Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Какво е имотен балон?

Имотният балон е тип икономически балон, който се появява периодично в местен или глобален пазар на недвижими имоти. Той се характеризира с бързо нарастване на цените на имотите, например жилищата, докато те достигнат непоносими нива в сравнение с доходите и други икономически параметри.


 

          Към  2007 г. се смята, че имотни балони съществуват в много части на света,  по-специално в САЩ, Великобритания, Италия, Нова Зеландия, Ирландия, Испания, Полша, Южна Африка, Израел, Гърция, Канада, Норвегия, Сингапур, Швеция, Балтийските страни, Индия, Румъния, Южна Корея, Русия и Китай.

          Имотните балони винаги са последвани от рязко спадане на цените, познато като срив в цените на недвижимите имоти, което може да доведе до отрицателна стойност на притежаваното имущество (ипотечни дългове в размер по-голям от стойността на притежавания имот).

          Както при всички типове икономически балони и при имотния балон за много хора е трудно да го разпознаят преди настъпването на срива. Сривът на японския имотен ценови балон от 1990 г. нанася много вреди на японската икономика и на живота на много японци, издържали се от бизнеса с недвижими имоти.

          За разлика от срива  при акциите, следващ  балона, сривът при недвижимите имоти обикновено е бавен  процес, защото собствениците предпочитат да не продават имотите си. 

            Източник: http://en.wikipedia.org/wiki/Housing_bubble


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии