Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Българските имоти собственост на руснаци са се удвоили

„Мога да ви уверя, че проблем с приема и обработката на документите за издаване на визи няма, не е имало, няма и да има. Готови сме за най-натовареното лято в историята на консулството на България в Москва.” – с това послание започва срещата на консула на Република България в Русия Ангел Георгиев с руски журналисти.

 

„Събитията в арабския свят и Северна Африка отново превърнаха България в една от най-привлекателните страни за руснаците” – добавя консула на България и изважда следните цифри: За 2011 г. са издадени 30 000 визи – 60 % повече от 2010 г.
Общо през миналата година само в Москва са издадена 250 хиляди визи за България, а от цяла Русия - включително виза - центрове в Санкт Петербург и Новосибирск - 313 000.
 
 
За да откликне на руския наплив към България, посолството ни планира да открие допълнителен визовия център в Москва. За по-бързото издаване на визите, вече са назначени петдесет служители, а до май месец броят им ще достигне 100 човека
 
 
Визите за туристи, собствениците на имоти и техните гости се издават в рамките на няколко дни. Ако са налице основания за по-дълъг преглед на документите, кандидатът бива уведомен.
Таксата е 35 евро плюс, 19 евро за услугата. Общата стойност на визата е 54 евро. Децата под 18 години, пътуващи към България в организирани групи от туроператори получават визи безплатно.
Ангел Георгиев споделя, че през последните две години броят на руските собственици на имоти в България се е удвоил. 
 
Руснаците са закупили апартамента и къщи в България, на обща стойност един милиард долара.
 
Според председателят  на Международната федерация за недвижими имоти ФИАБЦИ Александър Романенко, тази статистика отчита само сделките за последните три-четири години. Продавачите възлагат надеждите си на купувачи от Русия, защото днес на българския пазар, предлагането значително надвишава търсенето, особено по брега на Черно море и в планинските туристически райони.
На този етап в центъра за кандидатстване за визи се обработват 350 заявления дневно.
До края на май се очакват около 600 индивидуални заявления. За ръста на собствениците на имоти в България свидетелства голямото натоварване в нотариалния сектор на посолството. Всеки ден се заверяват нотариално над 140 документи за недвижимите имоти.
Документите на собствениците се разглеждат в консулството, без да се чака разрешение от София. Визите се издават на място в Москва и така се спестява време. Заинтересованите лица следва да представят документи за собственост на имот в България, семейно положение, наличието на семейни връзки на членовете на семейството.
Интересът за имот в България е съсредоточен по българското Черноморие и в частност Варна. Варна си остава слабост на руснаците и не случайно агенциите за имоти от Варна и строителни фирми се стягат за богат урожай.


Ивайло Манахов
 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии