Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Градските жилища повтиняха с 6 млрд. лева за три месеца

С  6 млрд. лева са поевтинели градските жилища, собственост на домакинствата само за три месеца, като към края на септември тяхната стойност е паднала до 105 млрд. лв. Това показват данните от доклада на Индъстри уоч за финансовото богатство и пазара на жилища у нас.

В резултат на това съвкупното богатство на домакинствата-финансово и жилищно,
се е свило съществено до 139 млрд. лева. през третото тримесечие на 2009 г.
Анализаторите от Индъстри уоч прогнозират още, че жилищните цени могат да се понижат допълнително с до 10% в началото на 2010 г. спрямо настоящите нива. Това ще се случи, ако банковото кредитиране продължи да се забавя с темповете от последните 3 месеца, а притокът на външни капитали остане слаб.
 

В доклада се отчита още, че растежът на финансовото богатство се забавя до 2% годишно, но въпреки икономическата криза и очаквания й пик той остава положителен. Само през третото тримесечие на 2009 г. финансовото богатство е нараснало с 800 млн. лв. в сравнение с предходните три месеца, като е достигнало 34,3 млрд. лв. Нетното финансово богатство, което отчита и задлъжнялостта на населението, е нараснало с 3,5% спрямо година по-рано, като отчасти увеличението му се дължи на забавянето на банковото кредитиране.
 

Задлъжнялостта на домакинствата в България е все още близо два пъти по-ниска в сравнение със страните от еврозоната, констатират още от Индъстри Уоч.
От там отчитат още, че българските домакинства продължават да избягват рисковите инвестиции, като акции и вложения във взаимни фондове за сметка на вложенията в нискорискови активи - като депозити и пари в брой. Последните представляват почти 90% от финансовото богатство на населението. Съхраняването на спестяванията е важно, защото осигурява буфер срещу евентуално задълбочаване на кризата в реалния сектор през 2010 г., което би могло допълнително да влоши състоянието на домакинските бюджети, коментират експертите.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии