Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

ЕК пуска част от спрените плащания по програма ФАР

Европейската комисия /ЕК/ пуска част от спрените плащания по програма ФАР за България, чиято обща стойност надхвърля 340 млн евро. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е получил късно снощи писмо с информация за решението на Генерална дирекция "Разширяване" на Европейската комисия.

България получава възможност да изплати, засега със собствени средства, дължимите суми за т. нар. чисти проекти, за които не са установени никакви злоупотреби или нередности. Това се отнася само за договорите, сключени преди юли 2008 г. когато финансирането беше замразено, а две от агенциите по ФАР – към министерствата на финансите и на регионалното развитие, загубиха акредитациите си.

Сега те по изключение получават право да изплатят парите по проектите, които отговарят по тези условия, обяснили експерти от ЕК. Парите могат да бъдат усвоени най-късно до края на годината а догодина, след проверка на извършените плащания ЕК ще възстанови на България средствата, изразходвани според правилата.

В писмото до финансовия министър Симеон Дянков се казва, че "нерешените проблеми в България остават и особено този с административния капацитет". Решението идва само седмица след публикуването на доклада на Сметната палата на ЕК в което се подчертаваше, че слабостите в България при усвояването на евросредствата остават.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии