Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

България и Румъния се приближават до Шенгенското пространство

 

Европейският парламент с голямо мнозинство подкрепи инициативата за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.Окончателното решение на Съвета на ЕС ще се приеме на 9-10 юни, а отварянето на границите може да се случи преди края на 2011 година.

 

Португалският евродепутат Карлуш Коелю заяви, че България и Румъния напълно отговарят на техническите критерии за присъединяване към Шенгенското пространство. "Дали тези две страни да влязат в Шенгенското пространство? Моят отговор е - определено да. По някои позиции, те са дори по-добре подготвени от останалите членове на Шенгенското пространство ", заяви Коелю.

 

Най-големите протести срещу приемането на България и Румъния в Шенгенската зона, бяха изразени от представителите на Франция и Германия.Според техните прогнози, в тези балкански страни, все още има пропуски в сигурността, правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност.

 

В самите страни - кандидатки за членство в "Шенген", настроенията са оптимистични и се очаква положително решение от страна на Европейския парламент и Съвета на ЕС. Брокерите на недвижими имоти на свой ред  очакват, че влизането в пространството на отворените граници ще доведе до съживяване на пазара на жилища.

 

Според специалисти от бранша, присъединяването към Шенгенското пространство със сигурност ще има положително въздействие върху пазара на недвижими имоти. На първо място, ще се повиши интереса на купувачи от Русия и други страни извън ЕС.  Чрез придобиване на собственост в България, те ще могат да пътуват свободно навсякъде в ЕС. Според някои експерти, това не би трябвало да доведе да рязко покачване на цените на недвижимите имоти. Според тях през следващите няколко години, цените ще се увеличат с не повече от 5 %.
 

 

В заключение, може да се обобщи, че присъединяването към Шенгенското пространство ще доведе до оживление на пазара на недвижими имоти в България. В деловите среди се коментира, че много европейски фондове са в очакване на приемането на страната в Шенгенското пространство за да започнат активно да инвестират в български недвижими имоти.

  

Петко Литов

Танграм рекламна агенция Варна

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии