Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Експерти: Покупката на офис в България, се изравни с разходите за наемПо данни на финансовата компания „Creditex”, плащанията по ипотечни кредити, взети за закупуване на офис имоти, се "изравниха" с разходите за наем.

 

Тази ситуация на пазара, е в следствие на понижаването на наемите, като същевременно се увеличиха лихвените проценти по търговските ипотеки. В момента, разходите за наем на офис клас "А", в големите градове, е в порядъка на 140-160 евро на квадрат годишно, а годишните плащания по кредит са около 150 евро за квадратен метър.

 

Според ръководителя на отдела за търговските заеми в „Creditex”, Красимир Гумнишки, излизането на офис пазара на България от кризата, ще премине през постепенното повишаване на разходите за наем и цените на обектите. Затова фирмите, които придобият офис сега, ще печелят дългосрочно от неплащане на наеми, както и от бъдеща продажба на офис имота, съобщава The Sofia Echo.

 

Досега пазарът на офис имоти в страната бе по-скоро слаб. Статистиката на българската централна банка показва, че за второто тримесечие на годината, обема на чуждестранните инвестиции в този сегмент възлизат на 35 милиона евро. За сравнение, през същите периоди на 2009 г., 2008 г., и 2007 г., тази цифра възлизаше съответно на 145 милиона евро, 450 милиона евро и 700 милиона евро.

 

Изтичането на инвестори основно се дължи на оттеглянето на британците и ирландците, докато купувачите от Русия държат позициите си.  Според експерти, доходността на българските офиси като цяло намалява. Но, офисите намиращи се в обекти от клас "А", които са и най-популярните, са с относително стабилна доходност. Те могат да се превърнат в основа за съживяването на пазара.

 

Благоприятен признак в това отношение, е възобновеното ипотечно кредитиране на чужденци, което фактически бе сведено до минимум през миналата година.

 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии