Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Броят на разрешителните все още расте


През първите пет месеца на 2009 г. са издадени 2019 разрешения за ползване. За същия период на миналата година те са 1623. Повечето обекти са започнати преди повече от година и половина и в периода на кризата е срокът им за завършване. Сред тях преобладават инфраструктурните, но влизат в експлоатация и предприятия за производство на строителни материали. Какъвто е заводът за фаянс и подова керамика на испанската “Керос”
Вече завършени са и големи обекти от високото строителство. Такъв обект е “Кауфланд” в Стара Загора. На 30 май разрешение за ползване получи първият в страната супермаркет “Лидл” /първи етап/, пак през месец май разрешение получи и хипермаркет “Баумакс” в Бургас.
Сред големите обекти е рехабилитацията на ТЕЦ  “Марица-изток 3” и изграждането на двете нови сероочистващи инсталации. Проектът е със собствено финансиране на компанията “Енел Марица-изток3”. За периода 2007-2009 г. компанията ще инвестира  в дълготрайни активи близо 450 млн. лева, като ще бъдат рехабилитирани блокове 3 и 4 на ТЕЦ “Марица-изток 3”

Беше открита нова част от софийското метро, с разрешението заработиха нови 6 км. подземен релсов път и пет метростанции – от стадион “Васил Левски” до “Младост 1”.

Разрешение за ползване получи фондохранилището за съхранение на културни ценности. Държавната сграда е със стопанин Минисерството на културата, намира се до паметника “Левски”. Там ще бъдат настанени картини, скулптури, пластики на Националната художествена галерия и на Галерията за чуждестранно изкуство. В тази сграда пожарогасителната система е с висока степен на сигурност, гарантирана от използването на инертен газ. Изгадени са модерни климатични системи, които поддържат необходимата влажност и температура на работната среда, монтирани са сигнално-охранителна и видеонаблюдателна системи.
Във фондохранилището се намират реставраторски ателиета за картини, икони и хартия, които са оборудвани с вани и аспираторна уредба за отвеждане на вредните емисии. В сградата са изградени специализирани депа за картини, графики и склуптура. В стелажите ще могат да бъдат съхранени 2600 кв.м картини. За графиките са предвидени метални шкафове.
В новопостроеното фондохранилище от Националната художествена галерия ще бъдат пренесени и съхранени  17 000 графики, 3020 скулптури и 2500 платна живопис.Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии