Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Големият адронен ускорител е готов за старт

Най-големият ускорител на елементарни частици в света–Големият адронен колайдър (LHC), е поправен и може да заработи отново в края на седмицата, съобщават информационните агенции. Европейската организация за ядрени изследвания, известна като CERN, пусна колайдъра с фанфари преди година, но беше принудена екстрено да го спре поради проблем в електрозахранването. Новият старт на апаратурата, струваща над 10 млрд. долара, се следи внимателно, а учените се надяват този път да не се стигне отново до провал.

Експериментът миналата година започва добре, но 9 дни по-късно една секция от 27-километровия тунел загря и машината трябваше да бъде спряна. Загряването повреди 53 от общо 1624 свръхмощни магнита, разположени по трасето, и те трябваше да бъдат подменени. Електрическа дъга пък напука контейнер с течен хелий, ползван за поддържане на колайдъра в максимално нисък температурен режим. При инцидента изтекоха 6 тона хелий и допълнително усложниха положението.

"Случилото се беше истинска катастрофа", казва Чип Брок, професор от държавния университет в Мичиган. Екипите в CERN обаче взеха спешни мерки, за да избегнат повторението. Забавянето обаче дава надежди на съперниците на колайдъра от американския теватрон в лабораторията "Ферми" край Чикаго да изпреварят европейската машина и първи да открият убягващия досега на науката мистериозен хигс бозон. Победителят в надпреварата със сигурност ще получи Нобелова награда по физика.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии