Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Евроконсултанти ще изготвят транспортната схема на Варна

 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще обяви международен конкурс за избор на фирма, която да изготви проекта за модернизация и развитие на транспорта на Варна. Мярката “Устойчив транспорт” по програма “Регионално развитие” ще бъде отворена в края на годината, сподели шефът на общинската дирекция “Международно сътрудничество, проекти и програми” Петър Радушев.

 

По схемата общината възнамерява да кандидатства за максимума-75 млн. евро. Все още не е ясен размерът на съфинансиране. Нагласата на Брюксел е средства за големи инфраструктурни проекти за в бъдеще да се насочват приоритетно към големите общини.

 

В рамките на проекта трябва да се развие системата за контрол и управление на трафика. Това включва осигуряването на нови превозни средства за градския транспорт, повече автобуси на метан, развитие на контактната мрежа за тролейбусите, спирките, въвеждане на гласова и светлинна информация за движението на градския транспорт. Не на последно място чрез проекта общината се надява и най-сетне да реализира системата за електронно таксуване на пътниците.

 

Общината ще подаде документи за големия проект за реконструкция на улици и благоустрояване на междублокови пространства и детски площадки. Документите по програма “Регионално развитие” общината трябва да входирa до края на годината. Финансовата помощ, за която ще се кандидатства е 10 млн. лева.

 

Очаква се скоро да бъде отворена и схемата за развитие на социалните услуги. Там Варна ще кандидатства с проект за 5 млн. лева. Вероятно той ще е за изграждане на защитени жилища и центрове от семеен тип.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии