Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Цветков - кошмарът на общинарите

Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 5(77), май 2010
ISSN 1313-6496


От координаторската мрежа

Цветков, кошмарът на общинарите

Защо варненецът води 8 дела по ЗДОИ срещу кмета на морската столица

Кръстина Маринова,
координатор на ПДИ във Варна

Николай Цветков

Протестите срещу дупките по улиците, залeли половин България, тръгнаха от Варна. Недоволството на хората обедини социалната мрежа „Фейсбук”. Бунтът, събрал хиляди варненци, бе насочен към кмета Кирил Йорданов и служителите, отговарящи за инфраструктурата след тежката зима край морето, и фирмите – изпълнителки на ремонти и кърпежи. Кметът на един град отговаря за всичко – от уличните кучета до уличните дупки, казва Николай Цветков, позовавайки се на длъжностната му характеристика, посочена в чл. 44 в Закона за местното самоуправление и местната администрация. За протестите той раздаде на представителите на всички граждански сдружения и НПО във Варна копие от длъжностната характеристика на кмета, за да знаят отговорностите му. Усилията на Цветков да се добере до нея започват през 2008 г. и минават през съда. По Закона за достъп до обществена информация варненецът подава заявление до Община Варна, искайки длъжностните характеристики на кмета, главния секретар, директора на дирекция “Социални дейности и жилищно настаняване” и на управителя на ОП ”Спортни имоти”. Получава отказ на основание чл. 37, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 13, ал. 2 и чл. 37, ал. 1, т. 2 от ЗДОИ. Обжалва решението във Варненския административен съд и печели делото, общината е осъдена да предостави информация и да плати 210 лева, колкото са разходите на Цветков по него.

Длъжностните характеристики
трябва да са качени на сайта
на администрацията

смята Цветков. В тази връзка той е завел дело след отказ на главния секретар на общината да му предостави информация кой отговаря за изоставените и излезли от движение коли по варненските улици. Куриозният мотив за отказа е, че информацията е класифицирана, засяга трето лице и няма неговото изрично съгласие. Става дума за директора на дирекция „Осигуряване и опазване на обществения ред”, на чиято врата на кабинета виси табела с трите му имена и длъжност, пояснява Цветков.

Със заявление и пак след съдебна сага, Николай Цветков получи информация колко ВИП-пропуска са издадени за градския басейн „Приморски”. Билетът за вход е 3 лева, раздадените безплатни карти са 1400, от които само 10 са на деца на загинали полицаи. Останалите притежават хора и фирми, които могат да си платят масрафа, подчертава Цветков. След спечелване на делото и заради големия обществен интерес, той дава интервю по програма „Хоризонт” на БНР.

Пак по ЗДОИ Николай Цветков

изважда на бял свят договора
между Община Варна и РДВР

сключен през 2000 г. Според него той не е утвърден от тогавашния вътрешен министър Емануил Димитров, а е подписан само от кмета и бившия шеф на РДВР Варна Веселин Петров, сега зам.-кмет по реда и сигурността в общината. Според Цветков договорът е крит и заради това, че общинската полиция става на двойно подчинение – и на министъра на вътрешните работи, и на кмета, което е недопустимо. Сумите, плащани общината, са внушителни – 624 000 лева за една година на 54 служители, от които 3 офицери, над 400 лева месечен наем за сграда и други разходи по поддръжката. Изброени са обектите за охрана, които според клаузите на договора не могат да бъдат охранявани от други частни фирми. Но в посочената сред тях Морска градина, са и гардовете на частната охранителна фирма „Егида”, отбелязва противоречието Цветков.

Той води 8 дела срещу кмета по ЗДОИ, като едно е спечелил във Варненския административен съд и още 2 във Върховния административен съд, които не подлежат на обжалване. Цветков, който e почетен член на Съюза на инвалидите, твърди, че всъщност се водят безсмислени дела, плащат се разноски на гърба на данъкоплатците. Че това са грешни пари заради необоснован отказ на информация.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии