Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Интервю с Пламък

PlamakАГЕНЦИЯ „ПЛАМЪК“ съществува от 10 години на пазара на недвижимите имоти. Предлага на своите клиенти консултантски услуги при покупко-продажби на имоти и в наемните отношения, управление на имоти, подготовка на документи, проверка за тежести на имотите. Посредничи при сделки с имоти, предлага на пазара различни имоти: Къщи, апартаменти, парцели, земеделски земи, селски имоти. Също предлага имоти под наем - заведения, магазини, апартаменти, вили в луксозно и друго състояние по Варненското Черноморие.

- Варненският пазар е динамичен, но оправдава ли наличието на толкова много агенции за недвижими имоти?
След като съществуват, това означава, че всеки е намерил някаква ниша в него и успява да се задържи на повърхността...

... Много от фирмите са на пазара повече от 9-10 години и това показва, че на пазара на недвижимите имоти са останали тези, които се отнасят коректно и професионално към клиентите си. Разбира се има и нови фирми пожелавам им и на тях да се задържат на пазара толкова години, че и повече. Поздравявам Ви за Вашата идея да представите фирмите за недвижими имоти, тя е чудесна. Варненци и всички останали клиенти трябва да се запознаят с работата на фирмите за недвижими имоти за да могат по-правилно да я оценят.

- Доверяват ли се варненци на агенциите? Или по-скоро преобладава подозрително отношение? Имат ли представа клиентите за естеството на Вашата професия?
Повечето от варненските клиенти и най-вече тези, които ни познават ни се доверяват естествено – идват при нас за консултации, мнения, препоръки. Винаги се стремим да отговорим обективно и професионално на техните запитвания и да ги насочим към най-правилния и най-добрия имот, който трябва да закупят, доколкото и техните средства отговарят на това, което търсят. Във връзка с това клиентите трябва да са наясно с естеството на работа в нашата професия. В процеса на търсенето на определен имот брокерите влагат много средства, нерви, време. Понякога се работи по 12 часа на ден, защото някои от клиентите имат възможност да правят огледи след 17 часа, изминават се стотици километри, за да се заснемат или покажат имоти извън града. Брокерите трябва да бъдат много добре подготвени и юридически да са запознати с документите за собственост и мн. други. Трябва да са много добре подготвени и психологически, да познават психиката на клиентите – да отговарят на техните желания и изисквания. Процесът на работата ни е много дълъг и труден. Това са телефонни разговори, огледи, след това следва подготовка на документите, изповядването на сделката, отделно плащане офиси, реклами и мн. други. Виждате колко пари, колко време, колко труд трябва да вложи Брокерът за да намери най-подходящия имот за клиента и да реализира сделка. Затова не трябва да има такива въпроси от страна на клиентите - „Защо трябва да си платя комисионна?" А трябва с благодарност и уважение да се отнасят към тази професия „брокер или посредник при сделки с недвижими имоти“. Особенно в последните години все по-утвърдително се наложи тази професия и с приближаващото ни влизане в Европейския съюз българите ще свикнат още повече с нея и с европейските стандарти на работа.

- Влияе е ли по принцип рекламата във вашия бизнес, все пак вие предлагате услуга, а не продукт? Като че ли хората предпочитат мнението на познати, а не лъскави витрини.
Разбира се, че влияе - един от най-важните фактори в нашия бизнес, но не единственият. Много важен фактор е „Доволният клиент“. Мога да кажа, че почти работим с клиенти, които ни познават или са ни препоръчали.

 

В последно време се налага твърдението, че се очаква промяна в цените на имотите след влизането ни в ЕС. Напразни ли са надеждите на собствениците на имоти или вече се наблюдава отрезвяване на пазара?
Вече наистина се наблюдава „отрезвяване на пазара“, както го нарекохте Вие. Цените почти се стабилизираха и по друга причина – клиентите купувачи не са толкова много, както е било в минали години, за да има причина да се вдигат цените безбожно. Има и друг фактор цените на строителните материали, но те се покачват плавно, а при някои материали дори спаднаха така, че не бива да се спекулира с тази тема. И наистина ще останат напразни надеждите на някои собственици за повишаване цените на имотите им. Има фактори с които трябва да се съобразяваме например: Никога чужденец няма да дойде за да купи панелен апартамент. Или как може да се искат баснословни цени за земеделска земя, която за нищо друго не може да се употреби освен за селскостопанско обработване, или за парцел, който не е в близост до регулация, няма комуникации - ток, вода, път. Затова собствениците на имоти трябва да се съобразяват с това какво представлява техният имот и каква цена заслужава, не с това дали ще влезем в ЕС или не. Още по-зле, защото там има изисквания и цените на някои имоти ще се вдигнат, а на други ще паднат.

- Каква е професионалната ви оценка за варненския пзар, има ли той своя специфика? Можем ли да говорим за сезонен бум?
Леко съживяване да, но не и бум. Отдавна минаха онези години в които наистина можеше да се каже, че има бум на продажби. Сега вече пазарът се развива много по-спокойно и трезво. Клиентите са по прецизни в изискванията си. Варна е третият по големина град в България - морската ни столица, апетитите са големи към него, но не винаги може да се удовлетворят търсенията на потенциалните клиенти, може би защото и някои клиенти не знаят какво точно търсат искат за малко пари да купят несъществуващи имоти на пазара, като се поогледат какво се предлага представите им стават по реални.

- Английски бум - има ли такова явление? Според информация на „Файнейшъл таймс“ всяко трето запитване от клиенти в агенции за имоти на територията на Великобритания е за парцели у нас. Как мислите, защо точно британците се насочват към български имоти?
Имаше такова явление преди година две, но вече нещата започнаха да си идват по местата. Ако погледнем реално има и други „бумове“ не само английски и много други чужденци проявяват интерес към България. Например към Кърджали, Смолян - да кажем ли тогава, че там има „турски бум“? Нека гледаме реално на нещата на пазара на недвижими имоти винаги е имало и „бумове" и „спадове“. Трябва да се внимава, за да не останат „играчите" на пазара с многото си имоти или ще се наложи да намалят цените им за да ги продадат.

- Трябва ли да има промени в законодателството, позволяващи на чужди граждани да закупуват земя в България.
Това е нож с две остриета. Дали ще има промени в законодателството ни или не, какво значение има? Чужденците и сега си закупуват земя, значи има вратички, никой не може да спре процесите на развитие. От една страна е добре, че вкараха инвестиции и съживиха нашата икономика. Мисля, че ще съживят и нашите села, които бяха изоставени и на които никой не обръщаше внимание. Това е положителното, трябва да му се даде приоритет.

- Очаква ли се „втора вълна“ от западни инвеститори, от Германия и Испания, например? Влияе ли се родният пазар от т.нар. “евроскептицизъм“?
Интерес към България е имало и винаги ще има, защото ние сме една красива и богата на традиции държава – имаме естествена природа, а не изкуствено създадена както в някои други държави, така че интересът към нашите имоти едва ли ще спадне – но да не забравяме към качествените имоти.

 

Мислите ли че инвестиционните фондове от все още ново явление ще се превърнат в решаващ фактор на пазара?
Да, може и да променят развитието на пазара. Не са за подценяване.

- Как виждате евентуално обединение на агенции в по-голяма структура? Назрява ли моментът за такова събитие или брокерите предпочитат да са единаци ?
Едва ли това ще стане някога. Но пазарът може да принуди някои от фирмите да се обединят. Повечето фирми предпочитат да работят самостоятелно. Специално ние нямаме нищо напротив да работим с колеги от други фирми, макар често да сме се сблъсквали с некоректно отношение.

- Голям ли е процентът на нелоялната конкуренция? Спъват ли „домашните брокери“ дейността ви?
Не мога да кажа, че е голям процентът на нелоялна конкуренция, защото ние работим от много години на пазара на недвижими имоти и се познаваме с повечето колеги и сме правили съвместни сделки. Има и много коректни колеги, големи професионалисти, на които искам да благодаря и да им пожелая да работят все така успешно на този пазар. А „домашните брокери“ или „креватните брокери“ както ги наричаме, на нас професионалистите не могат да ни попречат. Дори в някои отношения ни помагат. Но пречат на икономиката ни, защото именно те се явявят „сивата икономика“ в нашия бизнес, като не плащат данъци, разходи по офиси и т. н.

- Последен въпрос: Как виждате развитието на варненския пазар. Можем ли да очакваме нови тенденции или правилата са твърди? И как се развива пазарът на наемните отношения в града?
Ние се занимаваме също и с наемни отношения и управление на имоти. Ако например някой отсъства от България и няма кой да управлява имота му или чужденец си е закупил имот с цел отдаване под наем - извършваме тази услуга да им намираме постоянно клиенти и да се грижим за имотите им като те коректно си получават наемната цена срещу определено възнаграждение. В момента при наемите се търсят вили, апартаменти за нощувки, все пак сме летен сезон. Есента идват студентите, които търсят повече боксониери и гарсониери. И по принцип търсенето на по-малки апартаменти е по-голямо, защото и цените им са по-ниски, а предлагането е много слабо. В връзка с това и при покупко-продажбите се търсят повече по-малки апартаменти, които не достигат на пазара. Строителните предприемачи трябва да го имат това напредвид. Дори някои от тях вече се пренасочиха към тази тенденция да строят по-малки апартаменти. Търсят се промишлени парцели, които почти липсват на пазара има парцели но не са със сменен статут, а процедурите са тежки. Търсят се и парцели за строителство в града и извън града във вилните зони, но с комуникации. Тези имоти понамаляха, затова и цените им са по-високи. Това са тенденциите - българинът иска да избяга от градския шум и да живее на някое тихо и спокойно местенце, ако е възможно и да бъде близо до морето.

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии