Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Есента раздвижи пазара на имоти във Варна

През септември и октомври се усети раздвижване на пазара на покупко-продажби на недвижими имоти във Варна.

За разлика от юни и юли, когато в различни райони се продаваха основно едностайни и двустайни жилища в ценови граници 25 хил.– 50 хил. евро, вече се реализират и продажби на тристайни апартаменти с цени малко над 90 хил. евро. Повечето продажби на такива апартаменти се осъществяват в сгради с етап на строителство пред Акт 15 и Акт 16 или в стари кооперации с добра локация. Интересът на купувачите е към качествено строителство, отлична локация и инфраструктура, добри цени.
За идеалния център (Син пазар) цените са около 900 евро/кв.м, а в района на Лятно кино „Тракия” („Макдрайв”) почват от 750 евро/кв.м. В „Погреби” цените са около 600 евро/кв.м, в „Траката”-830 евро/кв.м, а във „Виница”-550 евро/кв.м.
Продажби на панелни жилища се реализират на цени 600 евро/кв.м в кварталите „Трошево” и „Младост” и на 630 - 650 евро/кв.м в кварталите около Лятно кино „Тракия” и „Левски”.
В сектора на бизнес имотите и търговските комплекси се сключват сделки за помещения на партер, с добра локация и човекопоток и възвращаемост на инвестицията до 12-14 години.
При наемите развитието на пазара на имоти във Варна тази година запазва тенденцията от 2008 г. на ръст при търсенето и броя на сделките за жилища под наем, сочат наблюдения на брокерите.
На пазара на наеми през 2009 г. излязоха сериозен обем апартаменти, закупени с цел инвестиция, което доведе до спад в наемните цени. В сравнение с 2008 г., когато средно квадратният метър на жилищна площ във Варна се отдаваше за 5,4 евро, през 2009 г. тази цена е 4,12 евро, според брокерите.
Най-търсените жилища от наемателите и през тази година са двустайните апартаменти ново строителство в кварталите в центъра и „Левски”. Интересът към тристайните апартаменти е само по отношение на новото строителство, за разлика от апартаментите в стари сгради, които са все по-малко търсени.
Затруднените бизнес условия направиха търговците по-предпазливи при наемане на търговски, офис и индустриални площи.
Свръхпредлагането ограничи активността на пазара на офис площи. Увеличеният обем предлагани имоти във Варна предопредели спада в наемните цени, като средна наемна цена за офис площи е 6 евро/кв. м.
За разлика от офис площите, пазарът на индустриални имоти остава привлекателен за международните клиенти. Тенденцията е предлагането на имоти под наем да продължи да нараства, в резултат от динамичното развитие на строителството. Предвид нестабилната икономическа ситуация, решението да се наеме имот под наем остава най-благоприятният вариант за настоящия момент.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии