Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Държавни гори ще се продават, само ако има действащ устройствен план

Държавните гори ще могат да се продават само при влязъл в сила устройствен план. Това е залегнало в промените на Правилника за прилагане на Закона за горите, които правителството прие вчера.

 

Министърът на земеделието Мирослав Найденов обясни, че преди, разпореждането с гори е ставало основно със замени, сега те са забранени и затова се въвежда възможността да се продават. Това ще става само ако теренът е в регулация, тоест предназначението му е променено.

 

Той добави, че с промяната се цели, да бъде избегната старата практика, на горските терени първо да се строи, а след това да се променя предназначението им. Той-посочи, че именно заради тази досегашна възможност,сега курортите ни по Черноморието са бетонирани.

 

Всички търгове за горски терени, ще се правят след решение на правителството, без да има възможност за продажба на терени от националните и природните паркове.

 

Зам. министърът на земеделието Георги Костов уточни, че  промяната е временна и вероятно ще действа до края на годината, а догодина ще има нов закон.

 

В проекта за нов закон е записано, че горите ще могат да се продават само ако трябва да се прекрати съсобственост между държавата и трето лице или в случаите на влезли в сила устройствени планове.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии