Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Аргонавти, поход (Argonauts, The Voyage of The)

 

Аргонавти, поход (Argonauts, The Voyage of The), Гърция.

 

Големите подвизи на героя Язон, принцът на Йолк в Тесалия, били извършени по време на пътувануто му до най-източния бряг на Черно море, за да вземе Златното руно от Колхида по заповед на  своя вуйчо, узурпаторът цар Пелий.

 

Руното било от един вълшебен летящ овен. Този овен бил изпратен от бог Хермес да помогне на децата на цар Атамант от Беотия (друг вуйчо на Язон), когато тяхната мащеха заплашила живота им. Едно от децата, Хела, паднало от овена по време на бягството и се удавило в морето (което оттогава се нарича Хелеспонт, буквално „морето на Хела”). Другото дете обаче, Фрикс, успяло да достигне до бреговете на Колхида. Там той принесъл овена в жертва на Зевс и дарил руното му на царя на Колхида, Еет. Царят пазел руното с помощта на един бдящ дракон, който никога не заспивал.

 

За да започне пътешествието, Язон наредил да бъде построен кораб, наречен „Арго”. Смятан понякога за първия построен кораб, „Арго” бил направен от корабостроителя Арг с помощта на богинята Хера или Атина. В конструкцията на кораба бил вграден клон от пророческия дъб на Зевс от Додона и корабът бил снабден с петдесет весла за всеки от екипажа на Язон.

 

Най-накрая „Арго” отплавал и първото му спиране било на остров Лемнос. Там жените били избили всичките си мъже, защото те си взели наложници, твърдейки, че собствените им жени смърдят.Лемноските жени разказали на аргонавтите, че просто накарали своите мъже да отплават и героите останали за няколко месеца, за да възстановят населението на острова. Язон бил избран от царицата на острова, Хипсипила, която му родила близнаци.

 

След това аргонавтите стигнали до един остров, наречен Кизик. Там били приети добре от царя, а Херкулес прочистил земята от безчинсващите великани.

 

Посещението обаче завършило трагично, защото , когато „Арго” навлязъл отново в морето, още същата нощ буря го изхвърлила отнова на брега. Жителите на Кизик помислили, че са нападнати от пирати, атакували кораба и неволно били избити от аргонавтите, които също не разпознали нападателите. Когато истината се разбрала, Язон наредил да се проведат погребални игри в чест на бившите домакини.

 

Следващата спирка по пътя на аргонавтите била земята на бебриците. Тя била управлявана от сина на Посейдон, Амик, който предизвиквал непознатите на бой с юмруци до смърт, а онези, които отказвали, хвърлял от една скала. В отсъствието на Херкулес, Полидевк приел предизвикателството и успял да убие Амик.

 

Аргонавтите продължили плаването си. Близо до Босфора срещнали Финей, стар и сляп цар, който непрекъснато бил измъчван от Харпиите – подобни на птици чудовища с лица на вещици, които отмъквали храната му и се изхождали върху нея. Калаид и Зет прогонили чудовищните същества и в знак на благодарност Финей дал на Язон ценни напътствия за пътуването нататък.

 

Пътят към Колхида обаче бил преграден от Симплегадите, две огромни подвижни скали, които се блъскали една в друга като чинели, не позволявайки нито един плавателен съд да премине безопасно. Финей посъветвал аргонавтите да пуснат напред един гълъб: ако той успеел да премине между скалите, ще успеят и те. Гълъбът преодолял скалите непокътнат, с изключение на няколко пера от опашката. „Арго” го последвал и с помощта на Атина и Хера преминал безопадно скалите, но загубил кормчията си Тифий. Оттогава скалите останали неподвижни завинаги.

 

Най-накрая походът достигнал Колхида, земята на Златното руно. Цар Еет казал, че ще даде руното на Язон, ако той изпълни няколко задачи: да впрегне царските огнедишащи бикове с бронзови крака, да изоре с тях една нива, да засее зъбите на дракон и да убие чудовищата, които ще се родят от посадените зъби. Боговете направили така, че Медея, магьосница и дъщеря на  Еет, да се влюби в Язон. Тя му дала магическа отвара, която му помогнала да изпълни задачите. Еет обаче отказал да даде руното, затова Медея омагьосала дракона, който го пазел, и Язон взел наградата си. Аргонавтите и Медея отплавали от Колхида, преследвани от Еет и свитата му. За да забави преследвачите, Медея убила брат си Абсирт, разчленила трупа му и разпиляла частите от „Арго”. Еет трябвало да спре и събере останките, за да може да осигури на сина си прилично погребение. Аргонавтите се спасили.

 

Според едно от многото предания за дългото завръщане на „Арго” към Йолк един бронзов великан, Талос, пречел на аргонавтите да спрат в Крит. Тогава Медея го омаяла, той заспал и тя го убила, като издърпала една запушалка от глезена му, отпушвайки единствената вена в тялото му.

 

Разказва се още за плаването на „Арго” нагоре по Дунав, за засядането му на пясъчните брегове на Либия, което принудило екипажа да носи кораба на гърбовете си  в продължение на дванадесет дни. Преди окончателно да се завърнат в Йолк, Язон и Медея посетили магьосницата Цирцея (леля на Медея, описана и в „Одисея”), за да извърши ритуал по пречистването им от убийството на Абсирт.

 

Самият „Арго” завършил дните си в Коринт, а за Язон се разказва, че бил убит от паднала греда от кораба, докато седял под изгнилия му корпус. Според някои предания боговете издигнали кораба в небето и той станал съзвездие.

 

 

 


 

На снимката най-горе - карта на похода на аргонавтите. На останалите снимки: Различни художествени изображения на аргонавтите.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии