Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Българските домакинства притежават пари и имоти на стойност 140 млрд. лева

Паричното (финансовото) богатство на домакинствата у нас възлиза на 36 млрд. лв. към края на 2009 г., като годишният темп на растеж се ускорява до 7%. Това сочи редовния доклад на  "Industry Watch" „Лични активи в България: Финансово богатство и пазар на жилища”. През третото тримесечие на миналата година финансовото богатство на населението се оценяваше на 34,3 млрд. лв., а растежът му беше 2% годишно.

 

В условията на повишена несигурност по отношение на заетост и доходи и в контекста на все още високите реални лихви по депозитите нормата на спестяване в България достигна 20% от БВП към края на 2009 г. в сравнение с 16% през 2008 г., посочват още от компанията. В банките българите държат 59 хил. депозита в размер над 50 000 лв., като общата им сума възлиза на 6,9 млрд. лв. (или 28% от всички влогове на физически лица). Процесът на натрупване на спестявания бе съчетан с понижаване на общата задлъжнялост на домакинствата.

 

Темпът, с който се обезценяват жилищните имоти в областните градове, се забави до 2% към края на 2009 г. спрямо предходното (трето) тримесечие. По този начин за първи път след началото на рецесията в България съвкупното богатство на домакинствата (финансово и жилищно) нарасна-с 1,1 млрд. лв., възлизайки на 140 млрд. лв. в края на 2009 г.

 

Въпреки че жилищните цени все още се понижават, отрицателните темпове на растеж се забавят за четвърто поредно тримесечие.

 

Според официалната статистика градът с най-скъпи жилища отново е Варна, със средни цени от 860 евро на кв. м, следват София и Бургас.

 

Домакинствата с по-високи доходи и сигурна заетост разполагат с по-добри възможности за закупуване на нов дом. Покупателната способност на средната работна заплата, измерена в кв.м жилищна площ, се увеличава с 50% през 2009 г.

 

България все още е сред страните с най-малка жилищна площ на глава от населението в Европа–около 18 кв. м на човек в градовете, което е близо два пъти по-малко от средното за ЕС. Ето защо българският пазар на жилища разполага със значителен потенциал за растеж в средносрочен план, посочват от компанията.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии