Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Как станах заложник на ENERGO-PRO

Доскорошният монополист в североизточна България ЕОН в последните години беше пресиран мощно от обществото. Няколко пъти сградата на ул. Девня беше окупирана от ВМРО и граждани и даже превземана от недоволните абонати.

В резултат монополистът ЕОН предприе безумен, кризисен пиар, който се изрази в наем на билбордове във Варна. От билбордовете се усмихваха служители на ЕОН, които успокояваха гражданите, че ЕОН вече мисли за тях.

Безумната реклама не само не изчисти имиджа на ЕОН, но още повече вбеси хората, които отлично знаеха, че тази рекламна кампания се прави с парите от сметките за ток.

Протести започнаха и срещу другите компании и излязоха извън пределите на Варна.

Жалбите, общественото недоволство….по всяка вероятност принудиха собствениците на ЕОН да продадат дружеството и ето – новият играч е ENERGO-PRO.

 

А сега по същество:

Избран съм за домоуправител на сграда в местност Свети Никола, в която нашата фирма Танграм медиа ООД има собствен офис. Преди няколко години се нанесохме и с изненада установихме, че сградата е на септична яма. Строителят Христо Апостолов и ден днешен твърди, че ни е казал.

Посредникът по сделката – агенция за имоти Казълова също „забрави” да ни предупреди и преди и след сделката. На всичко отгоре строителят и агенция Казълова ни мотаха две години преди да влезем да ползваме ПРЕДПЛАТЕНАТА си собственост, но това е друга тема – само загатвам, че ще има екшън и по темата за загубените от нас лихви и наеми за 30 000 лв...

 

Да се върнем на септичната яма: Всеки месец викаме фекалка и плащаме 8-10 лв. на кубик за изпомпване и извозване – сега ще попитате какво общо има с ENERGO-PRO?


В сградата ни има строителен инженер и той проучи възможността да се свържем към мръсния канал на ВиК на 200 м. над сградата.
Обясни, че за целта в септичната яма трябва да се инсталира помпа, която да изтласква отпадните води към колектора.
Дойдоха специалисти от Филбо и обясниха, че има голяма денивелация, която може да се компенсира с помпа на трифазен ток.

Изислихме, че за помпа, монтаж и свързване ще са необходими 5000 лв. Събрах собствениците и обяснихме заедно с инженера възможността за решаване на проблема. За седмица парите бяха събрани.


И стигаме до
ENERGO-PRO:

В началото на месеца отидох в техния офис на ул. Девня и служителката Галина Тодорова обясни, че трябва да представя протокол от общо събрание, в което собствениците да се разпишат, че са съгласни аз да преговарям с ENERGO-PRO относно отварянето на партида за трифазен ток.


Събрах собствениците и те разбира се подписаха протокола.


На 27 ноември 2012 г. гишето на служителката Галина Тодорова беше заето от друг клиент и се обърнах към съседното гише към служителката Жени Димитрова.
Връчих протокола, скица и искането на бланка на
ENERGO-PRO и тя каза да почакам малко.

Отиде някъде и след десет минути се върна и обясни, че трябва да представя нотариално пълномощно от всички собственици, че ме упълномощават да ги представлявам пред
ENERGO-PRO.

Помолих да предостави информацията за необходимите документи в писмен вид, защото вече си загубих времето заради нейната колежка да свиквам събрание, да пиша протоколи, които се оказват невалидни.

Тя обясни, че информацията се дава устно.
Попитах как ще докажа, че нейната колежка ме е подвела и е загубила времето ми и уточних, че и ако тя ме подвежда….Тя каза да подам искане за предоставяне на информацията за необходимите документи в писмен вид.
И аз подадох искане. Сега ще чакам 30 дни за отговор от
ENERGO-PRO – представяте ли си – те 30 дни ще умуват и ще ми изготвят списък с необходимите документи, вместо този списък отдавна да е публикуван на сайта или да е на видно място в техния офис.


След тези 30 дни, аз трябва да събера съкооператорите (единият е от Добрич, другият живее в Москва), да им обясня за новата реалност, те да ми теглят една, аз да им обясня, че служителката
“X” ме е заблудила, накрая все пак да ги убедя да се явим пред нотариус, а като се има предвид, че всеки е с различно, работно време….да похарчим пари пред нотариуса и да се окаже, че е трябва да се вади друг документ.

Напомням: Става въпрос само от ENERGO-PRO да дойдат до сградата, да отворят таблото пред сградата, да видят трифазния ток, който така или иначе го има, да затворят таблото и да получат за това усилие няма и 70 лв.

За почти 70 лв. един човек трябва да се разходи до сградата, да отвори таблото, да погледне и да го затвори. А по всяка вероятност някой просто ще погледне в компютърната система и след 30 секунди ще знае дали има възможност – 70 лв. за минута усилие – добър бизнес – надминава наркобизнеса. Нищо чудно накро-картелите да започнат да изкупуват енерго-дружества в България. Чисти пари, бързи пари и правилата си ги измислят те.


Един човек до мен чу какво се разправяме и каза, че в Гърция отиваш на гише, заявяваш проучване, плащаш, идват, гледат и до седмица ти казват дали има техническа възможност. Така действат в Гърция, в която хората живеят по-добре, а уж всеки момент ще фалират.


Ето това ви очаква и вас ако решите да си прокарвате трифазен ток – верига от бюрократично спънки, вместо да вземат парите за проучване, да кажат – става. Да вземат още 440 лв. за самото поставяне на трифазен електромер и после всеки месец да прибират пари от консумираната електрическа енергия.


Кажете ми коя фирма в България се държи така с клиентите си?


Ивайло Манахов

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии