Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ех, Дубай, Дубай !

 

Завършиха строежите по най-високата сграда в света. Небостъргачът Бурж Дубай (burj-кула на арабски) в Дубай, ОАЕ ще бъде официално открит на 04.01.2010 г. Той е висок 650 метра (повече дори от вече рухналата радио мачта край гр. Константинов, Полша, с дължина 646,38 м). Надграждането обаче няма да спре дотук-очаква се Бурж да достигне 819 метра със сигналните светлини за самолетите.

 

Лидер сред небостъргачите до този момент бе Тайпе 101 със своите 509 метра, които вече не представляват никаква конкуренция.
И как биха могли да бъдат? Общата стойност на сградата възлиза на около 4 млрд. долара. Прокетирана е от екип от 90 архитекта и е издигната от една малка армия - 6800 строителни работници (трудили се на близо 48 градуса температура). Скоростта, с която е строена е средно един етаж на три дни.
 

 

"Бурж Дубай ще бъде познат с много имена. Но само привилегирована група хора ще могат да го нарекат свой дом", пише гръмко на официалната страница на небостъргача. Става въпрос за етажите между двадесетия и 110-тия, които представляват луксозни апартаменти. От първия до двадесетия са хотелски стаи, а последните петдесет-офиси.
Комплексът ще приюти и най-големия център за забавления и мол в света.
 

Но да поговорим още за осмото чудо на света наречено Дубай.

Дубай е едно от седемте емирства съставляващи държавата Обединени Арабски Емирства, съкратено ОАЕ.
Той е второто по големина емирство, след столицата Абу Даби. Дубай се управлява от шейх Мактум бин Рашид ал Мактум (шейх Мохамед). Емирството е разположено на Персийския залив, на югозапад от Шаржа и на североизток от Абу Даби. Населението е около 680 000 души, от тях само 20% са местни.
 

 Сведения за съществуването на града датират от 1799 година, по това време Дубай е подчинен на Абу Даби. Но през 1833 година Мактум завзема Дубай и успява да го направи независимо емирство.
 

 Официален език в Дубай е арабския, но се говорят още английски, хинди, урду, малаялам, персийски, пинджаби, тагалски. Ислямът е официална религия на всичките седем емирства. Голяма част от местното население изповядва суни ислям. Има и религиозни малцинства от индуисти, сикхи и християни. В центъра на града се намират храмове на Шива и Кришна. Немюсулманите в държавата имат право да изповядват религията си, но нямат право да проповядват публично или да разпространяват религиозни материали. Правителството следва политика на търпимост спрямо чуждите религии и много рядко се намесва в религиозната им дейност.
 

 Наричат Дубай "Перлата на Персийския залив"-дали заради екзотиката, дали заради износа на перли или защото е най-големия безмитен пазар  в света-търгуват се естествени перли, скъпоценни камъни, луксозни стоки за бита и търговията, автомобили.
Националната парична единица е дирхам. Един дирхам се състои от сто филса. В обръщение има монети от 10,25 и 50 филса и монета 1 дирхам, копюрите са от 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 и 1000 дирхама. Обмяната на валута не е проблем, тъй като пунктовете предназначени за това са достатъчно много на брой. Почти всички търговски обекти приемат чужда валута, както и кредитни карти.
 

 Разбира се в очите на българина Дубай си има "тъмна" страна: алкохол се севира предимно в ресторанти и хотели, но може да се закупи за лична консумация от Duti Free Shop на международното летище. Алкохол се продава само на граждани които не са мюсулмани. Нулева толерантност към шофиране под влияние на алкохол.Арабската кухня е богата, ароматна и разнообразна. Дюнерът и локумите се похапват с удоволствие от много хора. Много характерен е арабския хляб, питки и "джобове". Арабите предпочитат агнешкото и пилешкото месо и пикантните подправки. От ориз приготвят сарми и едно от любимите си ястия пилаф-ориз с масло.

Зеленчуците, особено патлажана присъстват често на трапезата в салати или основни ястия като гювечи. Арабската кухня е известна и с многото печени на шиш меса, кебапи и други. Най-известните десерти са-сутляша, халвата, кадаифа и баклавите.
Посетителите на Дубай са свободни да се обличат по свое желание. Шорти и къси поли са приемливи за жените. Повечето жени и мъже от емирството предпочитата да се обличат в традиционните си дрехи. Леките летни дрехи могат да бъдат носени почти целогодишно, но температурите могат да падат рязко през ноща когато е зима. Доста често хората ходят с дълги ръкави през лятото заради влагата.
Дубай се слави с много пъстър календар от социални събития. Спортни състезания, развлекателни и пазарни фестивали, целогодишни музикални и културни програми.
Какво да кажем още за Дубай? Освет луксознити и високи сгради, там се намират още и трите най-големи изкуствени острова - Палмовия остров Джумейра, Палмовия остров Джабел и Палмовия остров Дейра-тези острови се забелязват от космоса. Тук се намират и още много неща. С едно изречение: Ех, Дубай, Дубай!

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии