: „Айде сега – това да ни е проблема”. Ако сте агенция и действително тази мисъл ви мина, ще се наложи дълбоко да се замислите.
 
Ако ви се налага да купувате жилище – купувайте, защото дали ще паднат цените в пъти е трудно да се предположи, а в крайна сметка няма да живеем 200 г. Пазара си е такъв какъвто сме си го направили всички заедно – купувачи, продавачи, агенции, строители и медии. 
 
Вината на всеки.
 
Купувачите искат да купят най-изгодно – най-добрия имот. Готови са да ползват агенция за да се доберат до оглед и след края на срещата да се върнат доволни при продавача.
 
Продавачите са готови на всичко за да продадат възможно най-скъпо. Готови са без да се замислят да обявят имота във възможно най-много агенции, като си мислят, че по този начин купувачите ще се изпотрепят да го купят. Само, че пропускат няколко факта:
Всеки иска да продава нещо уникално. Когато агенцията е сигурна, че единствена продава имота – влага с пъти повече усилие. Рекламира го по-усърдно, предлага го със самочувствие. Не се съмнявайте, че имота ще бъде предложен и на други агенции – партньори на вашата агенция.
Когато купувача види един и същ имот да се предлага от десетки агенции – със сигурност би си помислил, че има нещо притеснително.
 
Агенциите се съгласяват да предлагат имота, въпреки че и други техни колеги го предлагат. „Открадват” от сайтове на колеги или от портални сайтове оферти и я представят за своя. Ако се появи купувач, се звъни на собственика и му се заявява със самочувствие, че клиент само чака да даде парите. Продавача в повечето случаи се съгласява и разбира се в повечето случаи си остава само с оглед. Това е добре дошло за агенцията, защото контакта е остановен и продавача няма къде да мърда.
Друга вина на агенциите е да обявяват несъществуващ имот и когато се обади купувач му се заявяа, че имота вчера е продаден, но за щастие има друг на съвсем малко по-различна цена.
 
Строителите желаят да продават сами построеното за да не дават комисион. Проблема идва, когато на определен строител му тръгне името, че не му се купуват площите. Те може да са много по-качествени, но тръгне ли слуха върви обяснявай. Друга вина е разминаване в квадратурата по документи и в реалнот. Купувааш уж жилище 100 кв. м., а накрая получаваш две стаи – едната 30 кв. м., а другара 20 кв. м. и много общи части. И още една вина – невпиването на конкретна дата за издаване с Акт 16 на площта. Случи ли се това – започва голямото размотаване и обещанията нямат край.
 
Медиите гледат да си приберат парите за реклама и не им се занимава с търсенето на сметка за некоректни обяви. Да не говорим за публикуване на информация за нелоялни фирми – това няма как да се случи. Често медиите обслужват икономически интереси, които плащат за да се изкриви даден проблем под угоден ъгъл. Медиите носят вина и за безразборната, нерегулираната и подвеждаща реклама.
 
Всичко казано до тук ще се хареса или ще подразни една или друга страна, но нашата крайна цел не е тази. Крайната цел на списание „ИМОТ ДНЕС ВАРНА” е да се зъздаде определен ред в бизнеса с имоти. Въпреки, че държавата със сигурност не желае това – ние заетите в сферата на имотите се нуждаем на всяка цена от ред. Няма да спираме да пишем за нещата такива – каквито са в реалност. Ще продължаваме да казваме нещата на досъпен език, лишен от високопарни фрази и непонятни термини.
И въпреки, че десетки пъти ни е задаван въпроса „Защо в списанието не рекламират така наречените „ГОЛЕМИ””, ние отговаряме, че сме доволни от партньорството на агенциите, които са с нас в момента. Агенциите наши партньори – показват сериозните си намерения и далновидност. Те виждат ползата от списанието и като средство да представят офертите си и като средство за възпитаване на купувачи, продавачи, агенции и строители. 
 
За разлика от някой фирми, които се оттеглиха от списанието за няколко месеца, ние няма как да кажем „Ами няма да излизаме няколко месеца, защото е трудно”, поради простата причина, че като медия носим огромна отговорнст пред вас нашите читатели и пред вас уважаеми партньори. Неучастието в списанието на определени фирми показва незаинтересованост за правилата на пазара на имоти във Варна. Много фирми желаят да рекламират при нас, но довода, че така навремето са помогнали на други издания да тръгнат и после те им вдигнали цените – ги кара да не влязат в екипа „ИМОТ ДНЕС ВАРНА”. Да знам, че звучи странно, но това донякъде е и естествено – избора на всяка фирма къде и как да рекламира е основополагащ и определящ за развитието.  
 
Единствено благодарение на фирмите, които всеки месец плащат за реклама при нас ние сме в състояние да ви поднасяме богата информация. И пак благодарение на тях – ние сме най-качественото специализирано варненско издание и като външен вид и като съдържание и като цена.
 
Благодарим на всички за подкрепата: Партньори и читатели!
 
Ивайло Манахов – гл. редактор списание „ИМОТ ДНЕС ВАРНА”
e-mail: manahov@imotdnes.com
 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии