Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

БЪЛГАРИЯ: Августа Траяна

Августа Траяна (Augusta Trajana) е римски град, чиито останки са под днешна Стара Загора. Археологически резерват.
 
 
През 5-ти век пр. Хр. е основано тракийското селище Берое, след 106 г., - римски град с автономно управление, който се разраства в стопански и културен център на територия предимно с тракийско население.
 
 
При император Марк Аврелий градът е благоустроен – издигната е крепостта, построени са терми, оформен е форумът. През 1-3 век сече бронзови монети.
 
 
По време на варварските нашествия е разрушен частично от готите (3-4 век) и от хуните (5-ти век). Преукрепен е в началото на 4-ти век и е център на провинция Тракия. През следващите векове запазва значението си и през 783 г., императрица Ирина (около 752-803, византийска императрица 797-802) го възстановява и го нарича Иринополис на своето име.
 
 
При археологически разкопки е проучена крепостта, която е защитавала града с площ 50 хектара. Форумният комплекс е оформен от представителни  обществени сгради, на площада е имало статуя на императора на кон. Разкрити са римски терми, постройки с мозайки и християнски храмове от 4-ти век, епископски дворец (разрушен през 5-ти век), некропол.
 
 
Сред находките има надгробни плочи, фрагменти от архитектурна украса, художествена и битова керамика, камеи и др. Открита е мраморна глава на мъж на средна възраст (косата и късата брада са оформени естествено на кичури, лицето е моделирано меко, датирана е от началото на 3-ти век.  
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии