Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

ЕС- нови изисквания за енергийната ефективност на сградите до 2011?На среща на Европейския парламент в края на септември ще бъде обсъдена на второ четене директивата за енергийна ефективност на сградите на територията на ЕС.
Въпреки това тя едва ли ще бъде приета до края на 2009 г.

 

Шведското председателство се надява да получи мандат, за да договори споразумение по въпроса от страна на енергийните министри в ЕС, които в крайна сметка да одобрят директивата на среща, насрочена за края на декември.

 

Един от ключовите въпроси, които трябва да бъдат решени, е датата на приемане на директивата. Последният работен документ показва, че националните правителства искат повече време, за да въведат изискванията на директивата, която има за цел да подобри енергийната ефективност на сградите.

 

Първоначално комисията бе предложила директивата да бъде трансформирана в национален закон в отделните страни членки до края на 2010 г.
Наред с това отделните членки искат да отложат пълното приложение на новите стандарти за обществените сгради с две години, а за всички останали сгради–с три години, след като разпоредбите влязат в сила.

 

Дори ако шведското председателство постигне целта си за компромисно решение за законодателството до края на 2009 г., крайният срок за прилагането на национално ниво в отделните държави ще бъде удължен поне с една година.

 

Европейският парламент настоява за бързо разпространение на сградите с нулеви въглеродни емисии. Позицията предвижда приемането на амбициозни количествени цели за броя на сградите с ниско енергийно потребление до 2020 г. Въпреки това най-вероятно е целите да бъдат приложени само за нови жилищни и нежилищни сгради, както и новопостроени сгради, обитавани от обществени институции.
Изискванята спрямо страните членки предвиждат също да бъде определен минимален дял от нови и реновирани сгради, които ще бъдат енергийно-неутрални, съответно до 2015 и 2020 г.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии