Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

БНБ отчита увеличение при кредитирането


Средните лихвени нива за потребителските кредити се увеличават на годишна база
Отпуснатите фирмени кредити през ноември се увеличават с 0,2%. Същият е и ръстът при жилищните заеми.

Кредитите отпуснати на домакинствата пък се увеличават с 2,2%, показват данните от последната статистика на БНБ. Спрямо ноември 2008 г. общата сума на корпоративните кредити и експозициите на дребно се увеличава с 4,4%.
1.19 процентни пункта до 13,16% на годишна база е ръстът на средният лихвен процент за потребителските кредити на домакинствата. Същият показател при левовите жилищни кредити  намалява с 1,12 пункта до 9,36%, а по жилищните кредити в евро-с 0,16 до 8,75%.
 

10,9 е средният лихвен процент за левови кредити до 1 млн. лв., които са взети от нефинансови предприятия. На годишна база това е спад от 0,73 процентни пункта, показва статистиката на централната банка. За заемите в евро средната лихва е 9,09%, което е спад от 0,26% спрямо ноември 2008 г.
 
 

701 млн. лв. е финансовият резултат на банковата система към края на ноември отчитат от БНБ. Това е спад от 48% на годишна база. Въпреки това основните финансови показатели на трезорите остават стабилни. 69,7 млрд. лв. е общата сума на активите на банковия сектор. Пазарният дял на петте най-големи банки от 58,2% се запазва непроменен, според данните на централния трезор.
Размерът на привлечените средства се запазва на нивата от месец октомври. Месечният спад на ресурса се компенсира от увеличените депозити, уточняват от БНБ.
С 1% нараства ресурсът от населението и в края на ноември е 40,3% от общата сума на привлечените средства, показват данните на БНБ. Растежът на балансовия капитал на банковата система е в размер на 0,6%. За последната една година той е от 21%.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии