Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Имотите през 2004 г. април - октомври

Април, 2004
Половин милион за вила край морето

Половин милион лева удари цената на апартаментите и вилите по Южното Черноморие. Срещу внушителната цифра продавачите предлагат суперлукс върху 100 кв. м и изглед към морския бряг. Рекордните цени хвърлиха в ужас дори брокерите на недвижими имоти. Апартаменти по 500 хил. лева във ваканционно селище Елените продава руската компания "Форд Нокс" чрез бургаската агенция за недвижими имоти "Адрес". Предлагат се общо 80 жилища в три сгради, които обаче още не са построени. Мераклиите дори не могат да видят имота си, за който ще броят луди пари. Но пък ще плащат разсрочено срещу определена лихва. Цената на всеки от апартаментите е различна и варира от 850 до 1400 евро за кв. м. Най-скъпи са жилищата на високите етажи, от които се разкрива панорамна гледка към целия залив. Рязко се покачват и цените на имотите в Слънчев бряг. В момента 1 кв. м застроена площ се продава средно за 900 евро. Скочиха и цените на незастроените парцели. Половин декар край Созопол се продава за 50 000 евро, а в Слънчев бряг и Несебър цените стигнаха до 100 евро на кв. м.

Май, 2004
1000 евро за декар нива през 2007 г.

Между 1000 и 2000 евро ще струва декар земеделска земя в България през 2007 година, когато страната ще стане член на Европейския съюз, прогнозираха брокери на недвижими имоти. В момента цената на земеделската земя е от 50 до 250 евро за декар. Най-скъпа е земята в Пловдивско. В Германия и Франция обаче за декар ниви се плащат между 1000 и 2000 евро. Пазарът на земеделски земи у нас става все по-атрактивен въпреки разпокъсаността и значителната разлика между търсене и предлагане. Българските инвеститори все повече се интересуват от фондове за ценни книжа и недвижими имоти, коментира директорът на брокерска агенция "Елана" Камен Колчев. Управляващият партньор в Балканска консултантска компания (БКК) Алекс Бебов съобщи пред Би Ти Ви, че секторът, към който чуждите инвеститори проявяват все по-голям интерес, не е индустриалният, а този на имотите.

Май, 2004
Нотариуси и социални работници участват в измамите с жилища

Няколко са механизмите, по които действат измамниците - те не са сложни, но са много ефективни. Основното действащо лице, без което сделката не може да се осъществи, е нотариусът. Той изповядва прехвърлянето на собствеността и разкрива завещанията. Жертвите, най-често възрастни и немощни хора, се откриват обикновено по пазарите.

Август, 2004
Колко струват строителните материали

Експертите по недвижими имоти твърдят, че да си построиш къща или виличка, вместо да купиш готова, излиза около 30-40% по-евтино.

Август 24, 2004
Емигрантските пари вдигнаха още цените на имотите

Най-скъпо струват земите по Черноморието и в Банско


Ако преди година най-голям интерес имаше към пазара на жилища, то днес най-атрактивни са сделките със земеделски земи и парцели, каза директорът на агенцията за недвижими имоти "Бокар" Мариана Стаменова. Международните анализатори все по-често отбелязват факта, че имотите в Източноевропейските страни вече не са евтини, но според ЕВРОСТАТ в България и Румъния все още е изгодно да се инвестира в недвижима собственост. В момента много евреи, италианци, гърци и турци идват у нас с цел покупка на имоти, каза Стаменова. Те търсят имоти предимно в централната част на София, Варна и Бургас или земеделски земи, върху може да се строят ваканционни селища. Надлюдава се засилен интерес към земеделски парцели в Боровец. Там те се изкупуват на безценица от 200 лева за дка, като търсенето е за терени от 100-150 дка. За сравнение декар земеделска земя в Европа върви 700-800 евро. Хората продават, защото имат нужда и от малкото пари, които получават срещу имотите си, обясни Стаменова. Парцелите в София са нереално скъпи. Една от причините за това са емигранските пари. Ръстът на потребителските кредити и паричните преводи на българите в чужбина за 2003 г. са повишили с около 2 млрд. лв. покупателната способност в България. Така, че потокът от емигрантски пари отчасти обяснява поскъпването на недвижимите имоти в последните месеци. За пръв път от 10 години са регистрирани покупки на жилища "на зелено" още преди разчистването на терена и началото на изкопните работи, каза още Стаменова. Има купувачи, които дават 1100 евро за квадратен метър бъдеща застоена площ, която все още е на ниво проект. Само в столицата площта на големите новостроящи се предимно жилищни сгради надхвърля 350 хил. кв. м, сочат данните на виртуалния регистър bcc.bg, който следи новото строителство. Пазарът на земеделските земи и жилищните имоти в по-големите градове в България, както и около курортните селища, от няколко месеца гони европейските нива. В столицата квадратният метър застоена площ още през юни премина психологическата граница от 1000 евро. Сега реални сделки се сключват на нива от 1300 евро за кв. м в централната част на София, обясни още директорът на "Бокар". Според данни на други брокерски къщи, на места в столицата, цената им достига дори и до 1500 евро за кв. м. Най-скъпите парцели в момента се предлагат по Черноморието и Банско. Значителен е скокът на стойността им в рамките на последната година. За Банско е постижима цена от 800 евро за декар, а по Черноморието парцелите са още по-скъпи. В момента цените на недвижимите имоти изпреварват в пъти ръстът на икономиката и финансовото състоянието на населението, обясни още Стаменова.


Август, 2004
Бум в купуването на възрожденски къщи

До 100 хиляди лева дават за стара сграда в Жеравна

Бум в купуването на възрожденски къщи До 100 хиляди лева дават за стара сграда в Жеравна . До 100 хиляди лева са стигнали цените на възрожденски къщи от началото и средата на деветнайсети век в село Жеравна, което е архитектурен резерват. В последните месеци бяха продадени 10 от 330-те къщи в Жеравна, потвърдиха от кметството на селото пред националното радио. Цените на имотите тръгват от 20-25 хиляди евро. Засега интерес към имотите в Жеравна проявяват българи, естествено - заможни, обясни съветничка в кметството. Търсене на възрожденски къщи има и в Копривщица, Мелник, Котел, Троян, Орешак, коментираха от агенциите за недвижими имоти. Старите къщи, обявени за архитектурни паметници, са освободени от данъци. Тяхната цена започва от 30-35 хиляди евро. Собствениците са задължени да запазят автентичния външен вид на сградата и ако правят преустройства, те трябва да са само вътре. Възрожденски къщи, които не са паметници на културата, са малко по-евтини - до 28-30 хиляди евро. Жилищната им площ обикновено е около 70 квадратни метра без чардаците, дълбоките изби и обширните килери и вградени долапи. Цената е различна според това дали къщата е на главната улица и има ли канализация. Някои собственици продават 150-годишни къщи със съвременно вътрешно обзавеждане, което вдига цената, казват от брокерските агенции. Англичани и израелци пък предпочитат да купуват парцели край възрожденски градчета, където строят нови къщи в стар български стил. Най-високата цена, обявявана за такава сграда, е в Арбанаси - 200 хиляди лева. Чужденци купуват масово и стари селски къщи без претенции за архитектурната им стойност в районите на Стара Загора, Ямбол, Добрич, Странджа. Обикновено те са в лошо състояние и без канализация. Тяхната цена е около 2-5 хиляди лева и новите собственици плащат допълнително за ремонтите

Август, 2004
Руснаци купуват имоти у нас, за да получат гражданство

$250 000 осигуряват разрешително за постоянно пребиваване


Руснаци масово купуват скъпи имоти по нашето Черноморие, като по този начин се опитват да придобият българско гражданство, съобщи управителят на националната компания за недвижими имоти "Форос" Добромир Ганев. Според Закона за чужденците в България гражданите на други държави получат право на постоянно пребиваване у нас, ако направят инвестиция за над 250 000 долара. Пет години след придобиване на разрешението за постоянно пребиваване и ако не са извършили престъпление, чужденците могат да кандидатстват за български паспорт. Молбата се разглежда от специален съвет по гражданство към Министерството на правосъдието. Ако съветът одобри кандидата, той прави предложение до президента и той издава указ за придобиване на българско гражданство. Предстощото членство на страната ни в Европейския съюз и възможността за свободно придвижване из Европа са основният мотив руснаците да искат да получат българско гражданство. Засиленият интерес на руснаците към имоти по Черноморието е от 2-3 месеца, разказват брокерите. Седем такива сделки с руски граждани е сключила една от големите варненски фирми за недвижими имоти. Още 10 клиенти от Русия са оглеждали имоти, но се ориентирали към други брокери. До миналата година руснаците купували имоти в Испания и Гърция. Там имотите са на доста по-високи цени, което накарало руснаците да се преориентират към България. Чужденците търсели скъпи вили, магазини или малки хотели предимно във Варненско. В повечето случаи клиентите се спирали на големи апартаменти във Варна, чиято цена е около 1000 евро за квадратен метър. Интерес има и към магазини в Несебър и Слънчев бряг. 2302-ма чужденци са получили българско гражданство от януари до края на май тази година, съобщиха от президентството. 132-ма от тях са руснаци. Македонците, придобили български паспорти, са най-много - 914. Гражданство е дадено на 895 молдовци, 69 украинци и 20 сърби.


Август, 2004
Как да разпознаем измамниците?


Агенциите, които се занимават с покупко-продажба, управление, наеми и оценка на недвижими имоти, се регистрират по Търговския закон. Повечето от тях са дружества с ограничена отговорност, акционерните дружества и едноличните търговци са изключение.Има и Национално сдружение за недвижими имоти, в което към 25 юли членуват 189 фирми от цялата страна. Други 18 фирми са подали документи за участие и чакат да бъдат приети в сдружението. Неговият председател Орлин Владиков съветва клиентите да се обръщат към професионалисти, за да избегнат измамите. Най-често некоректните разчитали на фалшиви документи за собственост и неистински пълномощни, на които в бързината клиентите не обръщат нужното внимание.За да се намали възможността за злоупотреби в края на м. г. е създаден национален доброволен публичен регистър на посредниците, който може да бъде открит в Интернет на www.nsni.bg. В момента в него са се записали 480 лица, които упражняват такава дейност. Владиков е категоричен, че клиентите трябва да проверяват дали агенцията, с която влизат във взаимоотношения, е в регистъра.Специалистите в бранша допълват, че добър знак е и ако фирмата има Интернет-сайт. Това означава, че работата й е максимално прозрачна. А прозрачността е знак за сигурност. Обикновено в уебстраницата са публикувани посредническите договори и клиентът може на спокойствие да чете и преценява. Задължително е и клиентът да посети офиса на фирмата, за да се увери, че тя изобщо съществува, и да знае на кого всъщност поверява документите си. Големите агенции са снабдили брокерите си със служебни карти, които също гарантират до известна степен взаимоотношенията.Проверка на "Сега" констатира, че много от брокерите, които отговарят на обявите, публикувани в Интернет и в специализираните вестници, неохотно казват адреса на фирмата, за която работят.Когато се съгласят на възлагателен договор пък, това става след изричната уговорка, че всъщност не поемат никакъв ангажимент.Посредниците нямат специално образование, но утвърдените фирми редовно организират обучението на работниците си. За да не остава дори потенциална възможност някоя от страните да излъже другата.Към националното сдружение работи комисия за професионална етика - вътрешен съд, който черпи опита си от подобни организации в Европа и САЩ. Той обаче може да бъде сезиран само за нарушения на членовете на сдружението.


Агенциите за недвижими имоти в България са около 1600

Агенциите за недвижими имоти в България са около 1600, а брокерите, които работят в тях - не по-малко от 16 000. На този фон тече яростна битка за всеки потенциален клиент. Ако се спазват правилата на пазара, това би трябвало да доведе до куп екстри за всеки кандидат-купувач. За жалост в България тенденцията е друга - много фирми се опитват да изсмучат пари от клиента, дори да не са свършили услугата, за която са наети. Вярно, че парите са малко, но пък идват редовно. Подриват доверието в сериозните компании и деформират пазара на жилища.Кои са най-често срещаните трикове?Такса за оглед на жилищеТя се събира от агенции, чиято цел е не да продадат или отдадат имот под наем, а да съберат колкото може по-голяма сума от определен брой, обикновено неатрактивни имоти. Сумите са малки - около 100 лв. Но за голяма част от търсещите, особено жилища под наем, това са си много пари. Пък и в крайна сметка въпросът е принципен (и пазарен) - плаща се за това, което реално получаваш. Как става далаверата?Клиентката Вероника Георгиева* разказа, че когато решила да си купи собствено жилище в София, роднина й препоръчал позната собственичка на агенция за недвижими имоти - "Д..."**. Собственичката я свързва с една от брокерките си. Следват няколко телефонни разговора, в които Вероника обяснява какъв апартамент иска, кои са предпочитаните от нея квартали и каква цена може да си позволи. Брокерката се ангажира да намери нещо подходящо. Вероника твърди, че не е поканена в офиса на "Д...", не й е предложен предварителен договор, няма и устно споразумение за условията, при които от агенцията ще търсят жилище. Но е спокойна - агенцията й е препоръчана от близък човек.Брокерката урежда десетина огледа, Вероника харесва едно от жилищата. Но се оказва, че собственикът иска по-висока цена от тази, която тя може да си позволи. И жената решава за момента да се откаже от търсенето. Уведомява брокерката, изявява желание да й направи някакъв подарък, тя я прехвърля на шефката си. Началничката обяснява на Вероника, че дължи 100 лв. за няколкото уредени огледа, макар де юре и де факто сделка да няма. След отказа да се плати започват настоятелни телефонни позвънявания, докато клиентката не се предава. "Момичето само предложи да компенсира брокерката. Тя сама определи сумата", твърди шефката на "Д...", която в разговор по телефона отказа да се представи на репортер на "Сега". "Да не би да съм й пратила борчета", раздразнено попита тя. По думите й имало уговорка, ако някога купи жилище с посредничеството на "Д...", тази сума да се приспадне от комисионата. Вероника със сигурност съвсем не е единствена.Проблемът е налице и при наемането на жилище. Много от посредниците вземат пари, за да заведат клиента на оглед. Цената обикновено е 5 лв. Уговорката - ако клиентът наеме апартамента, сумата се приспада от комисионата. Фактури естествено не се издават.Шефката на "Д..." обясни, че когато клиент поиска да сключи възлагателен договор с фирмата, не му се отказва. Но хората рядко изявявали такива желания - предпочитали да не се обвързват само с една агенция. По думите й пари за огледи не се вземали.Диана Антонова, брокер в голяма агенция, също е категорична, че не би трябвало да се вземат пари за уредени огледи. "Това означава, че не се търси печалба от свършената работа, а на някакъв междинен етап", обяснява тя. Дори когато става въпрос за, както ги наричат на професионален жаргон, клиенти-туристи - потенциални купувачи, които правят повече от 10 огледа. Има агенции, които след десетото си предложение започват да искат комисиона за всеки оглед, за да притиснат клиента да вземе решение. Но добрият брокер успява с 2-3 предложения да угоди на клиента, обясняват познавачи.КомисионитеВ бранша на посредниците на недвижими имоти няма писани правила. Нормите са установени и проверени от самия пазар през последните 12-13 г. Такава е например комисионата, която получава агенцията. За страната тя се движи между 2 и 3% от цената на имота и се плаща от клиента възложител. Повечето от агенциите в столицата работят с 3% комисиона, в малките градове - с 2%. Комисионната за намирането на квартири по принцип е 50% от първия наем, но не по-малко от 50 евро. Случва се фирмите да получават комисиона и от двете страни.Тук също се правят тарикатлъци. Например агенциите пускат множество обяви за имоти от даден квартал със завишени (по-високи от исканите от собствениците) цени. Така на практика изкуствено вдигат цената на квадратен метър и съответно вземат по-голяма комисиона. Прави се и друго. Собственичка, която дава боксониера в столичния кв. "Люлин", се оплака, че въпреки нежеланието й да работи с посредници те сами й се натресли. Видели обявата й във вестника, започнали да я пускат отново от свое име и след това да й звънят, че са й намерили наематели.Комисионата, която агенцията получава, трябва предварително да се уговори в договор. Той трябва да урежда ангажиментите, които фирмата поема и гарантира посредническите услуги. Брокерът се задължава да намери обект, който отговаря на определени критерии. Агенцията се оттегля от взаимоотношенията с клиентите, когато те сключат договор помежду си.Има агенции, които обявяват, че работят без комисиона, но в това няма никаква финансова и търговска логика, обяснява Диана Антонова. Липсата на възнаграждение означава липса на защита и професионализъм, разсъждава тя.Специалисти съветват клиентите на всички агенции да сключват посреднически договори независимо дали става въпрос за търсене на квартира или зажилище за купуване. Регламентирането на условията гарантира, че работата ще бъде свършена бързо и качествено, а клиентът ще знае за какво е изхарчил парите си, допълва Антонова. ЦенитеПосредниците имат и друг лош навик - да предлагат квартири на по-ниски цени, за да "зарибят" евентуалните наематели. Така например, ако клиент чете обява, че гарсониера в кв. "Младост" се дава за 120 евро, много често се случва брокерът, който отговаря на обявата, да обясни любезно, че това жилище току-що е било дадено. Но за късмет в съседния вход има същото жилище. Има обаче една подробност - то е с двадесетина евро по-скъпо.Случва се в бързината имотът да бъде изваден на пазара, да не се провери дали този, който го предлага в действителност, е собственикът му, дали са платени всички сметки и т. н. Клиентка разказа, че на оглед за квартира посредникът и собствениците са я убедили, че старите наематели са платили всички сметки. След подписването на договора за наем обаче става ясно обратното - месеци наред не са плащани водата и парното. Спасението в случая е в договора за наем да се впишат показанията на водомера, електромера и топломерите, ако ги има. Така и двете страни ще са защитени от злоупотреби.


Септември, 2004
Фонд преразпределя пазарите на имоти и коли у нас


Инвестиционният фонд EQUEST планира крупни инвестиции в пазара на автомобили и недвижими имоти у нас. Той ще финансира с 10 млн. евро строежа на хипермаркет за автомобили край София, съобщи лорд Антъни Сейнт Джон, председател на борда на директорите на EQUEST Investment Bulgaria. Той е член на Камарата на лордовете и на нейната подкомисия по търговия, финанси и външни отношения. Управляващ партньор от българска страна е бизнесменът Георги Крумов.Планират се автомобилни хипермаркети край Пловдив, Варна и Бургас. Магазините за коли ще се наричат "Auto Sity"и ще са на площ от 25-30 дка.


Септември, 2004
Наемите по-ниски с 8 на сто за година

С 8% са паднали наемите на жилища и офиси през последната година, съобщи шефът на Национално сдружение "Недвижими имоти" Орлин Владиков вчера.Най-чувствително са намалели цените им при офисите заради появата на нови бизнес сгради от висок клас. В момента наемите на офиси в София са от 10 до 14 евро на кв. м. Спад бележат и жилищните наеми заради масовото отдаване на новопостроени апартаменти. В същото време между юли и септември индексът за недвижими имоти REMI отчита обичайното за сезона поскъпване на наемите с 14,5%, съобщи Владиков. Причини са напливът на студенти към големите градове, както и промените в дипломатически и търговски представителства. На приключилото вчера "Имоти Експо" са сключени или са в процес на сключване сделки за 19 млн. лв. Най-голям интерес са предизвикали офертите за апартаменти по морето и в Банско.

Септември, 2004
Земята за строеж поскъпна с 15%

Най-търсени са парцелите в София и по морето

С 15% се увеличиха цените на земята от началото на годината заради усиленото търсене на терени за застрояване. Това сочат данните на Националното сдружение "Недвижими имоти", което обединява 157 фирми в страната. Силен е интересът към парцели в централните части на столицата, където цените стигат до 150 долара за кв. м, също към терени по Черноморието и край магистралите. За строеж на промишлени сгради и складове се търсят и по-евтини земеделски земи за 5 до 10 долара за кв. м в покрайнините на София, като предназначението им се сменя след покупката. Средно за страната земеделските земи се продават по 100 лв. за дка. Цените са двойни в Добруджа и лозарските райони. Заради облекчените възможности за кредитиране е силен интересът към луксозните жилища. Сега купувачите в София и големите градове броят по 500 долара за кв. м, с 10% повече спрямо миналата година. Трайно се търсят и масови жилища. С 4,5% са нараснали и цените на бизнесимотите. В цял свят инвеститорите се преориентират от търговията с акции към по-сигурните вложения в недвижими имоти, коментираха от сдружението. Очаква се траен ръст в продажбите и цените.

Октомври, 2004
В Англия и Франция купуват като луди


Цените на имотите в Западна Европа също се повишават през последната година. Особено ясно тази тенденция се откроява на Острова и във Франция. В Единбург например това доведе до масова продажба на жилища и имоти, която експерти сравняват с истинска паника. Това обаче автоматично означава, че цените скоро ще започнат да падат. И поради стремглавото увеличаване на предлагането също толкова стремителен ще бъде и спадът на цените. Според специалисти може да се очаква намаляване на стойностите на сделките с около 20 процента. Чужденци масово купуват имоти във Франция. Общата сума, инвестирана в недвижимости от чужденци през 2003 г., е 9,2 млрд. евро, обяви националната банка на Франция. За сравнение през 2000 г. чужденци са купили имоти във Франция за 3,6 млрд. евро.


12 съвета за успешна сделка

План от 12 стъпки към успешна инвестиция в Източна Европа предлага новоиздадена книга на Острова. Тя се нарича "Тайни на собствеността в Източна Европа" и описва детайлно особеностите и предимствата на купуване на недвижимо имущество в 8-те бивши соцстрани, влезли вече в ЕС.
12-те стъпки в плана са:

*избор на адвокат
*подбор на агент по недвижими имоти
*правилна преценка на предлаганото - не се увличайте по нещо, което е твърде хубаво, за да е истина
*ясни инвестиционни цели
*възможности за реконструкция на имота
*потенциал за отдаване под наем на имота
*проверка на имота преди покупка
*проучване на данъчните усложнения при евентуална препродажба
*избягвайте да сте първият, който купува в даден регион, селище или квартал
*можете ли да финансирате сделката
*възползвайте се от силата на кешовото плащане, за да договорите по-добра цена
*използвайте финансиране, дори да имате парите в брой
*ограничете валутния риск, нека кредитът и доходите ви да са в една валутаКнигата дава съвети и коя страна да се избере за инвестиция в имот в зависимост от предпочитанията на инвеститора. Предимствата и недостатъците са описани в отделни глави за всяка страна. Полша е представена като "спящия гигант", Естония - като "Хонконг на Източна Европа", Латвия - като "Перлата в Балтийската корона".


Къщите в Източна Европа поскъпват 7 пъти след 10 г.

В Прага цените ще скочат 4 пъти между 2004 и 2015 г.

Купувачите на имоти в страните от Източна Европа, влезли в ЕС, могат да очакват ръст от 731% на инвестицията си след 10 г. Това предричат експерти от специализираното интернет издание www.propertysecrets.net. "Както прогнозирахме в началото на годината, когато тези страни влязоха в ЕС през май, инвестициите в имоти крият потенциал за огромни печалби. Тези страни предлагат на инвеститорите шанс да печелят много от наеми, предлагат нови възможности за финансиране", казва експертът Нийл Луис. Водещи икономисти обещават "икономическо чудо" в новоприетите страни в ЕС. Вливането на еврофондове и чужди инвестиции в Източна Европа стимулират икономическия растеж, създават нови работни места и заедно с това създават търсене на новопостроени жилища на фона на разрушаващите се панелки от комунистическо време. Всичко това превръща инвестициите в имоти в региона във фантастична възможност, коментират експерти. Британски специалисти изчисляват, че ръстът на цените на имотите ще е 15 процента за предстоящите 10 г. В Прага цените ще скочат 4 пъти между 2004 и 2015 г. В момента средната заплата в Чехия е 494 евро на месец, а средната за ЕС - 2335 евро месечно. Според изчисления на еврочиновниците на Чехия ще са и нужни 15 г., за да постигне 75 процента от средния БВП за ЕС, а това ще стане възможно при икономически растеж, значително по-висок от средния за ЕС. Този очакван икономически растеж ще доведе до увеличение на заплатите, както и до създаването на доста високоплатени длъжности. А това винаги води и до увеличаване на цените на имотите, обяснява Луис.


20 бона в краен квартал в Добрич

За рекордните 20 000 лева се продава панелен двустаен апартамент в най-крайния квартал "Балик" в Добрич, съобщиха брокери. Само преди 4-5 години цената на такъв апартамент е била поне 4 пъти по-малко. Никой няма да брои толкова пари за жилище, при това на първия етаж - категорични са брокерите. Според тях в момента пазарът на жилища е завладян от хаос. Има голямо търсене и малко предлагане, което оскъпява жилищата в Добрич. Който е събрал малко пари, бърза преди влизане в ЕС и евроцените да купи имот. А който има за продаване, не бърза или надува цените като балон. Някои собственици са обявили жилища в центъра на Добрич за по 30-40 хил. евро. Нова ЖСК с гараж върви 30 000 евро. Най-голямо е търсенето на гарсониери на пъпа на Добрич, за които се искат 20-24 хил. лева. В същото време за 25 хил. лева е обявен за продан и двустаен апартамент в центъра. Така известните "рилски блокове" накрая на града и с вид на общежитие също са поскъпнали и се предлагат между 15 и 18 хил. лв.

Чужденци правят фирми, за да купят земя у нас

Чужденци се принуждават да регистрират фирми у нас, за да заобиколят конституционната забрана да купуват земи, твърдят брокери. Някои от тях споделиха, че сами дават ценните съвети на физически лица, които искат да се сдобият с терени у нас, а след това да строят или да ги обработват. Ако регистрират фирма на българска територия, чуждите граждани могат да си купят терен и да правят с него, каквото си искат. Ако пожелаят да си го платят като физически лица, законът не им оставя подобна възможност. Наши посредници признават, че са продавали парцели по морето на англичани, регистрирали български компании с абсурдния предмет на дейност "Покупка на недвижими имоти". "Продажбата" на имотите като аспект на дейността им липсвала.


Оглеждайте сградите, наемете си оценител

Първият строителен бум у нас бе през 90-те години на ХХ век, разказват предприемачи. Тогава много от българите се втурнаха да влагат свободните си пари в недвижимости с идеята, че цените на имотите тепърва ще скачат. Освен това мнозина бяха изкушени от възможността да загърбят досегашното обитаване на стандартните панелки срещу обещание за по-качествени и добре охранявани жилища. Това провокира и бума от строителни пирамиди в онези години. Около 2000 година новото строителство намаля, защото имаше пренасищане на пазара, твърдят брокери. Едва през 2003-2004 година новото увеличаване на търсенето провокира нов строителен бум. Брокерите съветват купувачите на сгради в строеж първо да потърсят сграда, строена от същия предприемач, за да могат да преценят има ли дефекти. Имат правото да наемат и свой оценител. Ако строят с кредит, банката също има правото да инспектира строежа на различни етапи от изграждането му, за да прецени дали да отпусне следващия транш по кредита. Това е допълнителна гаранция, че няма да се заробите за цял живот с изплащане на дом, който ще се срине, още преди да сте направили последната вноска.

Слуховете вдигат цените

Купувайте жилища на 3-5 години, съветва Лъчезар Искров, зам.-председател на Националното сдружение на агенциите за недвижими имоти


- Г-н Искров, защо има бум на цените на жилища у нас?
- Най-общо можем да разделим причините за резкия скок на външни и вътрешни. Сред вторите се нареждат стабилността на икономиката и разширеното кредитиране. В сравнение с 1997 г. броят на ипотеките е скочил в пъти. Тогава те са били 3700, а през 2003 г. са 29 000. Икономическото развитие предизвика малкия и средния бизнес да инвестират в недвижими имоти. Освен това у нас се връщат много средства на българи, живеещи в чужбина. Те искат да инвестират в имоти, като се интересуват предимно от парцели по морето и в планинските курортни селища. Най-голям е ръстът в София, Варна, Бургас. Разликата зависи от размера и типа строеж на апартамента. Но в момента едностайни жилища варират от 430 до 790 евро на квадратен метър. При новото строителство разликата е още по-голяма - от 400 до 1200 евро.

- С колко са скочили цените на жилищата?
- На някои места - дори с около 100%. Най-високи са цените в централната градска част и в традиционни райони като "Лозенец", Южния парк. Но "Лозенец" - предвид интензивното строителство и голямото пренаселване, не е вече така атрактивен. В размаха си да строят всички загърбиха инфраструктурата.

- Това не важи ли за повечето български селища?
- Да. Това е сериозен проблем в София - всеки предприемач гледа да продаде това, което е построил. На инфраструктурата никой не обръща внимание. Много квартали буквално се задъхват. Текат спорове около застрояването на зелените площи. В курортите, особено по Черноморието, нещата също не са весели. Там се строи хаотично, собствениците са много и не се съобразяват с плажните ивици например. Дори и в момента се води сериозна дискусия около проектозакон за Черноморското крайбрежие и дефиницията за плажна ивица. За да не може там да се строи. Подобно строителство нанася щети и на екологията. Естествено държавата не може да се намеси драстично, камо ли пък по отношение на сградите, които вече са построени. Но би трябвало да има стратегия.

- Кои външни фактори подклаждат скока на имотите?
- Един от тях е конкуренцията между банките. Лихвата в ЕС е между 5 и 6 на сто, а у нас е 8-12 на сто.

- Защо лихвите у нас са на практика почти два пъти по-високи?
- На Запад лихвите са по-малки поради очакванията за икономическа и политическа стабилност. Това е намаляване на риска. Безспорно скокът на цените у нас е свързан и с очакванията ни за влизане в ЕС. Българите се надяват имотите да догонят европейските цени, въпреки че на някои места недвижимата собственост струва в пъти повече.

- Предвиждате ли ново увеличение?
- Личната ми прогноза е, че имотите ще се качват с около 5-10% годишно. Но не всички. За панелните апартаменти предвиждам, че ще тръгнат надолу. Доказателството е, че вече и банките промениха условията за кредитиране при покупка на панелно жилище - изискват по-голямо лично участие. Панелките напоследък стигнаха ценови нива, които никой от нас не бе прогнозирал. Отчасти това се дължеше на интереса на хората, които преценяват, че е по-добре да изплащат вноски по собствен дом, отколкото да плащат наем. Заради тези покупки паднаха и цените на наемите.
Аз обаче не приемам прогнозите, че цените ще скачат главоломно. Мисля, че тази информация, която се разпространява периодично, е спекулативна и обслужва нечии корпоративни интереси. Чии точно - не мога да кажа. Но всяко оповестяване за нов ценови скок предизвиква паника, много от хората, които разполагат с пари, се впускат да купуват имоти на поразия. Бил съм свидетел и на сделка, развалена заради пускането на подобна информация. Договорът бе пред финализиране, когато продавачите се оттеглиха, защото чули за ново поскъпване и се отказали да продават имота си.

- Какво е по-изгодно да се купи - готово жилище или апартамент "на зелено"?
- От финансова гледна точка купуването на зелено е по-изгодно, дори и ако се плащат лихви по кредит. При цена на готово жилище, да речем, 800 евро на кв. м покупката на дом в строеж би струвала около 610-650 евро на кв. м. Пък и вече има завишен контрол в строителството, изчезнаха т.нар. строителни пирамиди, които се появиха в ранните години на демокрацията. Рискът не е в това, да купиш дом, а после предприемачът да не го завърши, а да не би да придобиеш жилище с някакви дефекти. Затова за мен добрият вариант е да се купи жилище на 3-5 години - едновременно е и ново строителство, и е имало време дефектите (ако е имало такива) да проличат.

- Ако купувам дом "на зелено", каква печалба залага за себе си предприемачът?
- Това не мога да коментирам, тъй като сумите варират, а и не се занимавам с подобен тип продажби. Но при всички положения процентът, който взема строителният предприемач, е по-висок, отколкото в страните от ЕС.

2000 евро за квадратен метър в Слънчев бряг

До милион лева стига къща в Странджа2000 евро за кв. метър удариха цените на недвижимите имоти в Слънчев бряг. Срещу тази сума всеки може да се сдобие със суперлуксозен апартамент на метри от вълните. За близо 200 000 евро се търгуват жилищата от 100 кв. метра на първа линия в курорта. Приблизително същите са цените на най-атрактивните имоти във ваканционно селище "Елените". От 1800 до 1930 евро за квадратен метър се продават в момента там апартаментите в строеж. Точно наполовина по-евтини - за около 1000 евро на квадратен метър, струват имотите на втора и трета линия, които нямат пряк изглед към морето. Според брокери драстичното поскъпване на недвижимите имоти в черноморските курорти се дължи най-вече на повишения интерес от страна на чужденците. Заедно с апартаментите и еднофамилните къщи значително поскъпнаха и незастроените парцели по Черноморието. В Созопол, Несебър, Слънчев бряг и "Елените" терените на първа линия се търгуват реално от 150 до 200 евро за квадратен метър. 3-4 пъти по-евтини са имотите на юг от Приморско, където инфраструктурата не е добре развита. Повишеното търсене от чужденци на къщи в запустелите странджански села вдигна цените и в планината. От 250 000 до 500 000 евро вървят в момента двуетажните къщи с дворчета в странджанските села Бродилово, Кости, Факия, Стоилово и Бръшлян. Агенция "Адрес" обяви неотдавна за продажба двуетажна къща в село Крушевец върху 240 кв. м застроена площ и 800 кв. м двор за внушителната сума от 360 000 евро. Цените на имотите в Бургас продължават също да гонят рекордни стойности. Най-скъпи са жилищата в централната градска част и кварталите "Лазур" и "Възраждане", които се продават от раз за 1500 лева кв. метър. В квартал Сарафово сделките с имоти се сключват на цени от 450 до 900 евро за квадратен метър застроена площ. Невиждани досега стойности достигнаха и наемите на търговски помещения. По централните търговски улици "Александровска" и "Богориди" магазините от 70-80 кв. метра се отдават на цена от 2000 до 3000 евро на месец.

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии