Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Армията си строи жилища във Варна


от Доротея Спасова, dorotheas@dnevnik.bg

 

Жилищен комплекс за безимотните военни от варненския гарнизон ще бъде построен във варненския кв. "Владислав Варненчик", съобщи министърът на отбраната Николай Цонев. До края на месеца ще бъде обявена процедура за отстъпено право на строеж за изграждането на блоковете. Заради нормативните изисквания в Закона за обществените поръчки най-вероятно инвеститорът ще стане ясен в края на годината и едва тогава ще започне и самото строителство.

На практика Министерството на отбраната (МО) ще сложи началото на реализацията на обявения преди повече от две години и половина амбициозен план за попълване на разпродадения в средата на 90-те години на миналия век жилищен фонд. Факт, който превърна българската армия в "бездомна".

Жилищата ще бъдат разположени на мястото на бившето поделение на строителни войски на бул. "Трети март". Стратегията на ведомството предвижда в замяна на отстъпеното право на строеж военните да получат безвъзмездно между 20 и 40 на сто от построените жилища. За Варна това предполага между 243 и 487 броя. Останалите апартаменти ще бъдат пуснати на свободния пазар от инвеститорите.

Проектът предвижда да бъде изграден комплекс с 1218 апартамента върху 110 хил. кв.м разгъната застроена площ (РЗП). Предварителните очаквания са инвестициите да достигнат 40 млн. евро. Тъй като разчетите са правени преди две години, сумата вероятно ще претърпи корекция. Комплексът да бъде построен за три години. Строителството трябва да бъде монолитно, като за целта ще се използват универсални модули.

За Варна е много важно в коя точно част на квартала ще бъде изграден комплекса, защото това ще повлияе на цените в района, смята управителят на "Форос недвижими имоти" Добромир Ганев. Според очакванията на други брокери военните апартаменти ще влязат в сегмента на по-евтините жилища с цена около средната за района. Сега тя е около 650-800 евро за кв.м. В същото време се забелязва и раздвижване на цените на терените в близки или съседни местности като Планова и Балъм дере, където преобладават малки вили и лозя. Преди година стойността на терените с постройка беше в границите на около 20-25 евро за кв.м, сега цената на дка трудно пада под 30-40 хил. евро. Не липсват и предложения за цени в порядъка на 50-55 евро на кв.м, които според брокерите "опипват" настроенията на пазара.

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии