Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Анализ Сикодо

 Анализ на Даниел Калудов от агенция за недвижими имоти "Сикодо"- Варна

 

Даниел Калудов

 

Посредническо - консултантските услуги при сделките с недвижимите имоти започнаха да се развиват в условията на свободен пазар и конкуренция в зората на демокрацията със създаването на пазарна икономика у нас. В началото на 90-те години се очерта бум на този вид услуга, и до днес всяко трето юридическо лице в предмета си на дейност посочва посредничество, консултации и покупко- продажба на недвижими имоти.

 

При търговията с недвижими имоти, също както и при други отрасли на пазара, се наблюдават пикове и спадове - от една страна като интерес от евентуалните купувачи, желаещи да инвестират в недвижим имот и от друга - като реално сключени сделки. При това колебание на потреблението на този вид услуга, много агенции се появяваха и изчезваха. Малко са тези, които успяха посредством свои гъвкави механизми и добра политика към клиентите си неотменно да присъстват на пазара от зараждането му.

 

Отрицателен фактор в работата и развитието на една агенция е трайно насадилото се недоверие в хората за използване на посредническа услуга при покупко-продажба на недвижим имот. Самото доверие на потребителите е променлива величина. Проследено във времето, се наблюдават повече спадове, отколкото засилен интерес за ползването й. Много са причините, довели до това положение на пазара на недвижими имоти и заслуга за това имат както агенциите, така и самите клиенти.

 

Една от основните причини, водеща до спад в доверието към брокерите и агенциите за имоти, е коректността, която следва да е водеща в отношенията между брокер/агенция – клиент. Брокер/агенция, представляващи едната страна и брокер/агенция, представляващи другата страна по сделката. При положение, че коректността и доверието са двата основни фактора, които са водещи и определящи при мотивирането на купувача/продавача да ползва този вид услуга, то в интерес на самите агенции и техните брокери е да се използват съответните механизми за пораждането и утвърждаването в потребителя на тези два основни фактора. Защото коректността поражда доверие, което е в основата на мотивите на гражданите да ползват услугите на агенциите за имоти със съответната комисионна, като и заплащането на дължимото към агенциите/брокерите възнаграждение. Клиентите следва да получат съответната посредническа услуга под формата на пълна проверка на имота /регулации, ПУП, тежести от всякакъв вид върху същия и др./, проведените огледи на имоти и преговори за сделка, както и да им се предложат и консултират проектодоговори, което гарантира сигурността на инвестицията или покупката.

 

В последните 2-3 години се наблюдава засилен интерес на чуждестранни граждани да купуват недвижими имоти у нас, било то за лично ползване или за инвестиции, с оглед членството на България в Европейския съюз. Този тип купувачи предпочитат да използват услугите на посреднически фирми при сделки с недвижимо имущество и идвайки тук - също търсят контакт с български агенции за недвижими имоти. Този голям интерес предизвика появата на много нови агенции за недвижими имоти. Дали този голям брой на посредническите фирми е оправдан и колко от тях ще се закрепят трайно на пазара, само времето ще покаже.

 

В много случаи продавачите обявяват имотите си сами по рекламни вестници и интернет портали за недвижими имоти със забележката „без посредник”. Когато брокер от агенция се свърже с тях - получава по-висока цена с обяснението, че е фирма за имоти и при изявено желание за посредничество за осъществяването на продажбата от страна на агенцията, се настоява за реализация на сделката на завишена стойност.

 

В друг масов случай продавачите обявяват офертите си на повече от една агенция, като отказват да се обвържат с договор за посредничество към конкретна агенция. Едновременно с посоченото, налице е и ситуацията, при която дадена агенция търси имот по заявка на клиент (купувач) и в момента на преговорите собствениците неочаквано и неоправдано повишават цената му.

 

Не може да остане настрана и фактът, че съществуват агенции които си спечелиха лошо име заради некоректно отношение към клиентите си. В частност този проблем се поражда не от самата агенция, а от брокери, работещи в нея и отнасящи се печалбарски към работата си. Думата е грозна, но за съжаление точна, тъй като тези хора не разчитат конкретно на тази работа, а на бързо правене на пари, както и не рядко самата сделка се финализира без знанието на агенцията при условия и заплащания, различни от политиката на същата. По същия начин действат и така наречените домашни брокери, затвърждавайки в хората недоверието към тези, които се занимават с посредническа дейност. От тук като следствие е и нежеланието на клиентите да ползват тази услуга и да опитат сами да подготвят сделката си, откъдето пък никак не са редки случаите на измами.

 

При тези условия за работа и пазарна конюктура, а също и като се отчетат особеностите в психологията както на продавачите, така и на купувачите на недвижими имоти -  на преден план изпъква въпросът: „Как да се обясни на клиента, че ползването на посредник при сделка с недвижимо имущество не се състои само във вземането на пари за запознаване на купувача и продавача, а в осигуряване коректността при сключването и изрядността на сделката?”.

 

Средностатистическият гражданин не знае и не е в състояние да направи сам всичко необходимо за своята сигурност при покупко-продажба на имот и именно посредническата агенция е тази, която извърша всички необходими действия (проверки, контрол, подпомагане на клиента при събиране на всички необходими документи по извършване на сделката, консултации с юрист, с нотариус). Всичко това се прави с една единствена цел: максимална сигурност и защита интересите на клиента, решил да ползва нейните услуги.

 

И само от коректността и добросъвестността на всяка агенция за недвижими имоти зависи доверието, с което ще се ползва този вид услуга на пазара, а оттам и нарастването на потреблението й от гражданите, съответно и оформянето на един значителен пазарен сегмент в търговската дейност и предлагането на консултантско посредническите услуги.

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии