Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Банковите заеми все по недостъпниБанковите заеми стават все по-недостъпни за фирмите в България. Само за месец лихвата
по новоотпуснатите бизнес кредити се е качила с близо 1% - от 9.90% на 10.87%. А процентите по потребителските заеми за нови клиенти в левове са се вдигнали през юни от 13,96% на 14,22%. Ако се сметнат таксите и комисионите, процентът стига рекордните 15,31%, сочат данните на БНБ. Това сочи статистиката на БНБ.

От началото на годината лихвите по бизнес заемите в левове се движат хаотично, но като цяло остават високи. От 10,50% през януари процентът се е качил на 10,90% през юни. През май имаше изненадващо сваляне на процентите по тези заеми - до 9,90%, но през юни високите стойности са се възстановили.

За по-рано отпуснатите кредити вдигането на лихвите през юни не е драматично - от 10,90% на 10,96%, сочат още данните на ведомството, ръководено от Иван Искров.

Промени в лихвите по новите жилищни заеми за домакинствата през юни реално няма. Средният процент за кредитите в левове е замръзнал на нивото от май – 10,39%. В евро обаче има известно покачване - от 8,16% на 8,51%. Процентите по потребителските заеми за нови клиенти в левове са се вдигнали през юни от 13,96% на 14,22%. Ако се сметнат таксите и комисионите, процентът стига рекордните 15,31%, сочат данните на БНБ.

За хората, които са изтеглили жилищен или потребителски кредит преди време и продължават да го изплащат, промените в лихвите са незначителни, но отново са към покачване, става ясно от статистиката.

"За разлика от минали години сега не станахме свидетели на първите летни промоции за годината. Кредитирането е все така свито, както и активността на банките", коментират в свой анализ за юнските промени по потребителските заеми финансисти.

Конкретно Първа инвестиционна банка през юни качи лихвите по потребителските кредити с 0,45%. Ако клиентът не може да осигури превод на работна заплата, той може да изтегли заем при солидна лихва – 16,29%. Алфа банк вдигна лихвите по левовите си заеми с близо 2 процентни пункта - от 15% на 16,96%. На 30 юни Банка ДСК прекрати промоцията си, осигуряваща намалени с 1% лихви по потребителските заеми. Качване на процентите с 1% въведе и SG Експресбанк.

Нямаше особени промени и в лихвите по жилищните заеми. "Възможностите на банките да предложат нещо ново и атрактивно на практика са нулеви", коментират финансисти. Сред малкото банки, които направиха промени, е Алианц банк. Тя повиши лихвите по жилищните кредити в левове с 0,30% и с това заемите вече се отпускат при процент между 9,90% и 10,50%. Понижение има само при процентите по потребителските кредити с ипотека, които паднаха с 0,20%. Алфа банк пък от 1 юни повиши таксата за усвояване и управление на кредита от 1% на 1,5%. Първа инвестиционна банка вдигна процентите по отпусканите от нея заеми с още около 0,15%

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии