Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Една от 5 те Регионални дирекции на НАП ще бъде във Варна


От 01.01.2010 г. в НАП се създават 5 Регионални дирекции, а досегашните Териториални дирекции придобиват статут на изнесени работни места (ИРМ). Освен тях ще има и една дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители” с национален обхват. В новите 5 Регионални дирекции на НАП  в градовете Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив и София, ще се съсредоточат функциите по контрол и събиране, а в останалите 23 ИРМ (бивши ТД на НАП) се запазват функциите по обслужване на клиентите, включително приемане на данъчни и осигурителни декларации, издаване на удостоверения, плащания на данъци и осигуровки.
„Това е пилотната част от реформата в държавната администрация – тя започва от МФ, минава през НАП и АМ и до края на годината ще засегне всички министерства и агенции”, каза пред медиите вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. „Моята теория за държавната администрация е по-малко и по-добре платени служители”, допълни той.
Реформата предвижда от 1 януари да бъдат създадени 5 Териториални дирекции за средни данъкоплатци в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив и София. Част от преструктурирането на приходната агенция е и актуализирането на критериите за големи данъкоплатци и осигурители. Като резултат от това големите и средни данъкоплатци в България–около 6500 фирми, ще носят между 70 и 90% от  всички приходи в хазната.
За назначаването на  ръководители в 5-те  Регионални дирекци и ГДО, както и на новосъздадените структури за средни данъкоплатци и дирекциите за обжалване, ще бъдат проведени публични конкурси.
Редом със структурната реформа  в НАП ще бъдат съкратени общо 638 щата (8%) във всички териториални дирекции, включително 90 щата в Централното управление (ЦУ) на НАП в София.
Една от най-големите ползи на преструктурирането е подобряване на контролно-ревизионната дейност. След промяната, ревизиите ще се извършват на база на анализ на риска за целия регион в обхвата на съответната Регионална дирекция.  По този начин се проверяват фирмите, за които наистина съществува риск от избягване на облагане и се намалява корупционният натиск. Обособяването на специални звена за големи и средни данъкоплатци ще осигури по-качествено обслужване, по-качествен контрол и по-бързо възстановяване на ДДС за големите фирми, които са коректни към фиска.
„Премиерът, както и аз стоим зад тази реформа”, каза още вицепремиерът. „Институциите в България трябва да отразяват желанието на хората за промяна.”

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии