Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Банките ще умуват как да свалят лихвите !

 


До една седмица банките ще представят предложение как постепенно да се намалят лихвите по кредитите, заяви председателят на управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) Виолина Маринова. До месец лихвите и по депозитите, и по кредитите ще паднат, прогнозира финансистът Емил Хърсев, като обясни, че процесите на снижаване на лихвените равнища вече са започнали и текат едновременно и по депозитите, и по кредитите.

Представители на АББ се срещнаха с финансовия министър Симеон Дянков и обсъдиха идеите на банките и правителството за облекчаване на кредитирането и намаляване на лихвите. "Банковата общност ще излезе с предложение за подобряване на финансовата ситуация в България", заяви Илиан Зафиров-член на УС на АББ и член на УС и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка.
Издаването на еврооблигации от правителството е една от обсъжданите възможности за намаляване на лихвата. Това е ефективен и относително бърз инструмент, заяви изпълнителният директор на Първа инвестиционна банка Мая Георгиева. Ако издаването на еврооблигации се осъществи, положителните ефекти върху макроикономическата ситуация, доверието в правителството, банковия и реалния сектор ще повиши имиджа на България и правителството. Това ще доведе до намаляване на цените на всякакъв вид чуждо финансиране за банки и фирми.

Всички искаме лихвите по кредитите да паднат, но те са функция на цената на депозитния ресурс и рисковата премия. Затова не знаем в какъв срок ще се случи падането на лихвите, заяви след срещата зам.-председателят на УС на АББ и изпълнителен директор на Пощенска банка Асен Ягодин.

По време на срещата банките са настояли да се засили защитата им от недобросъвестни кредитополучатели-граждани и фирми.

Междувременно гуверньорът на БНБ Иван Искров заяви, че депозитите на българските граждани в банковата система продължават да нарастват. Той подчерта необходимостта от поддържане на макроикономическата стабилност и доверието в публичните финанси, в българската банкова система.

Очакванията на БНБ за 2010 година са темпът на растеж да остане близък до 0% или да стигне до 0,5%. 10% чуждестранни инвестиции от БВП очаква Централната банка. Кредитният растеж ще нараства плавно, но връщане на кредитирането до равнища познати от предходни години няма да има.
.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии