Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Каква бе ситуацията на кредитния пазар в България през август?


Пазарът на ипотечни кредити в страната беше активен през традиционно слабия за икономиката месец август, сочи анализът на КредитЦентър. По-големият обем отпуснати ипотечни кредити до голяма степен се дължи на удължения срок за усвояване, който през 2010 година се движи между 2 и 3 месеца.

 

Тенденцията се дължи от една страна на трайно установилите се нови правила на пазара – процедурата започва от предварително одобрение, едва след това купувачите избират имот и стартират реалните стъпки към получаване на финансирането.

 

Активността на кредитните институции привлече клиенти, но през последните три месеца едва 16% от изпратилите запитвания са отговаряли на критериите на банките за исканото от тях финансиране.

 

Основните грешки, които създават проблеми на кредитополучателите:
   Сключват предварителен договор за покупко-продажба на имота и едва тогава стартират търсенето на кредит. Често тези клиенти срещат отказ поради несъответствие между доходите и очакванията си за размера на външното финансиране.
    Надценяват възможностите си като избират по-голям и по-скъп имот от това, за което могат да плащат.
    Очакват по-голям процент финансиране от този, който банката счита за приемлив и нерисков за конкретния клиент.

 

През последните месеци клиентите се сблъскват и с един независещ от тях проблем – експертните оценки, на базата на които се определя размерът на кредита, са по-ниски от сумата, за която се купува имотът. Оценителите са все още предпазливи в определянето на справедлива пазарна стойност и за имоти в квартали с лоша инфраструктура, по-слабо търсене, лоши транспортни връзки и др. подхождат по-консервативно. Те определят пазарна стойност, която е по-ниска от стойността, която купувачът реално заплаща на продавача на имота. Подценяването на имотите е един вид защита за финансиращите институции, но създава проблеми на клиентите купувачи, защото получават одобрение за по-малък от очаквания от тях кредит.

 

Нагласите на потребителите са точно на другия полюс. Все по-често те изразяват оптимизма си, като настояват кредитът, който избират, да е за кратък срок, с минимално оскъпяване и без такса за предсрочно погасяване. Те отново вярват, че доходите им ще нарастват и ще могат да върнат сумата на банката по-бързо.

 

Очакванията на експертите са и интересът, и отпуснатите кредити да растат през предстоящите месеци, допълнително стимулирани от есенните промоции на банките. В рамките на специалните предложения лихвите по ипотечните заеми паднаха до около 7 – 7.5% за кредити в евро и под 9% за тези в лева.
Атрактивните предложения за нови клиенти е възможно в дългосрочен план да повдигнат въпроса за рефинансирането и предоговарянето на старите задължения.

 

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през месец август бележи умерен ръст и достига 29 855 евро. Отново е голям делът на кредитите в евро -  95 на сто от всички изтеглени за периода в страната по данни на КредитЦентър.

 

По-съществен ръст се наблюдава в средния размер на изтеглените ипотечни кредити в София – през август той е 37 644 евро. Най-много е нараснал средният размер в морската столица Варна  – с близо 6000 евро в рамките на месец, достигайки до 32 120 евро.  В Пловдив и Бургас средният размер е по-нисък спрямо юли и е съответно 24 160 и 20 380 евро.

 

Общият оптимизъм се вижда и в статистиката по възраст на кредитополучателите. Активизират се както младите на възраст под 25 години, така и най-възрастните клиенти.

 

Най-популярните кредити и през август остават тези между 10 000 и 30 000 евро – близо 60% от кредитополучателите са предпочели сума в такъв размер. Кредит между 30 000 и 50 000 евро пък са изтеглили близо ¼ от потребителите. Все по-често се отпускат  кредити над 70 000 евро на клиенти със стабилни високи доходи и достатъчно спестени лични средства.

 

Близо 92% от отпуснатите заеми са целеви за покупка на имот и едва 8% за  лично ползване. Част от тези сделки са за покупка на терени, които не се финансират целево, други за бизнес, рефинансиране на задължения или сериозен ремонт.

 

Най-предпочитаният срок за погасяване на ипотечен кредит през изминалия месец е бил този между 16 и 20 години – близо 40% от кредитополучателите са избрали такъв период. Малко над 34% от кредитите пък ще бъдат погасени в рамките на следващите 10 до 15 години. Срок на ипотечните кредити от над 25 години са избрали близо 12% от кредитополучателите през август.

 

Финансирането на около 50% от цената, което се счита за най-малко рисково, е било и най-масово през август. Близо ¼ от всички сделки са се движели около този параметър. Само с 0.1% по-малко са сделките, финансирани на 70% до 80%, а малко над 4% от кредитополучателите са прибегнали до финансиране на 80% до 90% от цената на имота.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии