Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Имотният пазар в Канада показва признаци на балонизиране

Пазарът на недвижими имоти в Канада показва два от трите характерни признака на „балонизиране“ и канадците трябва да се подготвят за последствията от евентуален спад на жилищния пазар, се посочва в доклад на инвестиционната компания "Edward Jones", цитиран от "Toronto Sun".

 

“Въпреки икономическата стабилност, жилищните цени изпревариха общата икономика, включително тенденциите при безработицата и ръста на брутния вътрешен продукт”, пишат авторите на анализа Кейт Уорн и Крейг Феър.

 

“В резултат на това позицията ни относно риска на канадския жилищен пазар става все по-предпазлива.”

 

Според тях, трите условия за балонизиране на пазара са: Първо-надценени жилища; Второ- лесно достъпни кредити и Трето-слаба регулация. Първите две вече са налични и канадското правителството е предприело стъпки, за да избегне третото условие, се посочва в доклада.

 

По данни на канадската асоциация на агенциите за имоти, средната цена за препродажба на жилище се е повишила с 19,3% през 2009 година, достигайки до 337,410 хиляди канадски долара (около 331 хил. щатски долара или 235 хиляди евро), по данни на канадската асоциация на агенциите за имоти. Тази средна жилищна цена е пет пъти по-голяма от средните доходи след облагане, се посочва в доклада.

 

Но с няколко промени може да се охлади търсенето, което би предотвратило жилищния крах, посочват анализаторите. Това са:

Първо-нови, по-строги стандарти за кредитиране;
Второ-вдигане на лихвите и ипотечните разходи;
Трето-увеличаване на новото предлагане;
Четвърто-намаляване на потребителските задължения
Пето-хармонизиране на данъците при сделки.

 

„Вярваме, че са налични фундаментални фактори, които да смекчат жилищния пазар, вместо да настъпи срив като този в САЩ.”

 

По-рано тази година, Стивън Джарисловски-един от най-богатите канадски инвеститори заяви, че е убеден в наличието на балон на жилищния пазар в Канада. Според него за появата на балона са "помогнали" правителствените мерки, които насърчиха ипотечното кредитиране.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии