Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Чужди фирми искат да строят частни затвори у нас

Има поне три много големи чужди компании, включително G4S и Serco, които са проявили интерес да построят и управляват частни затвори в България. Това заяви на среща с журналисти Ричард Клег, управляващ партньор в софийския офис на адвокатската кантора Wolf Theiss.

G4S е международна компания за решения за сигурност, листвана в Лондон и Копенхаген, а Serco, която предоставя услуги в различни сфери, е част от британския индекс FTSE 100.
 

Според Ричард Клег министерството на правосъдието проучва през последните две години дали да приложи модела на публично-частно партньорство за изграждането на един или няколко нови затвора и за тази цел са отделени около 100 млн. лева за 2010 година.
 

Има и банки, които са изразили готовност да финансират подобен проект, каза Клег.
Според него най-добрият модел да се осъществи подобен проект е чрез създаване на дружество със специално предназначение, в което собственици ще са чуждите компании, българските им партньори и евентуално банки.
 

Това дружество ще подпише концесионен договор с правителството, в който да бъде описано на база на какво ще се му се плаща. Това може да бъде броят на затворниците, броят и качеството на услугите или други критерии.
 

По този начин държавата няма да изхарчи наведнъж тези 100 млн. лева, ще се осигури възможност за изграждането на качествен обект и няма да се налага да се налага правителството да се занимава с допълнителни услугите по поддръжка и ремонт, коментира Клег.
 

Плащането ще бъде обвързано с качеството на услугите и, ако те не са на необходимото ниво, ще се плаща по-малко. Освен това, ако всичко се обърка, правителството винаги може да поеме собствеността върху затворите, добави той.
 

Според него това е идеалната възможност да се създаде едно работещо публично-частно партньорство, опитът от който да бъде използван в изграждането на училища, болници и други публични сгради.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии