Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Излъжем ли клиента, ще патим и ние


Излъжем ли клиента, ще патим и ние - Imotdnes.com - порталът за имоти на Варна и областта, статииДжан Марко Феличе, председател на управителния съвет на ПроКредит банк

- Г-н Феличе, за гражданите е много важно да са наясно с правилата на банките. Доколко прозрачността е важна и за самите банки?
- Важна е заради доверието, което клиентите възлагат на банките. То е в основата на взаимоотношенията между тях и клиентите. Първото, което прави нашата банка в тази насока, е да бъдем честни с клиентите си и да им кажем цялата цена, която ще им струва нашата услуга. Това е тяхно законово право - да знаят и правата, и задълженията си. Трябва да направим лесно разбираема истинската цена на услугата. Въпреки че законът изисква всички такси и лихви да се оповестят, много банки изписват с малки букви най-отдолу целия размер на разходите. Банката трябва да каже цялата истина, защото в противен случай клиентът й ще задлъжнее прекомерно много. Това е лошо не само за него, но и за банката.

- Имате ли такива случаи?
- Банките са много приветливи, когато трябва да дават кредити, и стават много нелюбезни, когато парите не се връщат. Ние искаме да сме сигурни, че клиентите ни могат да върнат кредита. Много е важна преценката на кредитния експерт, затова нашите служители преминават шестмесечен курс на обучение. Затова говорят и фактите - само 0,5% от кредитите на ПроКредит банк са отписани. Средната задлъжнялост на домакинствата в България е ниска в сравнение с Европа, но се пропуска фактът, че много от българските семейства нямат достъп до банково кредитиране. Заеми взема средната класа, която има сигурни за момента доходи. Но не e сигурно дали и утре ще бъде така. Затова банките не трябва да са така агресивни.

- Знаят ли си банковите клиенти в България правата?
- Не съвсем, но в същото време не си правят труда да задават допълнителни въпроси. Банките обикновено рекламират бърз, лесен и евтин кредит и клиентите се съгласяват и приемат, без да питат повече. ПроКредит банк трета година издава брошурата "ПроЗрачно", която запознава хората с реалната цена на банковия кредит, улеснението от разплащателна сметка и т.н.

- Добро ли е законодателството у нас по тези въпроси?
- Законът помага на клиентите, като изисква да се оповестяват всички разходи по потребителските заеми. Но според мен единствено законодателството не може да реши този проблем. Банките трябва да са по-социално отговорни.

В-к "Стандарт"
Източник: www.imoti.net

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии