Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Цените на масовите жилищни имоти ще останат стабилни през 2008 г.

Темпа на нарастване на цените на жилищните имоти ще се успокои, като се   очаква поскъпване от 10-15% през 2008 г., сочи проучване на Arco Real Estate. За масово предлаганите продукти цените няма да претърпят съществени изменения, защото доходите на населението не нарастват с високи темпове, лихвите по кредитите се увеличават, а предлагането се разширява.

За луксозните имоти се прогнозира умерен ръст тази година. В някои части от планинските и морски курорти, където застрояването е особено интензивно, цените на некачествените имоти ще следват низходящ тренд. Широкото предлагане на разнообразни видове продукти и високата конкуренция в отрасъла ще противостоят на спекулативното нарастване на цените, обясняват анализаторите от Arco Real Estate.

От там определят последните две години като много успешни за отрасъла и прогнозират, че тази тенденция ще се запази и през 2008 г.

Приемането на Българияв ЕС, добрите икономически перспективи, благоприятното географско местоположение и миграционните процеси в страната са сред първостепенните фактори, влияещи на пазара на недвижимите имоти през последната година, сочат от агенцията.

По техни данни през 2007 г. се сключиха 325 385 сделки за продажба на недвижими имоти, което надхвърля с 4%, отчетените през 2006 г. рекорден брой сделки. Най-голям брой продажби са регистрирани в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Несебър и Русе.

За 2008 г. се очаква броят на сключените сделки да се запази на това ниво, а паричният обем на продажбите да нарасне. Интензивното строителство в София, Варна, Бургас и Пловдив разширява предлагането и възможностите на купувачите.

Част от инвестициите ще се насочат и към следващите по големина градове като Русе, Видин, Велико Търново, Стара Загора, където пазарът е с по-голям потенциал. Интересът към комплексите от затворен тип ще продължава да е много висок и през 2008 г.

Чуждестранните инвеститори бяха активни участници в пазара на ваканционни и жилищни имоти през 2007 г., купувайки апартаменти за второ жилище или за отдаване под наем.

За периода януари - октомври 2007 г. продажбите на недвижими имоти на чужденци достигнаха 1 390,4 млн. евро, при 890,5 млн. за същия период на 2006г. Особено динамично се развиват секторите на административните и търговски площи, където навлязоха глобални предприемачески и инвеститорски фирми.

Една от тях, испанската инвестиционно-предприемаческа компания "Риофиса", ще вложи повече от 600 млн. евро в два мултифункционални проекта в София и един в Пловдив. Германската строително-предприемаческа компания "ЕЦЕ Проектмениджмънт" участва в два проекта в София и един във Варна,  инвестиции надхвърлящи 580 млн евро.

Полската инвестиционно-предприемаческа компания "Глобе Трейд Център", част от израелската финансова група "Кардан", разработва три инвестиционни проекта - в Пловдив, Варна и Русе. Литовският търговски оператор "ВП Груп" ще инвестира около 500 млн. евро в огромен мултифункционален проект в София.

 

Експерт.бг

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии