Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Габрово: Мамят психично болни и им отнемат имотите

 

Списък на психично болните габровци, които са поставени под запрещение със съдебни решения и не могат да се разпореждат с имуществото си, подготвя окръжният прокурор на Габрово Милчо Генджов. С него прокурорът се надява да пресече зачестилите случаи на имотни измами с психично болни. Затова скоро ще го даде срещу подпис на местните нотариуси за справка при изповядване на сделки.

"Ако лицето, което прехвърля имот, е в този списък и въпреки това нотариусът е изповядал сделката,можем да му вменим вина, че умишлено е удостоверил сделката по продажбата", коментира прокурорът. Списъкът ще бъде полезен, докато се създаде Националният служебен регистър на лица с психични разстройства, който е регламентиран с промяната в Закона за здравеопазването от юни т.г.
 

Районната прокуратура в Габрово работи по шест случая на имотни измами на психично болни хора. Сигналите са постъпвали основно от местната социална служба. Измамниците обикновено са роми, които се възползвали от неадекватното състояние на собствениците и ги изнудвали или в най-невинния случай, подмамвали да им "продадат" имотите си. След като оставали на улицата, измамените отивали да търсят общински жилища и помощи, като твърдели, че не са получили нито стотинка за имотите си. По закон обаче нямали право на подпомагане. Самите роми купувачи са на социални помощи. Откъде намират парите да купуват имоти или са посредничили в нечисти сделки, питат се социалните.
 

Един от най-тежките случаи е на 84-годишна майка с тежка склероза и син с умствена изостаналост. През лятото на миналата година двамата "продали" на ром двуетажна къща с гараж в широкия център на Габрово с обща площ 484 кв.м. Новият собственик ги изгонил, а след това препродал имота. Няколко месеца по-късно майката почива в хоспис, а синът, 58-годишният Димитър Буров, е настанен в дом за инвалиди в габровския кв. Кряковци. Тъй като наскоро е продал имот, по закон трябва да плаща цялата такса в дома - около 220 лева. Затова почти не му остават джобни пари.
 

Като малък е изкарал менингит и детски паралич, има увреждания на крайниците, движи се с патерици и е с умствена изостаналост. Работил е в кооперация за инвалиди, а от няколко години е пенсионер по болест. Не се е женил, живеел с майка си. Разказва, че за да си помагат на харчовете, преди 2 години дали под наем две от стаите в къщата. Наемателите им били млади роми. Постепенно те започнали да убеждават 80-годишната старица да им продаде имота, а двамата със сина си да отидат да живеят на село. "Как са я подмамили майка ми - не знам. Но къщата си е нейна и тя го реши това. Отидохме на 5 юни м.г. при нотариуската, подписахме, пари не видяхме.
 

Впрочем майка ми май взе едни 6 хил. лева, но къде са те не знам. Пиши го -"тъмна Индия", спомня си Димитър. Според документите имотът е продаден за 40 хил. лева. Димитър твърди, че не са бити или насилвани от купувача, просто са били измамени да си харижат имота. След сделката новият собственик, ромът Тодор Джамбазов, ги изгонил от дома им, а след това препродал къщата. Тяхна роднина - лекарка, се смилила и ги пуснала за известно време в свое жилище, но след като майката се влошила, била изпратена в хоспис, където починала. През ноември м.г. Димитър е приет в Дома за хора с физически увреждания в габровския кв. Кряковци.
 

Проверка по случая обаче вече е правена. По сигнал на социалната служба кметът на Габрово Томислав Дончев изпраща през февруари 2009 г. писмо до прокуратурата с данни за измама на лица с психически и физически увреждания. Районна прокуратура - Габрово, си прави отвод и със случая се заема прокуратурата в Севлиево. Нотариусът разказал пред разследващите, че в деня на изповядване на сделката майката и синът били "контактни и давали адекватни отговори на задаваните въпроси". Буров говорел "нормално, без видими следи да е притеснен, да изпитва страх или да е подложенна натиск. Казал, че всичко му е ясно, и заявил, че са му платили договорената цена". След като се запознава с всички данни, на 16 юни 2009 г. севлиевската прокурорка Десислава Христова издава постановление за отказ да се образува досъдебно производство. Мотивът й е, че "липсват данни за оказано въздействие, натиск или друго действие от страна на трети лица от Бурови". Случаят е приключил.
 

Друг случай е с 86-годишна сляпа старица с деменция, без деца, която подписала на жена пълномощно за даване под наем на магазин. След време старицата пожелала да даде жилището си на съседи, които се грижат за нея. Оказало се, че пълномощното е генерално, а притежателката му успяла да продаде всичките й имоти, включително апартамента, в който живеела възрастната жена. В продажбата е участвала и агенция за недвижими имоти. Има ли в този случай вина нотариусът, защо не е проявил по-голяма бдителност и отговорност, особено когато видимо клиентът е с умствена изостаналост, трудно може да се докаже, признават от прокуратурата.
 

"Узрели са обществени очаквания в тия случаи ние задължително да докажем престъпление и да вкараме някой нотариус в затвора. Аз мисля, че това е много трудно, защото при работата си нотариусите обикновено се гарантират с документ от психиатър и в него пише, че при прегледа не се установява състояние, при което човек да е толкова обременен, че да не може да има валидна воля. Затова при подобни случаи хората, които се смятат за измамени, трябва лично да атакуват сделката в съда и да искат развалянето. Това е единственият верен път. За развалянето на сделката няма правно значение дали е успешно доказването на престъплението от прокуратурата или не", коментира окръжният прокурор на Габрово Милчо Генджов.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Стефанов: 2012-06-16 14:27:32 |

Снимката използвана в статията е Авторска! Нямате право я ползвате! Моля подменете я и ми пишете! http://www.imotdnes.com/%D0%93%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE__%D0%9C%D0%B0%D0%BC%D1%8F%D1%82_%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE_%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8_%D0%B8_%D0%B8%D0%BC_%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82_%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-a-1140.html

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии